Sommerfugle i maven: Nogle mulige årsager

Når vi oplever en følelse af tomhed eller et tomrum i vores mave, så kan det være foruroligende. Når dette sker, bør man tale med sin læge.
Sommerfugle i maven: Nogle mulige årsager
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Alle har prøvet at have en følelse af sommerfugle i maven. Det sker for alle. Det er en følelse forbundet med nerverne. Nogle gange siger vi, det er en følelse, der stammer fra vores anden hjerne.

Men det er noget andet, hvis det varer ved i længere tid. Det er mere end blot et lille problem, hvis det varer i noget tid eller er medfulgt af en smerte.

Dette kan være forårsaget af stress eller problemer med fordøjelsen. Når det er sagt, er der også nogle sygdomme, som viser sig på denne måde.

I denne artikel vil vi gennemgå de mulige årsager. Hvis man finder det generende eller har nogen tvivl, så bør man tale med sin læge. De kan tilbyde den bedste diagnose og hjælp.

Jeg har sommerfugle i maven. Hvorfor?

Til at starte med må det nævnes, at der er mange følelser, vi får i vores maver. Vi ved som regel, hvorfor vi har ondt eller bliver nervøse.

Når vi spiser bestemte typer mad, så ved vi, hvordan vi vil få det bagefter. Det kan også være skidt at føle sig stresset i længere tid. Nervøsitet og stress kan skabe rod i vores fordøjelsessystem.

Vi kan have uro, ikke være sultne eller endda døje med diarré.

Hvis vi har en intens smerte, kan vi vide med sikkerhed, at der er et problem. Vi vil se på hvilke problemer, der kan være forbundet med smerte.

Anbefalet læsning efter “Sommerfugle i maven”:

Aloe vera-middel med honning mod maveproblemer

Mavesaek

Mavekatar

En følelse af sommerfugle i maven er et af de hovedsaglige symptomer ved mavekatar. Vi mærker det intenst hele dagen i dette tilfælde.

Følelsen er så intens, at den gør os trætte. Det forårsager også alle mulige andre problemer. Følelsen kan endda gøre, at vi ikke kan stå oprejst.

 • Denne følelse er på grund af irritation af slimhinden i maven. Dette er en hinde, som er hele vejen rundt om maven. Mange personer har haft problemer med denne på et eller andet tidspunkt. Det er en sygdom, som begynder med en infektion.
 • Det er også andre ting, som kan irritere slimhinden. Nogle af disse er alkohol, fede fødevarer og medicin.
 • Der er også andre symptomer, som følger med mavekatar. Disse indebærer: feber, rysteture, opkast, svimmelhed, kuldegysninger og i ekstreme tilfælde kan man have blod i sin afføring eller opkast.

Det er vigtigt, at man får den behandling, som man har brug for. Vi har jo alle forskellige medicinske behov.

Vi bør også huske, at børn også kan mærke disse ting. Hvis ens barn har sommerfugle i maven eller mærker en smerte, bør de gå til en læge.

Mavesår

Ligesom vi nævnte tidligere, er der mange former for smerte. Her er en, som vi nemt kan identificere.

 • At mærke sommerfugle i maven mellem en og tre timer efter, at man har spist, er i de fleste tilfælde forårsaget af mavesår.
Mavesaar

Det her er, hvad der sker: vores mavesyre har  slidt noget af vores slimhinde i maven væk.

 • Denne følelse af smerte eller sommerfugle opstår efter, vi har spist eller om natten. Det kan afholde os fra at få en passende mængde søvn.
 • De mest almindelige årsager til disse mavesår er bakterien helicobacter pylori. Men nogle anti-inflammatoriske midler, såsom ibuprofen, kan også forårsage dem.
 • Vi bør også huske, at stress og stærk mad har tendens til at forværre denne tilstand.

Sådan kan man lindre denne følelse af sommerfugle

Som vi nævnte, er det første, man bør gøre, at tale med sin læge. De er de bedste personer til at sige, hvad man har, og hvordan man skal behandle det. Når vi ved, hvad der forårsager denne følelse, kan man finde ud af, hvordan man skal behandle den.

Der er nogle hjemmemidler, som man kan anvende til at behandle denne følelse. Disse er hjælpsomme, hvis man har et problem med mavekatar eller mavesår.

Aloe vera - sommerfugle i maven

Her er nogle simple ting, man kan gøre.

 • Drikke lunkent vand blandet med en spiseskefuld honning. Det bør aldrig være varmt eller koldt.
 • Drikke rå, økologisk gulerodsjuice.
 • Drikke te med ingefær. Dette kan være meget terapeutisk. Te med ingefær lindrer smerten og hjælper os til at få det bedre.
 • Kokosvand er også godt.
 • Kartoffeljuice er blevet anvendt i evigheder til at behandle mavesår. For at lave dette river man kartofler på et groft rivejern. Derefter presses de revne kartofler for at udvinde juicen.
 • Aloe vera er også meget nyttigt til disse problemer. Man kan prøve at drikke en te af aloe vera et par gange om dagen.
 • Papaya og pære er også meget gode. De hjælper os til at få det bedre, når vi har problemer med maven.

Man må ikke glemme at holde øje med sin kost. Man bør prøve at undgå fede fødevarer og andre fødevarer, som forværrer denne tilstand. Man bør altid vide, hvorfor man har sommerfugle i maven.

Man bør også huske, at ens helbred bør være en første prioritet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.