14 spændende fakta om mandlige og kvindelige brystvorter

Der er mange mærkelige fakta om mandlige og kvindelige brystvorter. Et af dem er, at nerverne i dette område er længere og dybere hos kvinder end hos mænd. Få mere at vide her!
14 spændende fakta om mandlige og kvindelige brystvorter
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 20 maj, 2023

Mandlige og kvindelige brystvorter er et område af kroppen, som der ikke tales særlig meget om. På trods af dette er der meget at sige om dem, begyndende med det faktum, at de er næsten lige så specielle og individuelle som et fingeraftryk.

For det første er det usædvanligt, at der findes både mandlige og kvindelige brystvorter. Hos kvinder opfylder de den evolutionære rolle at lette amningen. Det slående er, at de ikke er så forskellige fra mændenes.

Mandlige og kvindelige brystvorter varierer meget i størrelse, form og volumen fra den ene person til den anden.

En af de mærkelige kendsgerninger ved mandlige og kvindelige brystvorter er, at de dannes først før kønsorganerne. Desuden kan de blive erigeret, enten ved erotisk stimuli eller ved kuldepåvirkning.

1. Der findes mellem 4 og 8 typer af mandlige og kvindelige brystvorter

Generelt kan kvindelige og mandlige brystvorter være flade, udstående, indadvendte eller uklassificerede. Sidstnævnte svarer til dem, der er kombineret eller blandede.

Ligeledes kan en person have brystvorter af to forskellige typer. Der findes mindst 8 grundlæggende brystvortekonfigurationer.

3. Det er normalt at have indadvendte brystvorter

De fleste brystvorter er udadvendte, det vil sige, at de stikker ud. Indadvendte brystvorter gør det modsatte: De stikker ikke ud fra kroppen.

Sidstnævnte er dog stadig normalt, ligesom det er normalt, at den ene brystvorte er indadvendt og den anden ikke, eller at de ændrer sig over tid.

Mor, der ammer
Selv om den funktion, der mest forbindes med brystvorter, er amning, er der mange fakta om denne del af kroppen, der er relevante.

3. Brystvorter kan ændre størrelse

En kvindes brystvorter kan ændre sig under graviditeten. En undersøgelse fra 2013 udført med en gruppe gravide kvinder fandt ud af, at brystvorterne voksede, såvel som areolaen, i løbet af graviditeten.

4. En brystvorte er forskellig fra areola

Det er almindeligt, når man taler om mandlige og kvindelige brystvorter, at henvise til det område, der både består af brystvorten og areolaen. Areola er det mørkere farvede område, der omgiver brystvorten. Brystvorten som sådan er derimod det område i midten af brystet, der er forbundet med mælkekirtlerne.

5. Ja, brystvorten kan have hår

Der er hårsække omkring brystvorterne. Det betyder, at både mandlige og kvindelige brystvorter kan have hår.

Det er der ikke noget unormalt i det, selv om disse hår er lidt mørkere og trådagtige end på resten af kroppen. De kan fjernes, hvis de ikke behager dig eller giver ubehag.

6. Der findes dobbelte brystvorter

En af de mest fantastiske fakta om kvindelige og mandlige brystvorter er, at der ikke altid kun er én i hvert bryst. Nogle mennesker har to i hver areola, og begge kan producere mælk til babyer. Dette er kendt som en dobbelt brystvorte.

7. Der findes også flere brystvorter

Det lyder måske mærkeligt, men 1 ud af 18 mennesker kan have flere brystvorter. Disse kaldes overtallige brystvorter.

Dette gælder både for mandlige og kvindelige brystvorter. Der er rapporteret et tilfælde af en mand med 7 brystvorter. Der er også et tilfælde af en kvinde, som havde en brystvorte på sin fod, og en anden, som havde en brystvorte på sit lår. Sidstnævnte producerede på trods af sin placering mælk efter fødslen.

8. Der findes mennesker uden brystvorter

Ligesom der findes mennesker, der har mere end én brystvorte på hver areola, og endda mange flere på forskellige dele af kroppen, findes der også mennesker, der ikke har nogen brystvorter. Dette er en meget sjælden tilstand, der kaldes athelia og kan kun behandles ved brystkorrektionskirurgi.

9. Knuder omkring brystvorterne er normale, både hos mandlige og kvindelige brystvorter

Det er normalt, at der er knuder omkring brystvorterne, og disse kaldes Montgomery-kirtler. Disse kirtler tjener til at holde hele brystvorten og areola-området behageligt og smurt. Derfor bør disse knuder ikke give anledning til bekymring.

10. Mandlige brystvorter producerer også mælk

Selv om det er en meget sjælden forekomst, er der også tilfælde, hvor mænd producerer mælk gennem brystvorterne. Denne tilstand kaldes galactorrhea, og kun få tilfælde er blevet rapporteret gennem historien. Der findes dog ikke nok undersøgelser, så man ved ikke, hvor almindeligt det kan være.

11. Mandlige og kvindelige brystvorter er involveret i seksuel stimulering

Brystvorter er følsomme over for seksuelle stimuli og øger ophidselsen. Dette blev bekræftet i en undersøgelse, hvor 82 % af kvinderne og 52 % af mændene bekræftede dette.

Det kan også være irriterende eller ubehageligt for nogle mennesker, så man kan ikke tage det for givet, at det altid er tilfredsstillende. Det er bedst at spørge!

12. Ømhed i brystvorterne er normalt for kvinder

Ømhed i brystvorterne er et meget almindeligt symptom hos kvinder. Det er ofte en del af præmenstruelt syndrom eller andre hormonelle forandringer.

Det kan også være resultatet af at have en bh på, en irritation eller allergi. Under amning er det ikke ualmindeligt, at mødre oplever smerter i dette område. Hvis ubehaget varer ved eller er meget alvorligt, skal du tale med din læge.

13. Ignorér ikke sekreter fra mandlige og kvindelige brystvorter

Ethvert udflåd fra de kvindelige og mandlige brystvorter skal rapporteres til en læge. Dette er ofte en indikator på sundhedsproblemer. Hvis udflåddet er ledsaget af blod, er det vigtigt at tale en læge med det samme.

Kvinde holder hånd for sit bryst
Brystvorter gør nogle gange ondt, hvilket kan være normalt. Men hvis der er andre sekretioner end amning, er det bedst at tale med en læge.

14. Det var på mode at vise brystvorterne offentligt

I flere århundreder, nærmere bestemt mellem det 15. og 18. århundrede, var det på mode at vise brystvorterne offentligt. Damernes kjoler var designet til at vise dem. Tendensen blev sat af Agnes Sorel, kong Karl VII’s elskerinde, og blev adopteret af kvinder i alle samfundsklasser.

Mandlige og kvindelige brystvorter: En meget vigtig lille kropsdel

Brystvorter er en meget lille del af kroppen, men som vi har set, er de involveret i mange vigtige funktioner , f.eks. amning og seksuel ophidselse.

Som enhver anden del af kroppen er det bedste at tale med lægen, hvis en person føler, at der er noget mærkeligt, bemærker meget pludselige forandringer eller føler ubehag, som ikke er sædvanligt, hvis vedkommende føler, at der er noget mærkeligt, eller hvis vedkommende mærker meget pludselige forandringer eller føler ubehag, som ikke er sædvanligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bezanilla F, Armstrong CM. Kinetic properties and inactivation of the gating currents of sodium channels in squid axon. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 1975 Jun 10;270(908):449-58. doi: 10.1098/rstb.1975.0022. PMID: 238241.
  • Conde, D. M, Kashimoto, E., Torresan, R. Z, & Alvarenga, M. (2006). Pseudomamma on the foot: An unusual presentation of supernumerary breast tissue. Dermatology Online Journal, 12(4). http://dx.doi.org/10.5070/D339n411b8 Retrieved from https://escholarship.org/uc/item/39n411b8.
  • Levin R, Meston C. Nipple/Breast stimulation and sexual arousal in young men and women. J Sex Med. 2006 May;3(3):450-4. doi: 10.1111/j.1743-6109.2006.00230.x. PMID: 16681470.
  • Alviar-Rueda, J. D. (2018). Patología mamaria benigna: diagnóstico y tratamiento. Médicas UIS, 31(3), 61-71.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.