Ændringer i brystet og brystvorten: Hvornår er det grund til bekymring?

Forandringer i brysterne og brystvorterne er normale i løbet af livet. Nogle gange har alderen en indflydelse, andre gange er det hormonelle ændringer. Vi ser her på alle de mulige årsager.
Ændringer i brystet og brystvorten: Hvornår er det grund til bekymring?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Ændringer i brystet og brystvorten er ofte årsag til bekymring for mange kvinder. En lille knude eller ændring i udseendet forbindes straks med kræft, selv om det ikke altid er relateret.

Det er vigtigt at huske på, at ikke alle ændringer skyldes en ondartet sygdom. Der er mange godartede tilstande og omstændigheder, der forårsager disse forandringer: Aldring, hormonelle ændringer og miljøet.

Lige så relevant er det at sige, at man heller ikke bør ignorere ændringer i brystet og brystvorten. Så hvornår er de en grund til bekymring? Hvornår bør du kontakte din læge? Det fortæller vi dig her.

Ændringer i brystet og brystvorten forekommer hele livet

Ændringer i brystet og brystvorten forekommer hele livet. De er en del af et menneskes naturlige udviklingsproces.

Mælkekanalerne er der fra fødslen. De vil fuldføre deres modning nogle år senere.

Puberteten medfører en række hormonelle ændringer. På dette tidspunkt bliver brysterne større, og mælkekirtlerne udvikler sig til at kunne producere mælk. Brystvorterne og areolaerne vokser også.

Generelt udvikles brysterne mellem 8- og 13-årsalderen hos kvinder. Derefter fortsætter de med at gennemgå gradvise forandringer indtil 17- eller 18-årsalderen. Hos nogle mennesker fortsætter de med at vokse, indtil de er 20 år.

Under graviditeten sker der også ændringer i brystet og brystvorten. Begge bliver større, og brystvorterne bliver mørkere.

Vægtændringer samt menstruationscyklus medfører også ændringer i brystet. Overgangsalderen markerer en ny milepæl, hvor der igen sker vigtige ændringer i brysternes og brystvorternes udseende.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Menstruationstrusser: Alt, hvad du behøver at vide

Ændringer i brystet

Ændringer i brystet og brystvorten forekommer af mange forskellige årsager. For brysternes vedkommende kan de variere i form, størrelse og tekstur. Nogle af de almindelige årsager er følgende.

Menstruationscyklus

Det er meget almindeligt, at brysterne ændrer sig før eller efter menstruation. Det er også almindeligt, at de ser hævede ud. Dette skyldes ophobning af væske i det pågældende område og er normalt.

Kvinde med kalender for menstruation

Nogle gange er menstruationssmerter forbundet med ubehag i brysterne på samme tid.

Graviditet forårsager ændringer i brystet

Udvidelsen af mælkekirtlerne under graviditeten fører ofte til brystknuder. Dette er dog normalt.

En tilstand kaldet brystbetændelse kan forekomme under amning. I dette tilfælde mærkes brystknuder også.

Overgangsalderen begynder at indtræffe

Ved overgangsalderen sker der store hormonelle forandringer, som medfører ændringer i brystet og brystvorten. Det er ikke ualmindeligt at mærke flere knuder end tidligere og at have smerter, selvom menstruationen udebliver.

Hormonterapi kan forårsage ændringer i brystet

Brugen af hormoner i overgangsalderen, enten via piller eller injektioner, fører til, at brysterne bliver mere faste. Nogle gange ændrer dette fortolkningen af et mammografi og kan føre til mistanke, selv om alt er normalt.

Postmenopausen

Efter overgangsalderen sker der et stort fald i hormonniveauet. Dette fører til tab af volumen, form og fasthed i brysterne.

Teksturen er blødere, og de ser normalt mere slappe ud. Klumper kan i de fleste tilfælde fremstå som harmløse cyster. Men de berettiger dog til lægekonsultation.

Hvornår skal man være bekymret over ændringer i brystet?

Ligesom der er brystforandringer, der er normale, er der andre, der er tegn på helbredsproblemer. Vær på vagt over for pludselige ændringer.

Hvornår skal man være bekymret? Følgende er tegn på, at der er noget galt:

 • En fast masse i brystet eller armhulen. Vær især forsigtig med runde, glatte knuder eller knuder, der er meget store og let bevæger sig under huden. Denne type vækst berettiger altid til en lægekonsultation.
 • Rødlig eller skællet hud på brystet.
 • Fortykkelse af brysthuden.
 • Nubret eller bulet hud, som en appelsin.
 • Tilbagevendende smerter uden nogen åbenlys årsag.

Forandringer i brystvorterne

Brystvorterne undergår også forandringer under graviditet og amning og med alderen. I alle disse tilfælde er der tale om normale ændringer.

Ligeledes kan operationer eller vægtændringer få brystvorterne til at se anderledes ud. Menstruationscyklussen spiller også en rolle.

Nogle af de naturlige ændringer er følgende:

 • Ændringer i farven: Det er normalt, at de bliver lidt mørkere under graviditet, amning og overgangsalderen. De vender tilbage til deres oprindelige farve, når disse processer er overstået.
 • Ændringer i størrelse: Brystvorterne ændrer størrelse på grund af faktorer som pubertet, graviditet, amning eller menstruationscyklus.

Eksem kan ændre strukturen af areolaen. Dette er et udslæt, som kan behandles uden større problemer.

Udflåd er ikke almindeligt, men det er ikke et advarselstegn i sig selv. Det er normalt godartet, hvis det flyder fra begge brystvorter, når man klemmer på dem, og under graviditet og i visse faser af menstruationscyklus.

Hvornår skal man være bekymret for brystvorteforandringer?

Bryst- og brystvorteforandringer bør altid observeres nøje. Nogle gange er forskellen mellem en normal og en patologisk forandring ikke særlig tydelig. Når du er i tvivl, er det bedst at konsultere din læge.

Når det er sagt, er det vigtigt at være meget opmærksom, når følgende opstår:

 • Der er hår på areolaen.
 • Der opstår sårdannelser.
 • Fortykkelse af brystvortehuden.
 • Brystvorten bliver rød eller lilla.
 • Der er farveændringer med kløe eller udflåd.
 • Teksturen af brystvortehuden ligner en appelsin.
 • Der er rødme i areolaen eller en fornemmelse af varme i området.
 • Brystvorter, der var fremstående, bliver pludselig flade.
 • Brystvorten udskiller spontant væske.
 • Tilbagevendende kløe i brystvorten eller areola.
 • Der er vedvarende ømhed i brystvorten.
 • Brystvorten er omvendt på kun den ene side.
Læge tjekker for ændringer i brystet

Der er mange forskellige grunde til en lægekonsultation. Når du er i tvivl, er det altid bedst at lave en aftale med en sundhedsperson.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad betyder det at have kompakte bryster?

Mammografiernes rolle

I øjeblikket er der forskellige behandlinger til rådighed for brystproblemer, herunder kræft. Tidlig diagnose er meget vigtig. Hvis der er ændringer i brysterne og brystvorterne, der er betydelige, bør du derfor kontakte en læge. Det anbefales, at kvinder får foretaget en mammografi hvert andet år fra 50-års alderen.

Hvis der under alle omstændigheder er ændringer, der giver anledning til tvivl, er det sandsynligt, at denne test bør udføres hyppigere eller før 50-årsalderen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fernández, J. G., & Ovares, C. E. U. (2012). La glándula mamaria, embriología, histología, anatomía y una de sus principales patologías, el cáncer de mama. Revista médica de Costa Rica y Centroamérica, 69(602), 317-320.
 • Galván Espinoza, H. A. (2012). La necesidad e importancia del control de calidad en mamografía. Gaceta mexicana de oncología, 11(4), 246-250.
 • Sánchez Portela, J. R., & Verga Tirado, B. (2011). Cáncer de mama: ¿Es posible prevenirlo? Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 15(1), 14-28.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.