Spermatocele: Årsager, symptomer, diagnose og behandling

Spermatocele er cyster med få kliniske manifestationer eller komplikationer. En mand kan tilbringe hele sit liv med en uden at bemærke det.
Spermatocele: Årsager, symptomer, diagnose og behandling
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Det mandlige reproduktive system er sammensat af flere kanaler, hvor både sædvæske og sædceller dannes og transporteres. Alle disse kanaler kan indeholde cystiske eller neoplastiske abnormiteter, der ændrer deres struktur. Vil du vide, hvad en spermatocele er? Læs videre!

En spermatocele er ikke andet end en blød og smertefri cyste, der er placeret i bitestiklen. Sidstnævnte er en kanal i den øverste og bageste del af testiklen, hvor nyligt dannede sædceller modnes og opbevares.

Flere undersøgelser bekræfter, at det er et almindeligt problem, især hos ældre mænd. Det giver dog normalt ikke anledning til nogen relevante kliniske manifestationer, og diagnosen stilles normalt tilfældigt.

Årsager

Bitestiklen består af mikroskopiske kanaler, der transporterer de nyligt dannede sædceller. Det er muligt, at obstruktion af en af disse kanaler er årsagen til spermatocele. Forskerne har dog endnu ikke fastslået den præcise oprindelse.

En anden mulig årsag til denne type cyste hos et barn er genetiske ændringer, selv om dette er en sjælden misdannelse i de første leveår. Risikofaktorerne for spermatocele er heller ikke helt klarlagt.

Brugen af et lægemiddel kaldet diethylstilbestrol under graviditeten menes at øge risikoen. Dette lægemiddel blev ordineret for at forebygge aborter og andre komplikationer, men dets lovlige ordination blev indstillet i 1971 på grund af dets forbindelse med vaginal cancer.

Læge scanner en patient

Symptomer på en spermatocele

Spermatoceler giver i de fleste tilfælde ikke anledning til tydelige kliniske manifestationer. De er smertefri cyster, som bevarer en stabil størrelse og er ikke kræftfremkaldende.

Der er dog tilfælde, hvor spermatoceler vokser betydeligt i størrelse. I disse tilfælde kan de forårsage nogle tegn, som f.eks:

 • Tryk i bunden af penis.
 • Rødme i pungen.
 • Hævelse bag eller over testiklen.
 • Ubehag eller smerter i den berørte testikel.
 • Mulig forstørrelse af pungen.
 • Følelse af tunghed i den berørte testikel.

Det er vigtigt at huske på, at en spermatocele normalt ikke forårsager ændringer i ejakulationen eller smerter i penis. Hvis du lider af disse symptomer, er det derfor tilrådeligt at opsøge en specialist så hurtigt som muligt.

Diagnose

Den nemmeste og hurtigste måde at opdage en spermatocele på er ved en fysisk undersøgelse. Lægen skal røre hver testikel grundigt for at finde abnormiteten. Selv om cysten ikke er smertefuld, er det muligt at opleve et vist ubehag under evalueringen.

Når først knuden i pungen er opdaget, bør lægen bestille nogle tests for at bekræfte ætiologien. Nogle af de nødvendige tests er som følger:

 • Transilluminering: Specialisten oplyser pungen med direkte lys og observerer ændringen. En spermatocele vil blive diagnosticeret, når lyset viser, at der er tale om en cyste med flydende indhold i stedet for en fast tumor.
 • Ultralyd af testiklerne: Ultralyd er en nyttig metode, når transillumination ikke er entydig. Denne metode bruger lydbølger til at rekonstruere testiklen og vurdere knuden og dens karakteristika.

Behandling af en spermatocele

De fleste spermatoceler er asymptomatiske, så de berettiger ikke til nogen form for behandling ifølge nyere forskningsprotokoller. Smertefulde cyster kan behandles med smertestillende midler i håndkøb, f.eks. ibuprofen eller acetaminofen.

Din læge kan anbefale nogle procedurer for at fjerne cysten. Man skal dog huske på, at fertiliteten kan blive påvirket, så man bør nøje vurdere, om man har planer om at få børn i fremtiden.

Den første invasive procedure er en spermatocelectomi, som ikke er andet end kirurgisk resektion af spermatocelen. Det er en ambulant procedure, hvor der foretages et snit i pungen, og hvor cysten, der er placeret i bitestiklen, fjernes.

Den anden behandling, der er tilgængelig for en spermatocele, er aspiration med eller uden skleroterapi. Lægen indsætter en særlig nål og fjerner væsken fra cysten. Skleroterapi bruges til at give ar på sækken med et irriterende stof.

Illustration af sædceller

Fertilitetsbevaring

Både spermatocelectomi og aspiration kan beskadige bitestiklen og sædlederne og dermed påvirke fertiliteten. Dette kan være et stort problem for unge mænd, der ønsker at få børn.

Derfor er det bedst for unge mænd at gennemgå sædkonservering, før de er tilbøjelige til at gennemgå denne type behandling. Sædbanker kunne også være en mulighed, selv om det er bedst at konsultere en specialist om de tilgængelige metoder.

Et problem med få komplikationer

Spermatocele er cyster med få kliniske manifestationer eller komplikationer. En mand kan tilbringe hele sit liv med en uden at bemærke det. Desuden påvirker de ikke fertiliteten på noget tidspunkt, undtagen efter behandling.

I nogle tilfælde kan de dog vokse og skabe ubehag. Uanset dette er det mest tilrådeligt at opsøge en læge, hvis man bemærker en knude i pungen. Det er den eneste måde at stille en præcis diagnose på og indlede den korrekte behandling.

Det kan interessere dig ...
Knuder i pungen: Årsager, symptomer og behandlinger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Knuder i pungen: Årsager, symptomer og behandlinger

Knuder i pungen kan have forskellige årsager. De fleste er ikke alvorlige, men de kan også være tegn på alvorlige problemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Boscarelli A, Bellini T. Epididymal cyst in children. Eur J Pediatr. 2021 Sep;180(9):2723-2729.
 • Hikosaka A, Iwase Y. Spermatocele presenting as acute scrotum. Urol J. 2008 Summer;5(3):206-8.
 • Kliesch S. Hydrocele, spermatocele, and vasectomy: management of complications. Urologe A. 2014 May;53(5):671-5.
 • Lundström KJ, Söderström L, Jernow H, Stattin P et al. Epidemiology of hydrocele and spermatocele; incidence, treatment and complications. Scand J Urol. 2019 Apr-Jun;53(2-3):134-138.
 • Rioja J, Sánchez-Margallo FM, Usón J, Rioja LA. Adult hydrocele and spermatocele. BJU Int. 2011 Jun;107(11):1852-64.
 • Salama N, Hassan OS. A Post-Aspiration Giant Spermatocele in a Young Man: A Case Report and Literature Review. Clin Med Insights Case Rep. 2022 May 13;15:11795476221097218.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.