Hvorfor gør et spark i testiklerne så ondt?

Et spark i testiklerne er ikke en almindelig hændelse, men det sker dog, og det forårsager invaliderende smerte. Heldigvis har denne hændelse som regel ikke alvorlige konsekvenser for helbredet.
Hvorfor gør et spark i testiklerne så ondt?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Et spark i testiklerne er en af de oplevelser, ingen mænd har lyst til at gå igennem. Et slag mod dette område efterlader enhver sammenbøjet i smerte. Eksperter siger, at i sådanne tilfælde er det som om, kroppen bliver en lille smule skør.

Ikke desto mindre har et spark i testiklerne sjældent alvorlige konsekvenser, medmindre det er for kraftigt. Dette område er meget følsomt, men det har også evnen til at komme sig hurtigt uden komplikationer.

Stærke traumer kan dog have alvorlige konsekvenser. Derfor er det bedst at forhindre denne type slag. Det er også vigtigt at vide, hvad man skal gøre, hvis man oplever det. Vi vil tale om det hele om et øjeblik.

Hvorfor gør det så ondt?

Testiklerne indeholder forskellige nerveender, og af den årsag gør et spark i testiklerne så ondt.

Mange folk undrer sig over, hvorfor et spark i testiklerne gør så ondt. Den grundlæggende årsag er, at dette lille område har en meget større koncentration af nerveender end andre områder i kroppen.

Sådanne nerveender befinder sig tæt på vagusnerven, som anses for at være kroppens “motorvej”. Dette forårsager også smerter i andre områder og skaber denne form for “midlertidige vanvid” i kroppen.

På samme tid er testiklerne svagt tilknyttet kroppen. De er kun dækket af et beskyttende lag ved navn tunica albuginea og lukket i en sæk ved navn pungen. Derfor har de ikke nogen polstring og modstanden mod et slag er derfor meget begrænset.

Hvorfor forårsager det smerter i maven?

Et spark i testiklerne skaber smerter i maven. Hvorfor? Testiklerne begynder i maven, og herfra hænger de ned i deres endelige position. Nerveenderne i gonaderne er tæt på maven. 

Derfor ender smerterne med at koncentrere sig i maven, når man får et slag i testiklerne. Alt samles i vagusnerven, der har forgreninger i hele dette område og et stort område i den øvre del af kroppen.

Det er også grunden til, hvorfor et spark i testiklerne ikke blot forårsager smerter i maven, men at der også kan opstå kvalme og opkast. Når smerten er meget intens, vil der også være svimmelhed, tårer, øget blodtryk og hovedpine. 

Hvad er konsekvenserne ved et spark i testiklerne?

Et spark i testiklerne kan have alvorlige konsekvenser, hvis det er meget kraftfuldt. Hvis smerten ikke forsvinder inden for 15-60 minutter, er det bedst at tage på skadestuen og blive undersøgt.

Du er måske også interesseret i: Hvad gør kønshormoner egentlig?

Ved nogle lejligheder forårsager denne type slag alvorlige konsekvenser. Det gælder eksempelvis følgende:

 • Epididymitis. Det er en af de mest hyppige effekter af et stærkt slag i testiklerne. Det er en inflammation i bitestiklerne, som er den del, der sammenføjer testiklerne med sædstrengen. Dette forårsager smerter og inflammation, men det aftager som regel spontant.
 • Forskydning af testiklerne. Det opstår, når slaget får testiklerne til at trænge ind i kroppen igen og lægge sig ovenpå hoften. Som et resultat heraf kan testiklerne ikke længere føles. Det er et medicinsk nødstilfælde.
 • Testikulær vridning. Slaget kan få testiklerne til at løftes og rotere, hvilket kan forårsage vridning af sædstrengen. Resultatet er alvorlig smerte, hævelse og placering af den ene testikel over den anden. Her er man nødt til at konsultere en læge inden for seks timer.
 • Overrivning af testiklen. Det er ualmindeligt og forårsages af et ekstremt stærkt slag. Det forårsager mange smerter, bemærkelsesværdig hævelse, trang til at kaste op og nogle gange besvimelse. Det er et medicinsk nødstilfælde, der kræver kirurgi.

Hvem har risiko for et spark i testiklerne?

Hvis du dyrker sport regelmæssigt, bør du bruge beskyttelse i dette område. 

Skader på testiklerne, og særligt alvorlige af slagsen, er sjældne. De kan dog opstå, og derfor bør man tage de nødvendige forbehold for at forebygge dem. Atleter er mere tilbøjelige til at opleve dette problem.

I nogle sportsgrene er det mere almindeligt at få et slag i testiklerne. Dem, der spiller fodbold, basketball eller baseball bør være mere forsigtige. Dem, der løfter vægte eller udfører krævende træningsprogrammer, bør også passe på.

Tips og forebyggelse af spark i testiklerne

Smerter er uundgåelige, når du bliver sparket i testiklerne. Ubehaget bør ikke vare mere end en time. I mellemtiden kan man udføre nogle simple handlinger for at lindre smerterne.

I de fleste tilfælde anbefaler læger følgende:

 • Tag smertelindrende håndkøbsmedicin såsom paracetamol eller ibuprofen.
 • Læg dig ned og slap af.
 • Læg en ispose på område for at lindre smerterne og reducere hævelse.
 • Placer et sammenrullet håndklæde under testiklerne ved sengetid.
 • Undgå hård aktivitet de næste par dage.
 • Hav støttende undertøj på de næste par dage for at støtte testiklerne.

Det bedste er i ethvert tilfælde at forebygge sådan et slag og selvfølgelig de konsekvenser, der kan opstå på baggrund af det. Hvis en mand regelmæssigt engagerer sig i intens, fysisk aktivitet, er det bedst at være opmærksom på følgende forbehold:

 • Brug en skridtbeskytter. En skridtbeskytter giver god beskyttelse. Den skal være i den rigtige størrelse, ellers vil den ikke udføre sin funktion korrekt.
 • Bed om yderligere accessories. Din læge eller træner kan foreslå andre typer af beskyttelse, afhængigt af den aktivitet eller sport, du dyrker.
 • Hold din læge informeret. Smerter i testiklerne, selvom du ikke har fået et slag, er en årsag til at konsultere lægen. Sådan et ubehag bør aldrig ses gennem fingrene med.

Udforsk: 6 måder at øge testosteron på

Tag til lægen, hvis du oplever smerter

Smerte er et symptom, man skal være opmærksom på. Hvis smerten er for intens eller ikke bliver mindre efter nogle minutter, når man har fået et slag i testiklerne, er det altid bedst at tage til lægen for at blive undersøgt. 

Kvalme eller opkast, der ikke bliver mindre, såvel som en blodansamling i pungen, problemer med at tisse, hæmaturi eller blod i urinen og feber, er også tegn på, at der kan være et nødstilfælde. På samme tid er det vigtigt at være forsigtig med seksuel omgang, der inkluderer kontakt med testiklerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Casal, J., Solari, J. J., & Monserrat, J. M. (1965). Epitelioma del escroto. Revista Argentina de Urología, 34(9-12), 661-665.
 • Vaglica, A. C. (1980). Estallido traumático de testículo. Revista Argentina de Urología, 46(1), 30.
 • Calabia de Diego, A., López Rasines, G., Hernández Rodríguez, R., Marco de Lucas, E., Lastra García-Barón, P., & Hernández Castrillo, A. (2003). Lesiones testiculares que no hay que tocar. Archivos españoles de urología, 56(3), 255-266.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.