Nekrospermi: Årsagerne til døde sædceller

Nekrospermia er en sjælden sædforstyrrelse, som fører til mandlig infertilitet. Der er kun få videnskabelige oplysninger om den, så der er behov for flere undersøgelser for at klarlægge årsagerne.
Nekrospermi: Årsagerne til døde sædceller
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Mænds infertilitet udgør ca. 30 % af problemerne i forbindelse med undfangelse. Blandt ændringerne i sædanalysen er nekrospermi et sjældent fund. Sædcellernes vitalitet er nedsat, hvilket fremgår af en nedsat procentdel af levende sædceller. Hvad er årsagerne til disse døde sædceller?

Selv om det er accepteret, at en vitalitet på under 58 % viser, at der er tale om nekrospermi, er denne værdi ikke længere absolut. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opdaterede sine retningslinjer i 2021 og advarede om, at der ikke er nogen klar grænse mellem fertile og infertile mænd.

Ligeledes viste forsøg på at klassificere nekrospermi efter deres sværhedsgrad også uoverensstemmelser.

Nekrospermi versus astenospermi

Evalueringen af sædprøven er grundlæggende for at diagnosticere mandlige fertilitetsproblemer. Dette sker ved hjælp af en sædanalyse, som giver os mulighed for at kende både prøvens fysiske karakteristika og eventuelle ændringer i sædcellerne.

Bestemmelse af sædcellernes vitalitet foretages, når en betydelig procentdel af dem observeres immobile.

Nogle strukturelle problemer kan medføre, at sædcellerne mister deres mobilitet uden at dø. Derfor er det første skridt i diagnosticeringen af nekrospermi at skelne mellem, om den lave mobilitet skyldes sædcellernes død, eller om der tværtimod er tale om astenospermi, hvor sædcellerne er i live, selv om de ikke har mobilitet.

Dette opnås ved at bestemme sædcellernes vitalitet, som kan påvises ved hjælp af nogle procedurer i sædprøven. Selv om der er flere måder at gribe det an på, er de vigtigste metoder vitalfarvning og den hypoosmotiske test.

Hovedårsagen til nekrospermi: Infektioner

Det anslås, at ca. 40 % af tilfælde af nekrospermi skyldes en infektion i kønsorganerne. De mekanismer, der fører til sædcellers død, omfatter direkte skade forårsaget af mikroorganismen, immunsystemets inflammatoriske reaktion på patogenet og organskader udløst af infektionens vedvarenhed.

De vigtigste agenser, der er involveret i infektioner i urinvejene, som er forbundet med nekrospermi, er følgende:

Hænder holder kondomer

Mænd kan ende med døde sædceller og tab af fertilitet.

Succes ved behandling

Brugen af antibiotika til behandling har vist sig at være effektivt med hensyn til at forbedre nogle sædparametre, herunder vitalitet. Nekrospermi har imidlertid en multifaktoriel oprindelse, som kan stå i vejen for opnåelse af de ønskede resultater, selv om man udrydder den formodede årsag til ændringen.

På den anden side er valget af det rigtige antibiotikum af afgørende betydning. Ligeledes skal behandlingens varighed være tilstrækkelig lang for at undgå bakteriel persistens efter behandlingen.

Nogle forfattere foreslår, at der anvendes antioxidanter for at forbedre antibiotikabehandlingens effektivitet. Der er dog behov for flere undersøgelser.

Hyperthyroidisme og døde sædceller

En anden årsag til nekrospermi er tilstedeværelsen af forhøjede niveauer af skjoldbruskkirtelhormoner. De involverede mekanismer omfatter både direkte hormonel virkning på cellerne og øget kropstemperatur sekundært til hyperthyroidisme.

I de fleste tilfælde forbedres sædparametrene med effektiv undertrykkende behandling, hvilket fører til hormonværdier inden for normale grænser.

Årebrok og nekrospermi

Årebrok er gængs hos den almindelige befolkning. Dets tilstedeværelse er normalt asymptomatisk, men det er blevet forbundet med mandlige fertilitetsproblemer, herunder nekrospermi.

Lokaliseret hypertermi i testiklerne synes at være en af de mekanismer, der forårsager døde sædceller ved årebrok, selv om oxidativ stress og øget DNA-fragmentering i kønscellerne også er beskrevet.

Behandling eller ej?

Den nuværende anbefaling er at behandle årebrok, når den forårsager ændringer i sædanalysen. Der findes to forskellige behandlingsmetoder til dette formål:

  1. Kirurgi.
  2. Perkutan embolisering.

Med hensyn til de parametre i sædanalysen, der påvirkes af årebrok, er der observeret en forbedring af sædcellernes vitalitet, som viser sig inden for få måneder efter behandlingen.

Vira og nekrospermi

Nogle kroniske virusinfektioner synes også at være relateret til nekrospermi. Især dem forårsaget af hepatitis B-virus og humant papillomavirus (HPV). Der er imidlertid også beskrevet sædforandringer i forbindelse med andre virale partikler, f.eks. hepatitis C og HIV.

I øjeblikket har SARS-CoV-2-pandemien ført til diskussioner om COVID-19’s rolle i forbindelse med mandlig fertilitet. Dette skyldes, at det molekyle, som virusset binder sig til for at inficere kroppen, angiotensin-konverterende enzym 2, også udtrykkes i testiklerne. Der er dog behov for meget mere forskning for at klarlægge denne sammenhæng.

Illustration af vira, der kan forårsage nekrospermi

Virus, der er kronisk i kroppen, kan forårsage døde sædceller.

Livsstil og mandlig fertilitet

Et vigtigt aspekt, der er forbundet med nekrospermi, er tilstedeværelsen af usunde livsstilsvaner. Disse omfatter dårlig kost og en stillesiddende livsstil, der kulminerer i fedme.

Overvægt fører til øget temperatur i testiklerne og øget oxidativt stress. Desuden synes der også at være en ændring af sædmodningen på grund af lav adiponectinudskillelse.

Rygning er i sig selv en årsag til nekrospermi, så et rygestop kan forbedre sædets vitalitet. Der er dog behov for flere undersøgelser for at påvise denne effektivitet.

Ligeledes har alkoholforbrug og brug af narkotika, herunder cannabinoider, en indvirkning på sædparametrene. Hvad angår lægemidler, nedsætter acetylsalicylsyre også sædcellernes vitalitet.

Andre årsager til nekrospermi

Mandlig infertilitet er multifaktoriel. Derfor skal patienttilgangen også være multidisciplinær.

Alligevel vil kendskab til de vigtigste årsager til nekrospermi gøre det muligt at give parret en passende og realistisk rådgivning. Dette gælder især for mænd, der har en underliggende tilstand som f.eks. en rygmarvsskade eller polycystisk nyresygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Boursier, A.; Necrozoospermia: The Tree that Hides the Forest; American Society of Andrology and European Academy of Andrology; 2022.
  • Cuzin, B.; Tratamiento del Varicocele; EMC – Urología; 2019.
  • Tortolero, I.; Estrés Oxidativo y Función Espermática: Revisión: Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo; 3 (3); 2005.
  • Leisegang, K., Bouic, P. J., Menkveld, R., & Henkel, R. R. (2014). Obesity is associated with increased seminal insulin and leptin alongside reduced fertility parameters in a controlled male cohort. Reproductive Biology and Endocrinology12(1), 1-12.
  • Terradas, C.; Rodríguez, M.; Grasso, E.; Nagelberg, A.; Evaluación de la eficacia de la levofloxacina comparando dos esquemas terapéuticos y estudio de la capacidad oxidante del plasma seminal en pacientes con infección del tracto genital; Revista Argentina de Urología; 76 (1); 2011.
  • Palawan, H., Thakafi, S. A., Coskun, S., & Hathal, N. A. (2016). Successful reversal of necrozoospermia with course of antibiotic. S Ind J Biol Sci2, 302.
  • Agarwa, A. et al. Sperm Vitality and Necrozoospermia: Diagnosis, Management, and Results of a Global Survey of Clinical Practice; The World Journal of Men’s Health; 40 (2); 228 – 242; 2022.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.