Stol på livets proces og tag styringen

Du er kommet til det perfekte tidspunkt til at træffe egne beslutninger, og være den du virkelig vil være.
Stol på livets proces og tag styringen

Sidste ændring: 24 april, 2019

Du har ingen grund til at stille dig tilfreds med det livet giver dig. Hvorfor ikke spille en aktiv rolle og tage ansvar for fremtiden. Stol på livets proces, og få mere ud af det.

Selvom det kan virke svært at tro på, så er du lige der hvor du skal være. Du er kommet til det perfekte tidspunkt til at træffe egne beslutninger, og være den du virkelig vil være.

Folk har en dårlig vane som er svær at bryde. Vi er håbløst nostalgiske, og besat af tanker som: “Jeg burde gøre dit”, “Jeg skal gøre dat”, “folk forventer at jeg…”

Lidt efter lidt, deler vi vores sind op i to størrelser: Den ene er fokuseret på fortiden, og den anden er besat af fremtiden. Alt dette kan indfange os i en evig ond cirkel af angst og depression. I den cirkel er vi så fokuserede på “burde” og “skal”, at vi baner vejen for angst.

Lad os lære at tage magten væk fra fortiden og fremtiden. Lad os lære at leve helt i nuet, og stole på livets proces.

I denne artikel vil vi forklare hvordan man gør det.

Den bedste alder er den du har lige nu

For at acceptere hvad der sker for dig, er du nødt til at være modtagelig. Du skal værdsætte den du er, det du har opnået, og alt det du har til gode at opnå. Men intet af dette er muligt, hvis ikke du først er i stand til acceptere dig selv, og elske dig selv.

En af de største forhindring for selv-accept er, hvis man ikke har det godt med sin alder. Nogle mennesker lader denne utilpashed trænge ind i andre situationer, og det kan skabe problemer. Her taler vi ikke kun om, at man føler man har brug for kosmetiske operationer. Det handler også om overdreven frygt for at få rynker, at kroppen forandrer sig osv.

Vi har bestemt alle ret til at pleje os selv, og gøre alt hvad vi kan for at se godt ud fysisk. Men det du skal gøre først, er at de godt ud i det indre. Den bedste alder er altid den du har lige nu. Accepter det du har været igennem og husk på, at de bedste muligheder har du stadig til gode i livets proces.

Lær at flyde: Det er livets proces

Flyd med livets proces

Tanken om “at flyde”, som defineret af psykologen Mihály Csíkszentmihályi i 1975, bliver ikke altid forstået rigtigt. Det handler ikke om at flyde med strømmen og se livet som en dynamisk enhed der aldrig standser, med os som medspillere. Det er dybere og mere interessant end som så.

At flyde handler om:

  • At have klare og vigtige mål.
  • At være i stand til at påtage sig en handling eller ansvar, og nyde det.
  • At være i stand til at lære af vores fejltagelser, og blive sande eksperter.

Vaner er farlige, så det er vigtigt at lave små ændringer og nye ting hver dag, så processen med at flyde forbliver berigende.

Fortiden er fortid, det vigtige er hvem du er nu

Fortiden definerer dig ikke. Det der definerer dig, er hvordan du fortolker fortiden.

Lad os give et eksempel. Hvis nu din kæreste forlod dig for tre år siden, og sidste år var din nye kæreste dig også utro. Det sidste du skal sige til dig selv er: “Jeg fortjener ikke at blive elsket.” En moden, modig person, som ved hvordan man skal fortolke fortiden rigtigt, siger: “Jeg skal blive bedre til at vælge min partner.”

Det er vigtigt at din fortiden bliver et springbræt, en måde at lære hvordan man bliver bedre. Fortiden er ikke en sofa man skal sidde på og græde over alt det man har været udsat for.

Læs også: Hvad du skal gøre, når din passion for livet dør

stol på livets proces

Lær tillid

Positiv psykologi blev fremført i 1990 af psykologen Martin Seligman. Han mente det var på tide at fokusere på studiet af mennesker med udgangspunkt i velvære, og hvordan man giver mennesker redskaber til at blive lykkelige.

En del af dette bestod i at forstå og beskrive traumer, depression og tristhed. Det var det perfekte tidspunkt for folk at lære bestemte skridt der opmuntrer til personlig udvikling. En af strategierne er at lære hvordan man stoler på sig selv, og det at gode ting kan ske når som helst.

Det handler ikke om at “håbe”, være passiv og lade dagene gå indtil lykken kommer og banker på din dør. Du er nødt til at være en aktiv person som sætter gang i dine egne forandringsprocesser.

Hold dig fra folk som giver dig problemer. Stop de vaner der tager modet fra dig. lav de ændringer dit liv har brug for.

Læs også: 5 sunde hverdagsvaner der vil forbedre dit liv

Du har selv muligheden for at forbedre dit liv

Overordnet set skal du erkende, at selvom du gennemgår en vanskelig periode, er det muligt at kravle op af hullet. I dag er det bedste tidspunkt at gøre det. Lige nu er et vidunderligt tidspunkt at begynde at tænke mere modigt og positivt. Det vil føre til skabelsen af en helt ny følelse.

Denne følelse kan hjælpe dig med at få en ny attitude, til det fantastiske fænomen vi kalder livets proces.

Prøv det! Resultaterne vil måske overraske dig.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Seligman, M. E. P., & Csikszentmihalyi, M. (2014). Positive psychology: An introduction. In Flow and the Foundations of Positive Psychology: The Collected Works of Mihaly Csikszentmihalyi. https://doi.org/10.1007/978-94-017-9088-8_18


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.