Hvorledes stress kan påvirke synet

Det er vigtigt at vide, at stress kan påvirke mange områder af dit helbred, herunder dit syn.
Hvorledes stress kan påvirke synet

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Stress kan påvirke synet, endda så meget at det forårsager midlertidigt synstab. Det er ikke almindeligt, at dette sker, men det er relativt almindeligt, at stress forårsager mindre synsforstyrrelser, der forringer din livskvalitet.

Desværre har vi vænnet os til, at stress er til stede i vores liv. Vi ved, at det er kilden til flere sundhedsproblemer, men vi bruger normalt ikke tid på at løse dette problem. Dette er en alvorlig fejl, da stress kan påvirke synet, men også forårsage eller øge risikoen for alvorlige sundhedsproblemer.

Kronisk stress skaber ændringer i det autonome nervesystem, hvilket resulterer i ændringer i hormoner i kroppen. Virkningerne er utallige og forårsager endda mutationer i generne. Derfor bør enhver manifestation af stress aldrig undervurderes.

Passer det, at stress kan påvirke synet?

Når vi spørger sundhedspersonale, om stress kan påvirke synet, er svaret et rungende ja. Det er dog ikke altid den direkte årsag til synsproblemer, men fungerer undertiden som en supplerende faktor i forskellige sundhedsproblemer.

Følelsesmæssig stress fører til direkte virkninger på øjnene, som i princippet ikke er så alvorlige, såsom tics i øjenlåg eller tårer. Det kan også påvirke det vaskulære område, hvilket kan føre til sløret syn, svagt syn eller endda midlertidigt synstab.

Stresshormonet er kortisol, og derfor indebærer en tilstand af stress forhøjede niveauer af dette stof. Det forårsager ubalancer i det autonome eller sympatiske nervesystem og vaskulære ændringer. Det er faktorer, der direkte påvirker sygdomme som glaukom eller opticus neuropati.

En mand med dårligt syn

Symptomer på problemet

Vi må understrege, at stress kan påvirke synet, men i de fleste tilfælde forårsager det kun midlertidige virkninger, og disse forsvinder normalt spontant. Symptomer på, at følelsesmæssig stress kan påvirke synet, er som følger:

 • Sløret syn er et af de almindelige symptomer og adskiller sig fra andre øjenproblemer, når det er en sporadisk tilstand. Det vil sige, at det forekommer til tider og derefter aftager.
 • Lysfølsomhed: Angst får pupillerne til at udvide sig, og det får os til at føle os forstyrret af lys.
 • Tårer: Normalt forbundet med lysfølsomhed.
 • Tunnelsyn: Nedsætter sidesynet, især når vi er nervøse.
 • Lysglimt: Sporadiske lysglimt.
 • Tics i øjet.

Øjenlæger anbefaler ikke at overse nogen af disse symptomer, især hvis de forekommer meget ofte. Uanset om de skyldes stress eller andre sundhedsproblemer, bør en professionel evaluere dig for at forhindre større problemer.

En mand med øjenproblemer

Konsekvenserne af stress på synet

Der er flere synsproblemer, som læger forbinder med stress. De hyppigste og vigtigste er følgende:

 • Myokymier eller tics: Disse er små kontraktioner eller spasmer, der finder sted i øjenlågene på grund af en ufrivillig bevægelse i musklerne. Dette kan vare i dage eller uger og ledsages normalt ikke af andre symptomer.
 • Blefaritis eller betændelse i øjenlågene: Dette er et af de mest almindelige problemer og skyldes stress og andre årsager. Det forveksles ofte med tørre øjne syndrom og anses derfor for at være underdiagnosticeret. Det forårsager rødme, kløe og endda nedsat synsstyrke.
 • Visuel træthed, der også er kendt som visuel stress eller astenopi. Det forårsager sløret eller dobbeltsyn, vanskeligheder med at fokusere på et bestemt punkt, læseproblemer og hovedpine. Det påvirker generelt personer, der bruger meget tid foran en skærm.
 • Central Serøs Chorioretinopati eller væskeophobning under nethinden: Denne tilstand har sløret syn som et symptom, mikropsi eller opfattelse af objekter, der er mindre, end de er, forvrænget opfattelse af objekter, mørkfarvning af det centrale synsfelt og generelt nedsat syn.
 • Synstab: Nogle mennesker mister fuldstændig deres syn på grund af stress. Denne type person har typisk en særlig personlighedsstruktur, og når det undersøges, er der ingen øjenskader. Dette fravær af læsioner eller problemer afslører, at det er blindhed af følelsesmæssig oprindelse.

Det er vigtigt at vide, at stress kan påvirke mange områder af dit helbred, herunder dit syn. Derfor er det vigtigt at reducere stress og leve så sundt og stressfrit som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Santos, L. R. H., Pérez, P. D. C., Castro, L. P., Sánchez, T. D. J. M., Fernández, R. N., & Domínguez, K. L. (2019). Terapia visual: ¿En qué consiste y cuándo indicarla?. Revista Cubana de Oftalmología, 32(3).


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.