Hvad er årsagerne til våde øjne?

Der er flere årsager til våde øjne. Nogle er forbundet med ydre substanser og andre kan tyde på et behov for øjeblikkelig medicinsk pleje.
Hvad er årsagerne til våde øjne?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Som navnet antyder, involverer våde øjne ekstrem tåreflåd. Tro det eller ej, men det er muligt, at der er mere væske end nødvendigt i dette område af kroppen.

Vi ved alle, at øjne kræver smørelse for at kunne forblive sunde. Nogle gange kan den væske, som tårekirtler producerer, dog ikke finde vej ud. Det er på grund af en en blokering i tårekanalen, som går ned til næsen, der får væsken til at flyde over i øjenlågene.

Hvad er de forskellige typer af våde øjne?

Vi kan klassificere typen af våde øjne ud fra den påvirkede del af befolkningen. Generelt er babyer og voksne dem, der har størst sandsynlighed for at lide af ekstrem tåreflåd.

Våde øjne hos babyer

Selvom denne lidelse er meget gængs hos babyer, er det vigtigt at være opmærksom for at kunne undgå yderligere komplikationer. Ofte handler årsagerne til våde øjne hos babyer om en lille blokering i tårekanalen eller forekomsten af øjenbetændelse.

Denne lidelse kan dog også opstå, når ens baby er forkølet, har allergi eller har kradset sig i øjet. Hvis det fortsætter, bør man derfor tale med en børnelæge. Han eller hun vil kunne redegøre for enhver tvivl og ordinere den nødvendige behandling.

Selvom det er mindre hyppigt, kan denne lidelse også ramme små børn. I dette tilfælde kan de lide af ændringer i hornhinden, hvis der desuden er rødmen i øjet sammen med ekstrem tåreflåd.

Person græder

Tårer har en beskyttende funktion i øjet. Hvis de findes i for store mængder, bliver de dog kontraproduktive.

Våde øjne hos voksne

I tilfælde af voksne er årsagerne til våde øjne alsidige. Blokering af tårekanalen forbliver dog den mest gængse. Der er derudover andre tilstande forbundet med det:

 • Udmattede øjne forårsaget af langvarig anvendelse af teknologiske enheder.
 • Ekstrem tørhed i øjet, som stimulerer dannelsen af tårer for at kompensere for det.
 • Problemer forbundet med ældre alder.

Årsager til våde øjne

Konstant tåreflåd forårsaget af denne lidelse er generende. Det skyldes, at det som regel involverer rødme i øjenlåget, irritation, hævelse og også en brændende fornemmelse i området. Selv da er det vigtige at identificere årsagen for at kunne begynde på den specifikke behandling, hvor man udelukker yderligere komplikationer.

Blokering af tårekanalen

Som vi forklarede i begyndelsen af artiklen, er tårekirtler ansvarlige for at producere tårer. Deres funktion er at holde øjnene rene og fugtige. I tilfælde af for meget væske skal det komme ud gennem tårekanalerne, som ender indeni næsen.

Når der er en blokering, har tårerne ikke nogen måde at komme ud på, så de flyder over i øjnene. Det er det, der sker, når vores øjne lader til at blive fyldt med tårer uden grund.

Specialister kender denne tilstand som kronisk dacryocystitis. Det kan være en erhvervet tilstand og referer til en indsnævring af tårekanalerne på grund af aldring. Der er også en medfødt variant, som hyppigt rammer babyer.

Tørt øje syndrom

Tørt øje syndrom stammer fra hormonelle ændringer i tilfælde af kvinder og også det høje niveau af forurening i luften. Nogle af symptomerne er en brændende fornemmelse, kløe, lysoverfølsomhed, en følelse af, at øjet er beskidt, og tunge øjenlåg.

Et andet af de mest gængse tegn er våde øjne på trods af det faktum, at denne lidelse er fobundet med mangel på tårer. Dette sker, fordi kirtlerne er overstimulerede som en beskyttelsesmekanisme, der producerer for meget væske.

Udmattede øjne

Det er også kendt som udmattede øjne syndrom. Denne lidelse falder i samme kategori som erhvervssygdomme. Det involverer adskillige symptomer, blandt hvilke vi finder våde øjne.

Det er også forbundet med langvarigt forbrug af elektroniske enheder, hvilket er noget, der er meget gængs disse dage med forekomsten af fjernarbejde. Denne tilstand er kategoriseret indenfor digitale visuelle syndromer og kan påvirke øjets overflade, der producerer stor tåreflåd.

Øjenbetændelse

Det er en af de mest gængse øjenlidelser. Den rammer personer i ethvert stadie i livet, selvom det forårsager en del ubehag, er det meget nemt at behandle.

Blandt de mest gængse symptomer på denne lidelse, der påvirker bindehinden (den umærkelige hinde, som dækker øjet), finder vi våde øjne, betændelse, rødme og også sekreter eller ophobning af væske.

Lysoverfølsomhed

Lysoverfølsomhed er et tegn forårsaget af mangel på evne til at modstå lysets intensitet, hvad end det er kunstigt eller naturligt. Det er en tilstand, som hyppigt rammer personer med albinisme og personer med lyse øjne.

Symptomerne indebærer våde øjne, behovet for at holde øjnene lukkede, en brændende fornemmelse og rødme. Det kan endda føre til svimmelhed, hovedpine, kvalme og opkast.

Andre gængse og milde årsager

Foruden de nævnte tilstande er våde øjne også forbundet med allergi såsom rhinitis, men også med influenza, latter, gab og endda opkast. I ethvert af disse tilfælde er voldsom tåreflåd ikke en bekymring, eftersom det er på grund af en ekstern reaktion.

Våde øjne

Der er mange årsager til våde øjne. Nogle er mindre komplicerede og andre er alvorlige.

Hvornår bør man tale med en læge?

Det er vigtigt at søge medicinsk opmærksomhed, når man observerer, at årsagerne til våde øjne er forbundet med øjenbetændelse. Det skyldes, at det kan være viralt og smitsomt. Også når der ikke er nogen åbenlys årsag, og ubehaget varer ved i mere end en uge. Det gælder ligeledes, når symptomerne er til stede i længere tid.

I ethvert tilfælde er det nemt at kontrollere denne øjenlidelse. Det er derfor vigtigt at søge medicinsk pleje for at påbegynde den passende behandling. Voldsom tåreflåd repræsenterer ikke en forhindring, når det kommer til personens livskvalitet, men det påvirker deres syn.

Det kan interessere dig ...
Tørre øjne i overgangsalderen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tørre øjne i overgangsalderen

Tørre øjne i overgangsalderen er det næst mest almindelige symptom på denne fase, lige efter hedeture. Det kan være meget ubehageligt. • Barrau, C., Cohen-Tannoudji, D., Villette, D. “Un nuevo reto científico: La preservación del riesgo.” (2014).
 • Naranjo Escobar, M., Macas Quevedo, C., Pacheco Buitron, M., Piedrahita León, J. “Obstrucción del conducto nasolagrimal: abordaje quirúrgico endonasal versus externo”. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento (2019).
 • Prado Montes, A., Morales Caballero, A., Molla Cassia, J. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral”. Med. segur. trab.  [Internet]. 2017  Dic [citado  2020  Sep  17] ;  63( 249 ): 345-361. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000400345
 • Aguilera Mosquera, H., Valarezo Paccha, L. “La pantalla digital y sus alteraciones visuales”. [Machala]: Universidad Técnica de Machala, 2015. [consultado 16 sep 2020]. Disponible en: http://186.3.32.121/handle/48000/13713
 • Gálvez Tello, JF., Lou Royo, MJ., Andreu Yela, E. “Ojo seco: diagnóstico y tratamiento”. (1998).
 • Clement Corral, A., Dureau, P., Clement Corral, S., Valls Ferran, I., Andrés Domingo, M.L. “el ojo rojo en la pediatría”. (2018).
 • Morales Marín, D., Zepeda Ortega, B., Mendieta Alcántara, G. “Epidemiología y tratamiento de conjuntivitis alérgica en un hospital pediátrico”. (2010).
 • Agramonte Centelles, I., Herrera Soto, M., Gómez Cabrera, C., Padilla González, C. “Efectividad de la cirugía ambulatoria en la dacriocistitis crónica”. Rev Cubana Oftalmol  [Internet]. 2004  Jun [citado  2020  Sep  16] ;  17( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762004000100004
 • Mayorga MT. Película lagrimal: estructura y funciones. Cienc Tecnol Salud Vis Ocul. 2008;(11): 121-131. Disponible en: https://ciencia.lasalle.edu.co/svo/vol6/iss11/13/
 • Pérez, Valentín Viqueira, Dolores de Fez, and Francisco M. Martínez Verdú. “La ergonomía visual en el puesto de trabajo: rendimiento y seguridad visual.” Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención 27 (2006): 42-45.
 • Alcubierre, R. “Fotofobia.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.2 (2018): 3.