Nøglerne til god visuel hygiejne

Visuel hygiejne handler om meget enkle forhold såsom at tage sig af din kropsholdning foran computeren eller være opmærksom på belysningen på arbejdspladsen. Lær mere i denne artikel!
Nøglerne til god visuel hygiejne

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Hvad er nøglerne til god visuel hygiejne? Selvom navnet er lidt forvirrende, refererer dette ikke til at rense øjnene. Faktisk er det et medicinsk koncept, der handler om langt mere end det. Det er et sæt enkle regler, der kan hjælpe med at forhindre beskadigelse af dit syn.

Med andre ord består visuel hygiejne af at ændre visse vaner, såsom afstanden mellem dine øjne og din bog, for at tage sig af dit syn. Dette kan også kaldes visuel ergonomi.

Disse standarder for visuel hygiejne er blevet endnu vigtigere i dag. I moderne tid tilbringer vi næsten alle vores dage foran mobil- og computerskærme, enten til arbejde eller simpelthen af vane.

Alt dette gør vores vision mere og mere problematisk. De fleste personer ender faktisk med at have brug for briller på et eller andet tidspunkt i deres liv eller lider af en eller anden form for problem, såsom øjenbelastning, nærsynethed eller noget andet.

Så i denne artikel forklarer vi, hvad visuel hygiejne består af, og hvilke enkle regler der kan hjælpe dig med at forhindre eller reducere synsproblemer. Læs med for at finde ud af nøglerne til god visuel hygiejne.

Visuelle hygiejnestandarder for arbejde

Kvinde bag computer klør sig i øjnene

I øjeblikket er de fleste job kontorbaserede og kræver at være foran en computer eller en skærm. Fra en meget ung alder bruger børn ligeledes timer og timer foran en bog eller ser på tavler i klassen.

Det betyder, at vi i alle disse timer konstant belaster vores syn. Vi er heller ikke opmærksomme på vores kropsholdning, og vi lader heller ikke vores øjne hvile. Alt dette kan ophobes og ende med at skade vores syn.

Visuel hygiejne, når du læser eller skriver, kræver blot et par meget enkle regler. Hvis du anvender dem, vil du over tid bemærke, at dine øjne sidst på dagen ikke længere giver dig så meget ubehag. Du kan endda opleve, at dit syn er forbedret. Nogle af disse regler er følgende:

  • Du skal være opmærksom på kropsholdning. Dette er især vigtigt, når det kommer til børn, da en vane med dårlig kropsholdning kan have en effekt i fremtiden. Ideelt set skal du sidde lige i en stol. Dine fødder skal røre jorden, og du bør undgå at være foroverbøjet.
  • Den første regel fører os til en anden: Du skal vælge din arbejdsplads godt. Det er vigtigt, at den stol og det skrivebord, vi bruger, giver os mulighed for at være komfortable. Nogle eksperter anbefaler, at du bruger en stol med en justerbar højde, og at bordet kan vippes baseret på dine præferencer.
  • Som det sidste må vi tage os af belysningen for at opnå god synshygiejne. Arbejde med lidt lys får os til at skæve, mens et meget intenst lys også kan irritere vores øjne. Vi skal bruge belysning, der ikke går direkte ind i vores øjne og ikke forårsager refleksioner på papir eller skærm.

Hvilke andre retningslinjer for visuel hygiejne er der?

En kvinde foran en skærm strækker ud for at opnå god visuel hygiejne

En af de vigtigste måder at tage sig af vores synshygiejne på er ved at tage pauser. Det er rigtigt, at hvile under arbejde eller studie er absolut nødvendigt. Det giver vores sind mulighed for at forbedre dets præstationer, og det er ikke anderledes for vores øjne.

Når vi ser på et nærliggende objekt i en periode, bliver vores øjne trætte. Derfor anbefales det altid, at du for hver halve times arbejde tager en lille pause, måske blot i et minut, for at hvile dine øjne.

På den anden side er en anden vigtig faktor i visuel hygiejne den afstand, vi står fra, hvad vi vil se. Det bedste råd, i tilfælde af en bog eller en skærm, er at opretholde en afstand mindst omkring længden af vores underarm.

Det er dog ikke kun arbejdspladsen, der kræver pleje og opmærksomhed. Enkle og daglige aktiviteter som at se fjernsyn er også afgørende, når man tænker på nøglerne til visuel hygiejne. I dette tilfælde er det især vigtigt at tjekke afstanden, som skal være cirka syv gange skærmens størrelse.

Afsluttende bemærkninger om god visuel hygiejne

Visuel hygiejne omfatter en række meget enkle regler, der inkluderer at tage os af vores kropsholdning foran en bog eller en computer, som hjælper os med at forbedre vores syn og undgå problemer senere i livet.

Det vigtigste er dog altid at søge råd hos en øjenlæge med spørgsmål om synsproblemer. De er bedst egnede til at vurdere din synshygiejne og kan give specifik rådgivning om, hvad der er bedst for dig.

Det kan interessere dig ...
Okulære melanomer – er fregner i øjnene farlige?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Okulære melanomer – er fregner i øjnene farlige?

Okulære melanomer kendes også som fregner i øjnene. Som regel er de helt ufarlige, men det kan betale sig at være opmærksom på dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.