Stressfraktur: Rafael Nadals seneste skade

Rafael Nadal meddelte, at han har et stressbrud i ribbenene og skal hvile i 4 til 6 uger. Men hvad er det præcist for en skade, han lider af?
Stressfraktur: Rafael Nadals seneste skade

Sidste ændring: 02 april, 2022

Rafael Nadal meddelte for nylig via sine sociale netværk, at han har en stressfraktur. Efter at have tabt finalen i Indian Wells og indrømmet, at han ikke kunne trække vejret ordentligt under kampen, var al opmærksomheden rettet mod atleten for at få at vide, hvad der plagede ham.

Hans ord på Twitter var direkte og gav ikke plads til spekulationer:

“I sidste ende viser det sig, at jeg har en stressfraktur i et af mine ribben, og jeg skal have mellem 4 og 6 ugers orlov. Det er ikke gode nyheder, og jeg havde ikke forventet det. Jeg er knust og ked af det, efter at have haft sådan en fantastisk start på sæsonen.”

Med denne bekræftelse kan vi undersøge, hvad denne skade handler om. Faktisk er den mere almindelig, end den måske ser ud til at være blandt atleter. Og selv om det indeholder ordet stress, skal du vide, at det ikke har noget at gøre med en psykisk lidelse!

Hvad er den stressfraktur, som Rafael Nadal har?

Disse revner er brud – det vil sige, at de er afbrydelser i en knogles kontinuitetslinje. Selv om navnet fraktur populært bruges til at betegne et knoglebrud, der ikke er så dybt, er sandheden, at de også er brud.

Det er dog brud, der ikke når den midterste del af knoglerne, men i stedet er koncentreret i det yderste lag, uden at trænge for dybt ind. I dette særlige tilfælde er de ikke forårsaget af et enkelt eksternt traume, der rammer personen det pågældende sted, men opstår på grund af gentagne bevægelser, der ender med at beskadige knoglen.

Derfor navnet stressfraktur. Dette forklarer, hvordan denne skade opstår, hvilket skyldes gradvis overbelastning. Det betyder, at knoglen gentagne gange har modtaget så meget vedvarende tryk, at den har givet efter i sin yderste del.

Samtidig har denne konstante overbelastning forhindret de normale helingsprocesser i at reparere defekten. Derfor er stressfrakturer så hyppige hos løbere, tennisspillere, fodboldspillere og bjergbestigere. De gentager de samme bevægelser, hver gang de udfører deres sport.

Nærbillede af en tennisbold

Ud over ledproblemer i albue og skulder er stressfrakturer blandt de mest almindelige skader hos tennisspillere.

Hvem lider mest af stressfrakturer?

Selv om sportsfolk er en gruppe, der er meget ramt af stressfrakturer, som Rafael Nadal har vist, bør vi også se efter deres tilstedeværelse på det militære område. Soldaternes træningsøvelser og lange marcher bidrager til stressfrakturer, der oftest opstår i fødderne.

Optegnelser viser, at op til en femtedel af alle skader, der opstår i forbindelse med sport, kan tilskrives en stressfraktur. Blandt løbere er prævalensen så høj som 16 %. Og hos kvinder diagnosticeres denne type skade i højere grad end hos mænd.

Selv om frakturen i ribbenen, som Rafa Nadal oplever, ikke er ualmindelig, modtager fødderne den største overbelastning, så to almindelige steder for stressfrakturer er som følger:

  • Anden mellemfodsknogle: Dette er stressbruddet par excellence hos løbere. Da det er den længste knogle i foden, er den mest udsat for de belastninger, der opstår under løb.
  • Femte mellemfodsknogle: Dette kaldes også et Jones-brud. Det er tæt forbundet med brugen af uhensigtsmæssigt fodtøj. For dette fører til en overbelastning af kropsvægten på den udvendige del af foden. Det tvinger den lille knogle til at bære mere tryk, end den kan.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også kunne lide at læse: Otosklerose: Årsager, symptomer og behandling

Hvordan genkender lægerne en stressfraktur?

Rafael Nadals stressfraktur blev f.eks. genkendt ved, at tennisspilleren fik begyndende symptomer, da han fik et stressbrud. Da han sagde, at han oplevede åndenød og et stikkende ubehag i brystet, blev der udført supplerende metoder for at lede efter oprindelsen.

Faktisk afhænger det af placeringen af bruddet. Løbere med skader i mellemfodsknoglerne vil manifestere smerter, når de går, og endda hævelse i den beskadigede fod.

Nadals åndenød forklares i hans særlige tilfælde med irritation af brystnerverne, der skal gribe ind i vejrtrækningen. Da der var tale om et brud med hævelse og væskeansamling omkring det, er det næsten sikkert, at nerveenderne i brystkassen registrerede smerte.

Denne smerte i brystvæggen “afskærer” vejrtrækningen. Som en forsvarsmekanisme afbryder kroppen ofte vejrtrækningsbevægelserne brat, og dette begrænser luftindtaget, når der er en skade på ribbenene. Mens Nadal spillede i finalen i Indian Wells, kunne han ikke få al den ilt, han havde brug for, for at kunne holde tempoet i spillet.

Illustration af stressfraktur

Ribbenbrud afbryder normale vejrtrækningsbevægelser og forhindrer dermed korrekt vejrtrækning.

Du vil måske være interesseret i at læse: Hvor forekommer en stressfraktur?

Hvad venter Rafael Nadal efter hans stressfraktur?

Ribbenstressbruddet betyder, at Rafael Nadal skal hvile i 4 til 6 uger. Det er den tid, der er nødvendig for, at cellerne kan hele ordentligt.

I denne periode vil han ikke kunne konkurrere og vil træne med meget lav intensitet, da målet er at reparere det beskadigede ribben ordentligt. Det er sandsynligt, at han også skal bære en bandage eller en eller anden form for kompression af brystkassen for at fremme og stimulere helingen.

Brugen af antiinflammatoriske lægemidler er op til den behandlende læges skøn. Generelt er de indiceret i begyndelsen, når der er smerter, der gør det vanskeligt at trække vejret. Der er også fagfolk, der ordinerer vitamin- og calciumtilskud for at støtte knoglemetabolismen, selv om dette ikke er en universel praksis.

Som altid omfatter den sidste fase af helbredelsen genoptræning. Kinesioterapi-sessioner vil hjælpe ham med at styrke de omkringliggende muskler for at støtte bruddet.

Rafael Nadal vil sandsynligvis ikke gennemgå en operation for sit stressbrud. Det kan vi antage, fordi indikationerne for kirurgi i disse tilfælde er forbeholdt brud, der er blevet forskudt, til patienter med dårlige knogleforhold (f.eks.osteoporose), eller når helingen har efterladt en ikke-funktionel callus.

Det handler om tålmodighed. Nadal skal vente mindst en måned på at heles og komme tilbage på banerne.

Det kan interessere dig ...
Hvad er Rafael Nadals træningsrutine?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er Rafael Nadals træningsrutine?

Rafael Nadals træning holder ham på toppen af tennisverdenen i en alder af 35 år, selv foran meget yngre konkurrenter. Læs mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • del Arco, Jessica Grande. “Fracturas de estrés en atletas.” Revista Internacional de Ciencias Podológicas 12.2 (2018): 63.
  • Martínez, Guillermo Anguita, et al. “Fracturas de estrés de los metatarsianos.” Revista Internacional de Ciencias Podológicas 5.2 (2011): 47-54.
  • Torrengo, Federico, Vicente Paús, and Jorge Cédola. “Fracturas por estrés en deportistas.” Rev la Asoc argentina Traumatol del Deport (2010): 18-23.
  • Canales, Jorge Alberto, and Josue Isaí Lagos Sánchez. “Fractura de la base del quinto metatarsiano: Informe de un caso y revisión de la literatura.” Rev. méd. hondur (2002): 31-33.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.