Smerter i ribbenene - vigtige mulige årsager

Den tid, der er nødvendig for at helbrede smerterne i ribbenene, afhænger af, hvad der har forårsaget dem. Generelt skyldes dette ubehag muskeloverbelastning, så det er tilrådeligt at konsultere en specialist.
Smerter i ribbenene - vigtige mulige årsager
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 11 marts, 2022

Smerter i ribbenene eller brystsmerter er en meget almindelig lidelse, som man ikke bør ignorere. Mange gange kan dette ubehag i den ene side eller denne smerte, når man trækker vejret, skyldes et ubehandlet helbredsproblem. Derfor bør du gå til lægen for at få en vurdering, diagnose og passende behandling.

Først og fremmest er det vigtigt at bemærke, at den mest almindelige årsag til smerter i ribbenene normalt er en overbelastning forårsaget af overanstrengelse, måske ved at løfte en tung byrde. Dette symptom er dog noget, vi bør være opmærksomme på og tage os af, når det opstår kontinuerligt og forhindrer et normalt liv.

Læs med, for vi forklarer de vigtigste årsager til disse ubehag i ribbenene og brystet, men husk på, at disse oplysninger på ingen måde kan erstatte en lægekonsultation.

Smerter i ribbenene: Smerte med mange mulige årsager

En ting, vi skal påpege, er, at de smerter, vi føler, ikke stammer fra selve ribbenene, men fra leddet eller de berørte muskler i det pågældende område i brystet.

Som forklaret af medicinske specialister er smerter i ribbenene normalt en af de mest almindelige daglige årsager til, at folk går til lægen. Som vi påpegede i begyndelsen, er årsagen for det meste ikke andet end en forkert bevægelse eller en form for overanstrengelse.

Vi kan dog ikke udelukke andre tilstande. Det er derfor, at vi bør vide alt om de mest almindelige typer af sygdomme og tilstande, der er forbundet med ribbenene.

Svævende ribben

Oversigt over ribbenene, som kan forklare smerter i ribbenene

Hvis du aldrig har hørt om svævende ribben, vil du være interesseret i at vide, at vi taler om de par af ribben, der findes i den nederste del af brystkassen. Nogle mennesker går så langt som til at få fjernet disse ribben for at opnå en mere defineret talje.

Det mærkelige ved disse knoglestrukturer er, at de kun er fastgjort til ryghvirvlerne og ikke til brystbenet eller brusk, der kommer fra brystbenet.

Problemet med svævende ribben er, at de har en tendens til at være meget følsomme strukturer, og enhver pludselig bevægelse kan få ryghvirvlerne til at svulme op eller flytte sig lidt. Begge disse hændelser giver store smerter.

Costochondritis

Costochondritis er betændelse i det led, der forbinder brystbenet med ribbenene, eller i området mellem ribbenet og brusk. Det er derfor en sygdom i bevægeapparatet, som er flere måneder om at hele.

Vi kan føle smerte, når vi rører ved dette område, eller endda se tydelig betændelse i form af en knude. Det giver store smerter, når man trækker vejret, og det gør det meget svært at bevæge sig.

Årsagerne til costochondritis er mange. De kan spænde fra psoriasisgigt til lupus eller endda opstå i tider med stor angst og stress.

Læs denne anbefalede artikel: Fødevarer mod lungebetændelse

Rifter eller brud

Rifter eller brud er en af de hyppigste årsager til smerter i ribbenene. Det er altid nødvendigt at mistænke denne type skade, når smerten opstår efter et slag mod området.

Nogle gange kan vi have en revne i et ribben uden at være klar over det eller tilskrive det simpel træthed. Det skyldes, at mange mennesker tror, at ribben kun brækker som følge af et slag eller en forkert bevægelse. Så det er noget, vi skal tage højde for.

Selv en slem hoste, der varer i flere dage, kan forårsage små revner eller endda et brud. Mange mennesker ville ikke tænke på at sætte denne tilstand i forbindelse med et brækket ribben og bliver overrasket over den intense smerte i netop dette område.

Du vil måske være interesseret i: Diabetes øger risikoen for knoglebrud

Herpes zoster

Dette er en hudlidelse forårsaget af varicella-zoster-virus. Dette kan forårsage skoldkopper, når det først rammer en person. Folk udvikler dog helvedesild, når de bliver smittet igen.

Helvedesild kan forekomme i alle dele af kroppen, herunder i ribbenet. Sygdommen viser sig med en række meget smertefulde hudblærer. Det er også muligt at få svie, rødme, hævelse og kløe i området. Heldigvis giver en korrekt medicinsk behandling mulighed for at få sygdommen til at gå væk uden at efterlade større følgevirkninger.

Smerter i ribbenene og hjerteproblemer

Hvis der ikke er nogen traumatisk begivenhed, og smerterne opstår fra den ene dag til den anden og uden en klar oprindelse, kan det skyldes andre mere alvorlige problemer, såsom angina pectoris, et hjerteanfald eller perikarditis.

Angina pectoris en lidelse forårsaget af iltmangel i hjertet. Symptomerne kan starte med brystsmerter lige bag brystbenet eller lidt til venstre. Derefter stråler ubehaget ud til armen, skulderen eller endda kæben.

På den anden side kan smerter i ribbenene også advare om et hjerteanfald. Logisk set bør vi under disse omstændigheder straks tage på hospitalet.

Ligeledes kan en infektion og betændelse i vævet omkring hjertet – en perikarditis – også starte med smerter i den centrale del af brystet.

Luftvejssygdomme og smerter i ribbenene

Nogle luftvejssygdomme kan forårsage en særlig type smerter kaldet pleuritis, som kan forveksles med smerter i ribbenene. Pleuritiske smerter forekommer i bunden af den berørte hemithorax.

Vi kan først tro, at det bare er sidestik, men derefter vil smerten vokse, hver gang vi trækker vejret og hoster. Smerten lindres dog, hvis vi ligger på den modsatte side.

Smerter forekommer i de fleste tilfælde, hvor lungehinden er involveret i en given patologi. Lungehinden er et lag væv, der dækker lungen og beskytter den mod skader. I denne forstand kan smerter i lungehinden forekomme ved følgende sygdomme og tilstande.

For at fjerne enhver tvivl er det bedst at gå til lægen

Læge taler med patient

Først når den berørte person går til lægen, og de foretager palpation og røntgenundersøgelse, vil situationen blive mere klar. Det er godt at kende de mest almindelige symptomer:

  • En knude i maven eller taljen.
  • Stærk trykken i brystet, som bliver mere intens, når man trækker vejret.
  • Intense smerter, når man rører ved det pågældende område.
  • Åndenød , når man forsøger at tage en dybere indånding.

Som du kan se, er symptomatologien i forbindelse med smerter i ribbenene meget varieret. Det er derfor, vi skal gå til lægen i tilfælde af ubehag. Den bedste måde at behandle denne lidelse på er altid at hvile og tage antiinflammatoriske lægemidler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.