Hvor forekommer en stressfraktur?

Et stressfraktur forekommer typisk i fødderne. Det er dog ikke let at diagnosticere, fordi revnen er så lille, at den ofte ikke vises på røntgenbillederne. Desværre går det ofte ubehandlet og kan give anledning til intens og kronisk smerte.
Hvor forekommer en stressfraktur?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

En stressfraktur forekommer, når der er et lille brud på en knogle, der har oprindelse i noget andet end et kraftigt slag. Typisk er det enten udløst af gentagende bevægelser eller af en hurtig stigning i mængden eller intensiteten af ​​en aktivitet.

Disse typer brud er ikke nemme at diagnosticere. De kræver således en medicinsk specialist og komplementære tests for at skelne det fra andre tilstande. Dette skyldes, at bruddet normalt ikke opdages på et røntgenbillede.

Atleter er mest udsat for en stressfraktur. Faktisk er 2% af sportsskader denne type brud. Det er ret smertefuldt, og der er også en risiko for, at de brudte dele af knoglen kan bevæge sig.

Hvad er en stressfraktur?

En stressfraktur ses på røntgen

Når der ikke er nogen kontinuitet i knoglevævet, skyldes det, at der er et brud. De fleste af disse skader opstår på grund af slag eller traumer. I tilfælde af en stressfraktur er årsagen til problemet ofte bare svaghed eller træthed.

Der er en svaghed, når der er knoglemangel. På den anden side er der træthed, når der er konstant misbrug af musklerne på grund af gentagende eller overbelastende aktivitet.

En stressfraktur er en slags spalte eller en revne i knoglen. Det sker på grund af gentagende mikrotrauma eller overbelastning, som vi nævnte ovenfor. Derudover kan de udgøre svær smerte, når visse fysiske aktiviteter udføres. Derefter forsvinder de ofte, når aktiviteterne slutter.

Læs også: Plej dine knogler med disse 5 øvelser

Du ved det muligvis ikke, men knogler består af kollagen. Dette er en forbindelse, der muliggør en knogleomdannelsesproces, når den udsættes for aggression. Det er en måde at absorbere ethvert beskadiget væv på og derefter forme det på ny.

Hvis påvirkningen imidlertid er kontinuerlig eller for pludselig på grund af overbelastning, overstiger skaden vores krops evne til at genopfylde kollagen. Dette er netop, hvad der sker, når der forekommer en stressfraktur på grund af overbelastning eller gentagende bevægelser eller osteoporose.

Typer af stressfrakturer

Der er to grupper af stressfrakturer: Lav risiko og høj risiko. Denne klassificering skyldes faktorer som det berørte område, potentialet for komplikationer, helbredelsestid, tilstedeværelsen af ​​pseudoartrose og den måde, hvorpå bruddet heles.

Egenskaberne for hver gruppe er:

  • Frakturer med lav risiko. Disse behandles simpelthen med eliminering af den aktivitet, der genererer skaden. Desuden svarer de til brud i de øvre ekstremiteter, ribben, bækkenet, lårbenet, skinnebenet, lændehvirvler, lægbenet og hælbenet.
  • Frakturer med høj risiko. Denne type stressfraktur har betydeligt potentiale for komplikationer. Dette skyldes, at det ofte har at gøre med skader i lårbenshalsen, tibial malleolus, tarsal scaphoid, talus og mellemfodsknoglerne.

Primære placeringer

Person retter på løbesko

En stressfraktur kan påvirke et stort antal knogler i vores krop, der af en eller anden grund er udsat for gentagende påvirkninger. Imidlertid er fødder de punkter, der har den største risiko for en stressfraktur.

Læs også: 8 naturlige måder at styrke dine knogler på

De mest almindelige brud på fødderne er følgende:

  • Fraktur af den anden metatarsal. Dette er den hyppigste stressfraktur, fordi den er forbundet med den længste tå, som er den, der mest bærer belastningen under atletiske aktiviteter.
  • Fraktur af den femte metatarsal. Denne er typisk for alle aktiviteter, der kræver sideforskydninger og spring.
  • Hælbens fraktur. Dette har en tendens til at forekomme i aktiviteter, hvor den primære støtte ligger i hælen.
  • Astragalus fraktur. Dette er ikke meget almindeligt, og det er ikke specifikt for nogen bestemt aktivitet eller sport. Det er dog en stor ulempe, når det sker.
  • Fraktur i den indre malleolus i ankelen. Dette er typisk i aktiviteter, der involverer langdistancespring og/eller løbekonkurrencer.

Ligeledes er det relativt almindeligt, at der opstår en stressfraktur i andre områder af kroppen. Især sker det i lægbenet, bækkenet, lårbenshalsen, fodens sesamoider og epifysen af ​​fibulaen.

Afsluttende bemærkninger om stressfraktur

Der er stressfrakturer, der er mere typiske for hver disciplin set fra hver sportsgrens synspunkt. Metatarsalen er mere almindelig hos maratonløbere, fodboldspillere, dansere og volleyballspillere. Tilsvarende er brud på det første ribben hyppigere hos håndboldspillere. Derudover sker de, der forekommer i de nederste ribben, hovedsageligt for golfspillere.

Hvis du dyrker en sport og bemærker smerter under visse bevægelser, skal du kontakte din læge. En stressfraktur kan være årsagen.

Det kan interessere dig ...
Sådan behandler du forstuvninger naturligt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan behandler du forstuvninger naturligt

Forstuvninger kan opstå når du vrider forkert på et led, eller forstrækker dine ledbånde. Det er meget ubehageligt, heldigvis findes der naturlige ...  • Torrengo, F., Paús, V., & Cédola, J. (2010). Fracturas por estrés en deportistas. Rev la Asoc argentina Traumatol del Deport, 18-23.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.