Sure opstød og halsbrand: Er det det samme?

Sure opstød og halsbrand er beslægtede begreber, som forekommer hos op til 30 % af den voksne befolkning. Læs mere om det her.
Sure opstød og halsbrand: Er det det samme?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 14 marts, 2023

Mave- og tarmsygdomme er på dagsordenen, da statistiske portaler anslår, at 22 % af amerikanerne og 21 % af europæerne over 18 år har en eller anden form for fordøjelsessygdom. To meget almindelige udtryk i forbindelse med dette emne er sure opstød og halsbrand.

Selv om disse begreber er velkendte for os alle, er det ikke så let at besvare følgende spørgsmål. Er begge tilstande det samme? Hvad er forskellene mellem sure opstød og halsbrand? Bare rolig, for her vil vi besvare disse spørgsmål og mange flere.

Hvad er halsbrand?

For det første skal vi præcisere, at halsbrand er et symptom, mens gastroøsofageal refluks eller sure opstod kan være årsagen til det. Således defineres halsbrand som en smertefuld brændende fornemmelse i brystet eller halsen. Ifølge U.S. National Library of Medicine kan graviditet, visse fødevarer, medicin eller alkoholholdige drikkevarer forårsage det.

Halsbrand er et mere almindeligt ubehag, end mange mennesker måske tror. Her er nogle statistikker indsamlet fra forskellige hjemmesider:

  • 10 % af voksne mennesker har halsbrand dagligt og 30 % en gang om måneden.
  • I USA var incidensen – antallet af nye tilfælde i befolkningen – 26 % i 2015.
  • Samlet set skønnes det, at 20 % af befolkningen på et givet sted og tidspunkt lider af halsbrand.
Mand har ondt på grund af for meget mavesyre

Hvad er sure opstød?

På den anden side betragtes sure opstød som en klinisk tilstand. Ifølge pædiatriske portaler er denne sygdom kendetegnet ved en bevægelse af maveindholdet i modsat retning, dvs. mod spiserøret.

Mennesket har en åbning mellem maven og spiserøret, der fungerer som en dør, som lukker sig, så snart fødebolus passerer ind i maven. Hvis denne ikke fungerer korrekt, kan maden og mavesyren hobe sig op i spiserøret, hvilket forårsager irritation i spiserøret og den beskrevne halsbrand.

Hvad er gastroøsofageal reflukssygdom?

Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) er et mere alvorligt tilfælde af sure opstød, dvs. en kronisk sygdom. Et symptom på denne sygdom er halsbrand mere end to gange om ugen, selv om det er muligt at have GERD uden tegn på halsbrand.

Igen er mekanismen den samme som beskrevet i det foregående tilfælde – ringen af muskelfibre – den nedre lukkemuskel – lukker ikke ordentligt, så maveindholdet kan gå tilbage op i spiserøret.

Ifølge eksperter er nogle af symptomerne som følger:

Vi kan således konkludere, at halsbrand er et symptom, at opstød af mavesyre er den mulige årsag, og at GERD opstår, når patienten lider af episoder med halsbrand mere end to gange om ugen.

Håndkøbsmedicin mod sure opstød og halsbrand

Først og fremmest advarer sundhedsinstitutioner som Mayo Clinic os om følgende: Hvis du har halsbrand mere end to gange om ugen, hvis du har problemer med at synke, hvis du har kvalme og opkastninger, eller hvis du har tabt dig på grund af dette symptom, er det tid til at opsøge en læge.

I alle andre tilfælde kan refluks og halsbrand reguleres med håndkøbsmedicin. Nogle af de tilgængelige er som følger:

  • Syreneutraliserende midler reducerer, som navnet antyder, virkningerne af syre i maven ved at neutralisere den. De giver hurtig, kortvarig lindring og findes også i en form, der er let at tage – kapsler og tabletter.
  • H2-blokkere, som f.eks. famotidin, lindrer ikke symptomerne så hurtigt, men er mere effektive. De reducerer mængden af syre, der produceres i maven.
  • Protonpumpehæmmere reducerer også syreproduktionen. Disse er de bedste muligheder, når H2-blokkere ikke virker, eller hos personer med GERD. Alligevel er deres virkning langt mindre umiddelbar, da det tager et par dage, før de begynder at virke. Omeprazol er et eksempel på et sådant lægemiddel.

Forholdsregler, der skal tages i betragtning

Visse risikofaktorer begunstiger forekomsten af sure opstød og halsbrand. For eksempel kan alkoholforbrug eller sure fødevarer som kaffe forårsage tilstanden.

Desuden er fedme, graviditet og rygning også faktorer, der kan fremme denne ubehagelige refluks. Som et sidste tip anbefales det, at personer, der er tilbøjelige til at lide af det, ikke lægger sig ned indenfor de første tre timer efter at have spist, da dette letter opstigningen af syrer til spiserøret.

Mavesyre forårsager sure opstød og halsbrand

Du er måske interesseret i: Naturlige midler til at lindre gastritis

Kontrollér sure opstød og halsbrand

Som vi har set, er disse typer af tarmproblemer almindelige, da op mod 30 % af befolkningen lider af halsbrand mindst en gang om måneden. Selv om det kan være let at bekæmpe halsbrand derhjemme, kræver de mest alvorlige tilfælde øjeblikkelig lægehjælp.

For at besvare det spørgsmål, vi stillede i begyndelsen, kan vi konkludere, at halsbrand er et symptom på sure opstød. Hvis det bliver kronisk, kan patienten udvikle gastroøsofageal reflukssygdom (GERD).


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.