Kan olivenolie beskytte mod hjerteanfald?

Tilføjelse af jomfru olivenolie til kosten bidrager til at bevare sundheden. Det har mange fordele. Det kan bl.a. beskytte os mod hjerte-kar-problemer og hjerteanfald.
Kan olivenolie beskytte mod hjerteanfald?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 07 oktober, 2022

Vi har kendt til mange egenskaber ved olivenolie i mange årtier, især i forbindelse med kroniske sygdomme. Men kan olivenolie beskytte os mod hjerteanfald? Det er det spørgsmål, vi stiller i dag – læs med og find ud af det!

Olivenolie bliver vigtigere og vigtigere , og flere og flere mennesker tilføjer det til deres daglige kost. Men hvilke komponenter gør den så sund, og hvordan hjælper den os med at forebygge sygdomme eller hjerteanfald? Lad os tage et kig på det.

Hvad er et hjerteanfald, og hvordan sker det?

Det er velkendt, at hjerteanfald er årsag til mange dødsfald rundt om i verden. De opstår, når der er en obstruktion eller blokering i et blodkar, som forhindrer vanding af et organ. Dette kan have alvorlige konsekvenser.

Hvad er de mest almindelige årsager til et hjerteanfald?

Vi skal gøre os klart, at der blandt de mest almindelige årsager, der kan føre til et hjerteanfald, er nogle faktorer, som vi kan ændre eller kontrollere. Disse er hovedsageligt relateret til livsstil. Nogle af dem er følgende:

Mange af disse aspekter er, som vi kan se, forbundet med en utilstrækkelig kost eller med fødevarer af lav kvalitet. Heldigvis findes der mange andre fødevarer med store fordele for vores helbred, som det er tilfældet med olivenolie.

Olivenolie, hvorfor kalder vi det flydende guld?

Olivenolie er et produkt med mange antioxidanter og vitaminer, hovedsageligt E- og C-vitamin. Det er også rigt på andre naturlige forbindelser såsom carotener og polyfenoler. Det er antioxidanter, der er med til at forebygge mange sygdomme.

Olivenolie i lille kande

Ekstra jomfru olivenolie er en af de bedste kilder til omega 9.

Polyfenoler: Sundhedsbeskyttelse

Som bekendt har nogle stoffer antiinflammatoriske og antitrombotiske egenskaber, hvilket er tilfældet med polyfenoler. Når polyfenoler indtages i tilstrækkelige mængder, hjælper de med at forebygge hjertesygdomme. Nogle af disse sygdomme er f.eks. arteriel hypertension og myokardieinfarkt.

Fedt i olivenolie

Denne olie er også rig på oliesyre (omega 9). Det er en type enkeltumættet fedt, der reducerer LDL-kolesterolniveauet i blodet og til gengæld øger HDL-kolesterolet. Dette er endnu en fordel, der gør denne fødevare til flydende guld.

Desuden er denne fedtsyre meget til stede i hjernen, og neuroner har brug for den for at kommunikere med hinanden. Den spanske hjertefond anerkender, at det daglige indtag af olivenolie hjælper os med at beskytte vores hjerte-kar-sundhed takket være dets antioxidantkomponenter og dets fedttype.

Således kan olivenolie beskytte mod et hjerteanfald

Som nævnt har antioxidanter, E- og C-vitamin, carotenoider og fenolforbindelser en beskyttende virkning, fordi de har evnen til at rense overskydende fedtstoffer fra blodet.

De forhindrer således dannelsen af åreforkalkning. Hvis dette sker, bliver arterierne blokeret, og hjertet skal pumpe meget hårdere for at få blodet gennem dette snævre rum. Når der er en blokering, kan et hjerteanfald være nært forestående. Det er derfor, at olivenolie kan beskytte os mod et hjerteanfald.

Kvinde oplever symptomer på et hjerteanfald

Hvordan kan olivenolie beskytte mod andre problemer?

Som sagt har olivenolie mange sundhedsmæssige fordele for hjertet og kredsløbet, men det er ikke de eneste.

Det har også en vigtig beskyttende funktion i hjernen. Omega 9-fedtsyre er til stede i større mængder i hjernen, og neuronerne har brug for det for at kunne kommunikere med hinanden.

Har andre olier disse egenskaber?

Det er et almindeligt spørgsmål, men svaret er nej. Vi bør være opmærksomme på dette, fordi der er mange typer af olie på markedet. Olivenolie af typen ekstra jomfru er dog den, der har de bedste egenskaber. Det samme gælder jomfruolie.

Disse typer indeholder alle deres bestanddele i store mængder. Dette sker dog ikke med olivenolie, der er blandet med et andet produkt, eller med raffineret olivenolie.

Desuden er noget centralt, at fagfolk altid anbefaler at indtage olien rå og ikke at udsætte den for tilberedning. Dette er for at undgå at beskadige dens bestanddele.

Kan olivenolie beskytte os mod hjerteanfald? Konklusionen

Tilføjelse af jomfru olivenolie til din kost hjælper med at bevare sundheden, da den har mange fordele. Blandt andet beskytter den os mod hjerte-kar-problemer og hjerteanfald.

Det er dog ikke nok bare at indtage olivenolie. For at opnå disse virkninger skal den ledsages af en afbalanceret kost. Ligeledes er fysisk træning afgørende for at hjælpe os med at passe på vores helbred.

Det kan interessere dig ...
7 fødevarer du bør spise for at beskytte dit hjerte
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 fødevarer du bør spise for at beskytte dit hjerte

For mange forarbejdede eller fede fødevarer kan øge risikoen for farlige sygdomme. Vi fortæller dig om 7 fødevarer du bør spise for at beskytte dit...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.