Kan svamp i underlivet påvirke ens sexliv?

Selvom svamp (eller en gærinfektion) som regel dukker op af sig selv, kan det bliver seksuelt overført til ens partner. Eftersom det forårsager smerte og irritation i området omkring kønsdelene, kan det derudover gøre seksuelt samleje ret generende.
Kan svamp i underlivet påvirke ens sexliv?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Svamp i underlivet (gærinfektion) er en meget gængs type af infektion. Statistikker viser faktisk, at de fleste kvinder vil udvikle en gærinfektion på et tidspunkt i deres liv. Du vil dog måske undre dig om, hvorvidt svamp i underlivet kan påvirke ens sexliv?

Lad os se på diverse fakta omkring det.

Du vil måske også kunne lide: De 5 mest almindelige seksuelt overførte sygdomme

Svamp i underlivet

Svamp er en infektion forårsaget af svamp, der hedder Candida albicans. Det kan påvirke ikke blot kønsdelene, men også andre dele af kroppen, hvilket forårsager svamp i munden eller svamp på huden.

Når det påvirker kønsdelene, er svamp en af de mest gængse gynækologiske tilstande, især blandt kvinder. Det er dog ikke udelukket til det kvindelige køn, da mænd også kan blive ramt.

Generelt er Candida en type svamp, som lever blandt andre mikroorganismer indeni skeden. Der samlever disse organismer på en balanceret måde og udgør en del af skedens mikrobiota.

I bestemte tilfælde kan Candida svampen dog vokse for meget, hvilket fører til en ubalance i skedens flora. Denne ubalance forårsager svamp i underlivet.

Hænder danner hjerte foran kvindes made

Selvom det ikke er fårligt, kan det i mange tilfælde blive en tilbagevendende infektion. Derfor er det vigtigt, at man taler med en gynækolog, hvis man tror, man har svamp i underlivet.

Tro det eller ej, men candidis kan også ramme mænd. Selvom det er sandt, at kvinder har større sandsyndlighed for at lide af denne type infektion, er mænd ikke immune overfor svamp i underlivet.

På den måde påvirker Candida svamp penis, hvor den forårsager balanitis, hvilket er en betændelse i forhuden og kirtlerne. Rødme, en brændende fornemmelse, kløe og endda et hvidligt lag kan også dukke op.

Som et resultat kan svamp i underlivet forårsage ubehag og smerte hos mænd under seksuelt samleje, præcis ligesom det kan hos kvinder.

Årsager til svamp i underlivet.

Nogle af de mulige årsager til at udvikle svamp i underlivet er:

 • Ændringer i skedens flora (forlænget indtag af antibiotika).
 • Diabetes, overvægt.
 • Overdrevet indtag af alkohol.
 • Et svækket immunsystem (HIV, transplantationer, kemoterapi, osv.)
 • Anvendelse af syntetisk undertøj.
 • Hormonelle forandringer (i graviditet).
 • Overdrevet vask af området omkring kønsdelene med sæbe eller/og aggressive stoffer.
 • At tage antibiotika.

Indtag af antibiotika fjerner også de gavnlige bakterier i vores mikrobiota, hvilket fremmer væksten af candida.

De mest karakteristiske symptomer på svamp i underlivet er:

 • Kløe, en brændende fornemmelse.
 • Irritation.
 • Rødme og hævelse.
 • Smertefuld vandladning.
 • Tyk, hvid udflåd fra skeden.
 • Hos mænd, balanitis eller betændelse i forhuden og kirtlerne.

Behandling

Eftersom candidiasis er forårsaget af svamp, er det almindeligt for gynækologen af ordinere en svampedræbende behandling. Hvis du anvender en salve eller creme, som anbefalet og i de rigtige doseringer, bør infektionen faktisk forsvinde indenfor nogle få dage.

Det er dog stadig nødvendigt at gå til gynækologen, eftersom du bliver nødt til at tage med i overvejelserne, at kun en specialist kan afgøre, om infektionen er svamp i underlivet. Som et resultat kan din læge ordinere den passende behandling, og udelukke andre typer af lidelser.

Uanset hvad kan svampedræbende creme fås uden en recept. Det er dog vigtigt ikke at selvmedicinere og følge vejledningen fra ens læge.

Hvis man ikke går til en læge, løber man en risiko for at forveksle en anden lidelse eller måske endda en seksuelt overført sygdom med candidiasis.

Påvirker svamp i underlivet ens sexliv?

Par i seng, hvor mand åbner kondom

Anvendelsen af prævention, der danner en barriere, kan hjælpe med at forebygge smitten af svamp mellem seksuelle partnere.

Svaret er ja.

Svamp i underlivet kan påvirke ens sexliv. Du bliver derfor nødt til at tage forbehold, hvis du vil have sex, mens du har svamp i underlivet.

Hvorfor?

 • Svamp i underlivet kan forårsage smerte, en brændende fornemmelse og irritation. Det kan derfor få den seksuelle handling til at være generende. Det anbefales dermed ikke at have sex, indtil infektionen forsvinder fuldstændig.
 • Selvom det ofte udvikler sig af andre årsager end seksuel overførsel, er der også muligheden for at overføre infektionen til en anden person. Det kan faktisk forårsage balanitis på penis, en brændende fornemmelse og rødme i området omkring kønsdelene efter seksuel kontakt.
 • I den forstand, hvis du ønsker at fortsætte med at have seksuel kontakt, er det essentielt at anvende kondomer.
 • På den anden side, eftersom seksuelt samleje kan forårsage øget irritation, kan det udsætte helbredelse. Selvom du ikke risikerer, at din behandling vil mislykkes, anbefales det stadig at holde sig fra sex, indtil infektionen forsvinder.

Konklusion

Svamp er en infektion, men den er ikke særlig farlig. Med en passende behandling kan den forsvinde på nogle få dage.

At have sex, mens man lider af candidiasis, kan dog føre til bestemte problemer såsom en smittet partner. Det kan også få det til at tage længere tid at blive fuldstændig rask.

Eftersom candidiasis involverer symptomer såsom irritation, kan sex desuden ikke føles særlig behageligt.

Af alle disse årsager, anbefaler specialister, at man holder sig fra seksuelt samleje, indtil infektionen forsvinder fuldstændig.

Hvis du stadig ønsker at have sex, bør du dog  bruge et kondom for at undgå at smitte andre.

Det kan interessere dig ...
Kan man behandle skedesvamp med hvidløg?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kan man behandle skedesvamp med hvidløg?

Kan man behandle skedesvamp med hvidløg? Svaret er nej. Der findes mange alternative behandlinger med hvidløg, men du bør ikke bruge det på i din s...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.