9 symptomer på brystkræft alle kvinder skal vide

At kende de mulige tegn og symptomer på brystkræft er afgørende for at kunne opdage det tidligt og få en effektiv behandling.
9 symptomer på brystkræft alle kvinder skal vide

Sidste ændring: 26 august, 2022

Brystkræft er en af de mest almindelige kræftformer blandt kvinder. Faktisk er det den anden dødsårsag i hele befolkningen. Men mange kender ikke de vigtigste symptomer på brystkræft.

Selvom behandlingerne og metoderne til at opdage det er meget avancerede, er det fortsat en af de mest aggressive slags på grund af dens lette spredning.

Maligne celler er i stand til at bevæge sig rundt i kroppen ved at rejse gennem blodkar og lymfesystemet, der også påvirker andre dele af kroppen.

Af den grund er det grundlæggende at vide, hvordan det udtrykker sig i sine indledende faser, og når det er en god ide at søge lægehjælp til at få udført en faglig eksamination.

I denne artikel vil vi gerne afsløre 9 symptomer, der ikke bør afvises som mulige tegn på brystkræft.

Lær dem at kende her!

1. Brystklump

Kvinde med klump i brystet

Det pludselige udseende af former eller små klumper i dine bryster og armhuler er et symptom, der bør undersøges grundigt, helst ved hjælp af en professionel.

Dette symptom er almindelig hos patienter med brystkræft. Dette skyldes, at sygdommen påvirker de inflammatoriske processer og lymfesystemets aktiviteter.

Men heldigvis ender de ofte med at være godartede knuder forårsaget af en infektion eller cyste.

2. Unormal blødning kan være et af flere symptomer på brystkræft

Usædvanlig blødning er et meget almindeligt symptom hos dem, der lider af hormonelle ubalancer. På trods af dette er det vigtigt at være opmærksom på det, især hvis det ikke er normalt.

I tilfælde af brystkræft kan mange kvinder lide af lette blødninger i en eller begge brystvorter.

Hvis dette er tilfældet, er det bedste at få foretaget en lægeundersøgelse.

3. Symptomer på brystkræft kan indbefatte ændringer i brystets hud

Kvinde der maerker paa sit bryst

Når kræft begynder at udvikle sig alvorligt, viser huden, der dækker brystet, nogle ændringer, der virker som et tegn på at noget ikke er som det skal være.

Det er vigtigt at konsultere en læge, hvis:

  • Hud på brystet bliver rødt.
  • Sår opstår, eller der opstår unormale ændringer i hudfarve.
  • Appelsinhud eller “orange peel” former sig på huden.

4. Sunkne brystvorter

Alle kvinder bør regelmæssigt revidere deres bryster og foretage en omhyggelig undersøgelse. Derudover bør brystvorter undersøges for eventuelle abnormiteter, der kan være til stede.

Tilbagetrækningen eller sammenbruddet af en eller begge brystvorter er ofte et tydeligt symptom på bryst tumorer.

5. Smerter og ømhed

Kvinde med lyseroed bh

I de indledende faser af denne type kræft er det meget sjældent at bemærke smerte eller ømhed ved berøring af brysterne.

Men i takt med at kræftcellerne fortsætter med at formere sig, begynder dette symptom at manifestere sig gentagne gange.

  • Du skal også huske på, at det også er et almindeligt symptom på præmenstruelt syndrom, mastitis og pludselige hormonelle ændringer.
  • Ikke desto mindre bør du ikke være hurtig til at afvise dets fremkomst som værende relateret til kræft. I dette tilfælde er det vigtigt at kende din krop.

6. Usædvanlige sekretioner

Sekretioner fra brystene kan forekomme under amning eller som et produkt fra brystvorteinfektion.

Et stort antal patienter med denne type kræft får dette symptom, når sygdommen skrider frem.

I disse tilfælde kan du mærke en hvid eller gullig gennemsigtig sekretion, der ofte frigiver en ubehagelig lugt.

7. Ændringer i bryststørrelse

Kvinde der holder for sit bryst

Vækst af unormale celler i brystvæv kan forårsage ændringer i størrelsen af en eller begge bryster.
At bemærke betændte bryster eller en anden størrelse end normalt er nok til at bede om en lægehøring.

8. Pludseligt vægttab

Kvinder, der pludselig og uden forklaring går ned i vægt, bør være opmærksom på det.

Selv om det for nogle kan virke som en velsignelse, kan der være en alvorlig lidelse bag det.

Tilstedeværelsen af maligne celler påvirker kroppens metaboliske aktivitet, hvilket forårsager ernæringsmæssige mangler og alarmerende vægttab.

9. Svaghed og træthed

Fornemmelsen af svaghed og træthed er normal for dem, der arbejder i lange timer eller praktiserer stærk fysisk aktivitet.

Dette stopper med at være normalt, når det sker pludseligt og gentagne gange, selv når man opretholder en sund livsstil.

Når dette bliver konstant, er det et tegn på, at noget ikke er rigtigt i kroppen, og dets energi bliver brugt til at bekæmpe sygdommen.

Genkender du nogle af disse symptomer på brystkræft? Hvis det er tilfældet, så søg lægehjælp om at få tilstrækkelig opmærksomhed så hurtigt som muligt. Husk at jo hurtigere en diagnose opnås, jo større er chancen for overlevelse.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.