Symptomer på leverbetændelse

For at rense vores lever skal vi øge vores indtag af væsker såsom naturlig juice og grøntsagssmoothies, som giver os vitaminer og mineraler. Derudover bør vi øge vores fiberindtag og undgå fedtholdige produkter.
Symptomer på leverbetændelse

Sidste ændring: 13 oktober, 2018

En betændt lever eller hepatomegali er en sygdom som kommer, når leveren får en infektion og svulmer op, hvilket forårsager symptomer som du bør være bekendt med. Idag i denne artikel vi vil gerne informere dig om leverbetændelse så du kan genkende det og gå til læge med det i tide. Læs med her for at lære mere. 

Hvorfor bliver vores lever betændt?

Som du ved, står leveren for basale og essentielle funktioner i vores krop. Den syntetiserer vitaminer, eliminerer affaldsstoffer, filtrerer, rengører skadelige elementer, regulerer kroppens niveau af aminosyrer og fedt… opgaver som er utroligt vigtige for at sikre, at kroppen fungerer optimalt, så vi kan opnå en høj livskvalitet. Men nogle gange kan de mange opgaver, som leveren skal udføre, skabe problemer.

Nogle gange er der virusser eller bakterier som skaber betændelse i leveren. Andre gange kan det være grundet dårlig ernæring, for meget fedt, alkohol, for mange forarbejdede fødevarer, eller ved at tage for meget medicin, som også kan få os til at lide af hepatomegali. Så det er værd af være forsigtig, og vide hvilke symptomer der er forbundne med hepatomegali.

Symptomer på leverbetændelse

leversmerte

1. Influenzalignende symptomer

Under de første dage af leverbetændelsen er det normalt at føle de samme symptomer som hvis man havde influenza. En enormt stærk træthed,  lav feber, muskelsmerter, kvalme… Men som tiden går og vores prognose ikke bliver bedre bliver det kun værre og værre.

2. Opsvulmet mave

Da det er en betændelse, er det normalt at bemærke at din mave er mere opsvulmet og hård. Du vil føle smerte i maven, og hver gang du bliver færdig med at spise, vil du have en dårlig følelse af at være meget mæt, meget tung, og ukomfortabel. Du vil muligvis have kvalme og din fordøjelse vil være langsom.

3. Tarmproblemer

En anden ting du kan gøre, for at holde øje med din levers sundhed, er at holde øje med, hvordan din afføring har ændret farve. Betændelse gør den nemlig hvidere. Dette er en direkte indikation på betændelse forårsaget af en virus. Angående din urin, så fortæller læger os at det er normalt at bemærke at de har en mørkere farve.

4. Dårlig smag i munden

En metallisk eller bitter smag i munden kan også betyde problemer. Du kan ikke smage den naturlige smag på maden og alt på din tallerken giver pludselig en dårlig smag, hvilket fjerner din lyst til at spise. Derudover vil du bemærke at du har dårlig ånde, du har mistet din appetit og din mund er tør. Disse er meget karakteristiske symptomer.

5. Smerte og ubehag

Udover trætheden, som vi allerede har diskuteret, er det normalt at føle en meget ubekvem smerter under ribbenene. Det er en følelse af at have en varm tallerken rundt om vores mave. Noget der får dig til at miste lysten til at lave noget som helst.

6. Hudfarve

Et af symptomerne som vi bør slå alarm ved med det samme er hvis vores hud eller vores øjne pludselig får en gullig tone. Dette er gulsot og er et klart tegn på at din lever er syg, så du bør gå til lægen med det samme.

Hvilke tests skal jeg undergå for at vide om har leverbetændelse?

læge

Ingen grund til bekymring. De fleste lever problemer kan behandles. Normalt er det første din læge vil gøre at føle på din mave og beslutte hvor meget opsvulmethed der er. Herefter vil han fortage et røngtensyn af maven for at se om leveren er forstørret eller ej. Det kan også være nødvendigt at få foretaget en ultralydsundersøgelse, en test som hverken er generende eller smertefuld. Den sidste fase, du muligvis skal undergå for at få en klar diagnose, er en MRI af maveregionen. Til denne test er det nødvendigt at indsprøjte en farve. Men bare rolig, som vi har sagt har læger nu om dage mange gode behandlinger til at helbrede din leverinfektion.

Tips til behandling af en opsvulmet lever

blomst

Udover behandlinger som lægerne giver, kan vi følge nogle simple retningslinjer i hjemmet som virkelig vil hjælpe med at helbrede din lever. Bemærk følgende:

  • Spis mere fiber, drik flere væsker, naturlige juicer og grøntsags smoothies. Undgå rødt kød, mælk, fedt og madvarer med for mange krydderier og kemikalier.
  • Tidsel mælk: få medicinske planter er ligeså gavnlige for din lever som tidselmælk. Det helbreder, afgifter, regenerer cellerne og reducerer betændelse. Du kan finde den i helsebutikker, både i tablet form og i teposer klar til at drikke. Drik det dagligt og du vil få det bedre.
  • Grøn te: du ved allerede at grøn te indeholder fantastiske stoffer for vores helbred. Det hjælper på fordøjelsen, er vanddrivende, fjerner betændelse, er rig på antioxidanter og passer godt til at indtage om aftenen.
  • Mælkebøtte: Har du den allerede derhjemme? Det er en essentiel plante til leverrensning og til at tage sig af den; det er noget leveren er taknemmeligt for at modtage hver dag efter frokost. Tøv ikke, dette er en simpel opskrift der vil gavne dig meget.

Nu ved du hvad symptomerne på leverbetændelse er, så du kan være opmærksom og stoppe det før det bliver slemt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Senosiaín, M., & Ibáñez, L. (2012). Protocolo diagnóstico de la hepatomegalia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70372-4
  • Pradhan, S. C., & Girish, C. (2006). Hepatoprotective herbal drug, silymarin from experimental pharmacology to clinical medicine. The Indian Journal of Medical Research.
  • Qureshi, S., Adil, S., El-Hack, M. E. A., Alagawany, M., & Farag, M. R. (2017). Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal. https://doi.org/10.1017/S0043933917000459

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.