Syv vaner du skal huske hvis du vil forebygge nyresten

Nyresten kan være et alvorligt problem. Det giver skarpe, intense smerter i flanken, og det er noget de fleste gerne vil undgå. Heldigvis er der en del vaner, du kan ændre for at forebygge nyresten.
Syv vaner du skal huske hvis du vil forebygge nyresten

Sidste ændring: 30 oktober, 2020

Hvis du først har fået nyresten er det vigtigt, at du taler med lægen. Nogle nyresten er små nok til, at de kan komme ud af sig selv, men andre kan ikke. I denne artikel bringer vi dig syv vaner du skal huske hvis du vil forebygge nyresten.

Omkring 10% af mænd og 5% af kvinder vil få nyresten på et tidspunkt i løbet af deres liv. Det er ofte genetisk betinget, men visse livsstilsvaner kan også have indflydelser på nyresten.

Hvad er nyresten lavet af?

Nyresten

Nyresten dannes af salte, der fortættes til krystaller. Der er flere forskellige stoffer, der kan krystalliseres og blive til nyresten:

 • Oxalsyre
 • Fosforsyre
 • Urinsyre

Du har større risiko for at få nyresten, hvis du bor i et varmt land eller hvis du har familiemedlemmer med nyresten.

Men der er også visse livsstilsvaner, der hænger sammen med nyresten, og som du kan ændre på.

Kost og motion kan have indflydelse på, om du får nyresten

Der findes en sammenhæng mellem livsstil og nyresten. Hvis du gerne vil forebygge nyresten, så skal du følge de her råd:

 • Drik rigeligt væske
 • Undgå at spise for meget kød
 • Undgå inaktivitet. Du har større risiko for nyresten, hvis du har et stillesiddende arbejde eller har været nødt til at ligge i sengen gennem lang tid.
 • Tag hånd om din personlige hygiejne, så du undgå urinvejsinfektioner så vidt som muligt

Der er ofte ikke nogen definerbar årsag til nyresten. Men du har større risiko for at få nyresten, hvis du lider af livsstilssygdomme såsom diabetes og fedme. Det er derfor vigtigt, at du først og fremmest sørger for at tage hånd om dit helbred, hvis du gerne vil forebygge nyresten.

Syv vaner, du skal huske, hvis du vil forebygge nyresten

Hvis du har nyresten, skal du gå til lægen med det samme. Der er forskellige slags behandlinger alt efter hvor store nyrestenene er. Hvis de er mindre end 5mm kan de som regel passerer med urinen. Hvis de er større, er der ofte brug for behandling. Lægen kan for eksempel lægge et dræn i nyren direkte gennem huden eller ved at knuse stenene med chokbølger.

Her er syv vaner, du skal ændre, hvis du gerne vil forebygge nyresten.

1. Drik masser af væske

Kvinde der drikker vand

Hvis du lige er kommet dig over den intense og smertefulde fase af nyresten, så er det vigtigt at du drikker rigeligt med væske for at forebygge nye anfald. Det er bedst at drikke masser af vand eller kaloriefatte drikkevarer, så du tisser to liter væske om dagen.

Det er generelt vigtigt at drikke masser af væske, hvis du gerne vil undgå nyresten, også selvom du ikke har haft dem før. Sørg for at urinproduktionen er normal, det vil sige omkring en liter i døgnet. Hvis det er varmt, skal du drikke mere end normalt.

2. Undgå salt

Undgå at spise for meget salt. Mange af os bruger meget køkkensalt i madlavningen, men det kan øge risikoen for nyresten.

3. Spis flere grøntsager og kostfibre

Frugt og groent

 

Spis rigeligt med fibre, kornprodukter, frugt og grøntsager. Det gør din krop sundere og sænker risikoen for livsstilssygdomme, der har vist sig at have indflydelse på nyresten.

Spis en varieret kost. Her er nogle eksempler:

 • Havregryn
 • Fuldkornsbrød og rugbrød
 • Broccoli
 • Tomater
 • Løg
 • Bønner
 • Rodfrugter

4. Undgå oxalsyre i maden

Oxalsyre findes i fødevarer såsom rabarber, chokolade og nødder.

Nogle mennesker får nemmere nyresten, hvis de spiser fødevarer med oxalsyre. Det kan du derfor prøve at undgå, hvis du har tendens til at lide af nyresten.

5. Brug en varmepude for at lindre smerten

Kvine med smerter i laenden

Det sidste råd, vi har til dig, handler mere om hvordan du kan lindre smerterne.

Brug en flaske med varmt vand, en elektrisk varmepude eller en lun kop. Læg den ind på det område, der gør ondt.

Du kan bruge det, når du har et anfald, eller når du prøver at sove. Det kan hjælpe med at lindre smerterne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • del Pozo R, Muñoz M, et al. Efecto de la ingesta de vitamina C en el proceso de formación de cálculos biliares de colesterol. Revista Médica de Chile. Enero 2014. 142 (1).
 • Gustot, T., & Moreau, R. (2010). Renal failure in cirrhosis. In Ascites, Hyponatremia and Hepatorenal Syndrome: Progress in Treatment. https://doi.org/10.1159/000318992.
 • Mount Sinai Health Library. Horsetail.
 • Nirumand N. Ch, Hajialyani M, et al. Dietary plants for the prevention and management of kidney stones: preclinical and clinical evidence and molecular mechanisms. International Journal of Molecular Sciences. Marzo 2018. 19 (3): 765. doi: 10.3390/ijms19030765.
 • Quiroga, B., Rodríguez-Palomares, J. R., & De Arriba, G. (2015). Insuficiencia renal crónica. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.06.004.
 • Renal, F. (2010). Fisiologia Renal. In Fundamentos da Circulação Extracorpóreahttps://doi.org/10.1016/j.quaint.2012.05.025
 • Penniston K, Steele T. H, Nakada S. Y. Lemonade therapy increases urinary citrate and urine volumes in patients with recurrent calcium oxalate stone formation. Urology. Noviembre 2007. 70 (5): 856-60.
 • Urology Care Foundation. Living healthy: fight kidney stones with food cookbook.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.