Ti ting, du skal vide om væskeophobning

Væskeophobning er et symptom, der kan skyldes mange forskellige problemer. Behandlingen afhænger derfor af den bagvedliggende årsag.
Ti ting, du skal vide om væskeophobning
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Ødemer er ofte ikke kroniske eller farlige, men det kan i nogle tilfælde skyldes alvorlige sygdomme. Det er derfor vigtigt at gå til lægen, hvis du lider af væskeophobning. I denne artikel vil vi snakke om ti ting, du skal vide om væskeophobning.

Hvad er væskeophobning og hvorfor opstår det?

Væskeophobning forekommer, når væske trænger ud af venerne og samler sig under huden.

Problemet kan skyldes, at for meget væske fra venerne bliver presset ud, eller at lymfesystemet ikke fungerer optimalt og derfor ikke kan trække nok væske ud af vævet.

En meget normal grund til væskeophobning er, at der er et for stort tryk på blodkarrene. Dette tryk kan komme af forskellige årsager, for eksempel hvis du lider af hjerteproblemer. Et svagt hjerte kan nemlig ikke pumpe blodet videre hurtigt nok. I stedet stagnerer det i blodkarrene, hvilket øger trykket.

Strukturelle skader på blodkarrene kan også forårsage væskeophobning. For eksempel kan proteinmangel ved visse nyresygdomme skade blodets evne til at holde på væsken.

Men væskeophobning behøver ikke skyldes noget alvorligt. Du kan for eksempel få hævede ben, hvis du står op i lang tid uden at bevæge dig. Her er det tyngdekraften, der skaber det ekstra tryk på dine blodkar.

Ti ting, du ikke vidste om væskeophobning

Der er mange myter om væskeophobning. De fleste af os ved, godt at det har noget at gøre med ekstra væske i kroppen, men det er også så langt manges viden rækker. Det vil vi ændre i dag.

Her er ti ting, du ikke vidste om væskeophobning.

1. Hævelser kan forekomme på begge sider af kroppen eller kun på den ene side

Person med haevet ben

Væskeophobninger kan forekommer forskellige stedet på kroppen, men hævede ben er især normalt. Man kan enten opleve hævelse i kun det ene ben eller begge ben.

  • Hævelse i kun det ene ben skyldes som regel et lokalt problem i benet.
  • Hævelse i begge ben skyldes derimod ofte problemer andre steder i kroppen, og er mere systematiske af natur. Det kan for eksempel være et problem med hjertet.

Hævede ben er utroligt normalt, og kan skyldes dårligt venetilbageløb fra benet, årebetændelse, medicin eller varme. Mange får også hævede ben, når de sidder stille længe på en flyrejse.

2. Væskeophobning i benene kan skyldes præmenstruelt syndrom

Mange kvinder oplever, at deres ben hæver før menstruationen. Det er helt ufarligt og ganske normalt. Graviditet kan også give væskeophobning, og er heller ikke farligt, medmindre der samtidigt er en stigning i blodtrykket og protein i urinen. For så er der tale om svangerskabsforgiftning.

3. Du kan behandle væskeophobning ved at dyrke motion og spise sundt

Vandmelon
  • Du har nemmere ved at få væskeophobninger, hvis du er overvægtig
  • Motion kan hjælpe mod hævelserne, hvis de er udviklet over længere tid. Husk dog at gå til lægen først for at sikre sig, at der ikke er noget alvorligt galt.

4. Du skal kontakte din læge med det samme, hvis dit ene ben pludseligt hæver

Væskeophobning behøver ikke være farligt. Men hvis dit ene ben hæver pludseligt og hurtigt, kan det skyldes en blodprop i benet. Det er derfor vigtigt, at du tager til lægen med det samme, hvis dit ene ben pludseligt hæver op.

Du bør også gå til lægen, hvis du har væskeophobninger i begge ben, der ikke går væk af sig selv.

5. Væskeophobninger kan forebygges

Person der gaar en tur

Det er muligt at forebygge nogle slags væskeophobninger ved at:

  • Være aktiv. Gå ture og undgå at sidde stille for længe ad gangen.
  • Undgå salt. Lav din mad selv, og brug andre krydderier i stedet for salt.
  • Holde din vægt nede. Overvægt kan føre til væskeophobninger.

6. Nogle typer medicin kan forårsage væskeophobninger

Der er mange forskellige årsager til væskeophobninger. Du kender måske de mest normale årsager, såsom åreknuder, blodpropper eller leversygdomme. Men vidste, du at væskeophobninger også kan være en bivirkning ved visse typer medicin?

7. Væskeophobninger kan skyldes et manglende protein

Proteinkilder

Hævelse kan også opstå, hvis der mangler bestanddele i blodet. Det kan forskempel være proteiner, der bruges af kroppen til at holde væsken inde i blodet.

Undernernæring kan forårsage manglen på proteiner. Visse lever- og nyresygdomme kan også give væskeophobning af samme grund.

8. Hæv dine ben over hjertehøjde for at lindre hævelsen

Væskeophobninger i benene kan være ubehageligt, også i de tilfælde hvor det ikke er farligt. Benet kan føles ømt og spændt, og det kan derfor være rart at prøve at lindre hævelsen.

Det kan du gøre ved at hæve dine ben cirka 30 centimeter over hjertehøjde et par gange om dagen.

9. Væskeophobninger er ikke noget, du behøver lide af hele dit liv

Person der er hos laegen

Væskeophobninger kan være irriterende og smertefulde, men hvis den bagvedliggende årsag behandles, så kan man blive symptomfri.

Der er som før sagt mange forskellige årsager til væskeophobninger, for eksempel sygdomme i hjerte, lever og nyrer. Disse sygdomme kan behandles af lægen, og du vil med tiden lindre eller behandle væskeophobningerne.

Hvis du har et lettere tilfælde af for eksempel hævede ben, kan det være forbigående og kan gå over af sig selv.

 

10. Der findes dog også medicin mod væskeophobninger

Nogle gange kan lægen ordinere medicin mod væskeophobninger. Det kan for eksempel hjælpe at gå med støttestrømpe over længere tid eller tage vanddrivende medicin ordineret af lægen.

Kendte du allerede til disse ting om væskeophobning?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.