Talgknopper på penis: Hvad er de, og hvordan behandler man dem?

Selv om de er harmløse, er talgknopper på penis ofte årsag til mange lægekonsultationer. De udgør kun et kosmetisk problem for nogle mænd.
Talgknopper på penis: Hvad er de, og hvordan behandler man dem?
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 09 december, 2022

Talgknopper på penis eller hirsuties papillaris genitalis er små hvidlige læsioner, der forekommer på penis omkring glans penis. Selv om de ikke har nogen patologisk betydning (de er ikke skadelige), kan de forårsage ubehag, når man gnider på dem.

Disse læsioner opstår, når de tysonske kirtler vokser i størrelse, hvilket gør dem synlige. Disse strukturer er ansvarlige for at producere en smørevæske for at lette penetrationen under samleje. De er normalt usynlige.

Talgknopper på penis er kendetegnet ved små afrundede buler på mellem 1 og 3 millimeter. De er ikke smertefulde og er hvide, gule eller cremefarvede. De kan optræde i form af en ring i en eller flere rækker omkring penis glans og forekommer på penishalsen og på forhudens inderste lag.

Tysonske kirtler

Disse kirtler er til stede hos alle mænd fra fødslen. I nogle tilfælde udvikles eller forstørres de i alderen mellem 20 og 30 år eller i ungdomsårene, især hos uomskårne mænd.

De er ansvarlige for at producere en hvidlig, stærkt lugtende substans kaldet smegma, der kan ophobes under forhuden, hvis du er uomskåret og har dårlig hygiejne.

Fakta om ved talgknopper på penis

Mand med ømt underliv

Disse knopper kan ofte forveksles med læsioner af seksuelt overførte sygdomme eller andre tilstande. De er dog helt godartede.

Talgknopper på penis er et ret almindeligt fysiologisk fænomen. De er udbredt hos 14-48 % af mænd og forekommer normalt i eller efter puberteten.

Denne tilstand er ikke seksuelt overført, så de smitter ikke og er ikke et tegn på en seksuelt overført sygdom. De er ikke relateret til dårlig hygiejne.

Mange mennesker forveksler dem med kondylomer, som er læsioner forårsaget af det humane papillomavirus eller HPV, selv om de har en tendens til at være grålige og skællende.

Takket være DNA-amplifikationsteknikker er det blevet påvist, at de to læsioner ikke er relateret til hinanden. På den anden side er det vigtigt at vide, at det ikke får dem til at forsvinde, hvis man fjerner dem manuelt. Talgknopper på penis er ikke bumser. Hvis du trykker hårdt for at poppe dem, vil de forårsage smerte og sår, der kan blive inficeret.

Husk, at de forsvinder med tiden. Men da det er kirtler, der er indbygget i penisens struktur, vil de altid være til stede, selv om de ikke er synlige.

Behandling af talgknopper på penis

Læge udfylder en formular

Naturlige midler til behandling af talgknopper på penis er ikke effektive. Der er intet hjemmemiddel, der kan fjerne dem og få dem til at forsvinde. Faktisk er disse midler ofte smertefulde og resulterer ofte i læsioner, der kræver akut lægehjælp.

Da det ikke er en sygdom, kræver talgknopper på penis ikke medicinsk behandling. Patienter, der kommer til medicinsk konsultation, får normalt at vide, at de er godartede og ikke patologiske.

Nogle mennesker beslutter sig for at fjerne dem af kosmetiske årsager, så en hudlæge bliver ofte konsulteret. Blandt de mest almindeligt anvendte metoder er følgende:

  • CO2-laserbehandling: Dette er en af de ældste gaslasere. Den blev udviklet af Kumar Patel.
  • Radiofrekvens: Denne teknik er også kendt som radiofrekvensspektrum.
  • Kryoterapi: Dette er brugen af flydende nitrogen.
  • Elektrofulguration: Dette er en teknik, hvor der anvendes elektriske strømme.

Anvendelse af sølvnitrat i lave og meget lokaliserede doser er også effektivt. Disse metoder kan kun udføres af en kvalificeret fagperson.

Kort sagt er talgknopper på penis ikke et sundhedsproblem og er kun et æstetisk problem. I disse tilfælde kan de ovennævnte behandlinger være effektive, selv om det nogle gange er svært at fjerne dem helt.

Det kan interessere dig ...
Årsagerne og behandlingen af knopper på penis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Årsagerne og behandlingen af knopper på penis

Knopper på penis er meget gængse og de er til stede hos mange mænd. De er mest på grund af gængse årsager, som ikke kræver behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Peña A, et al. Patología dermatológica genital. DermatologíaCMQ2013;11(4):288-300.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.