Human papilloma virus (HPV): Hvordan det påvirker sex

På trods af at det er meget almindeligt, kan Human papilloma virus (HPV) føre til stress og mistillid hos et par. Derfor vil mere viden om denne lidelse gøre dig i stand til at føre en åben og tillidsfuld samtale med din partner.
Human papilloma virus (HPV): Hvordan det påvirker sex
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Human papilloma virus eller HPV er en seksuelt overført sygdom. Det er for det meste ufarligt, men det kan undertiden føre til problemer i et forhold. Det er af denne grund, at dens følelsesmæssige virkning kan være endnu mere alvorlig end selve virussen.

HPV er måske den mest udbredte seksuelt overførte sygdom. Mennesker kan få den gennem konventionelt samleje og via oral- og analsex.

Kvinder har en tendens til at være mest påvirket af human papilloma virus. Men mænd er også transportører, selvom der er mindre chance for, at de er opmærksomme på det. 50% af mændene har virussen uden at være opmærksomme på, at de transmitterer, ifølge tal fra United States Disease Control Center.

Risikoen ved human papilloma virus (HPV)

HPV er en meget almindelig virus blandt mennesker og har i de fleste tilfælde ikke skadelige fysiske symptomer

De fleste stammer af HPV er symptomløse og forsvinder af sig selv. De forårsager sjældent alvorlige helbredsproblemer. 14 af de mere end 100 typer HPV forårsager dog kræft.

Der er to typer af human papilloma virus eller HPV, der forårsager 70% af tilfælde af livmoderhalskræft. De fører også til celleforandringer på livmoderhalsen ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Selvom livmoderhalskræft er den mest almindelige komplikation af HPV, forårsager denne virus også andre kræftformer. Dette kan omfatte kræft i kønsområder som anus og mund eller hals, hvis disse kommer i seksuel kontakt med inficerede kønsorganer.

Læs også: Har du livmoderhalskræft? Kig efter disse advarselstegn

Der har faktisk været en stigning i mund- og halskræft i den mandlige befolkning, der er relateret til HPV. Der er også en risiko for at udvikle kræft i penis eller anus hos mænd. Dette er dog sjældent og er normalt relateret til nedsat immunforsvar.

HPV-infektioner med lav risiko kan forårsage kønsvorter (kondolymer) både hos kvinder og mænd. Normalt forårsager vorter ikke smerter eller udgør et alvorligt problem.

Sådan kan man håndtere human papilloma virus i et forhold

Par snakker sammen

HPV kan være til stede hos enhver seksuelt aktiv person. Selv hvis de ikke viser symptomer, er det en god idé at få foretaget periodiske kontrolundersøgelser, der inkluderer cytologisk analyse.

Hvis en person har virussen, er det sandsynligt, at deres partner også har den. Hvis du er i denne situation, skal du have en oprigtig samtale med din partner eller partnere.

Du har brug for god information om denne lidelse for at kunne diskutere den med din partner. Du skal fortælle dem, at du har en seksuelt overført sygdom. At de måske også har den. Naturligvis kan de blive mistroiske, mistænksomme eller endda vrede på dig.

Husk, at viden er magt. Så en af ​​de bedste måder at løse problemet på er ved at tilbyde information, der kan hjælpe dem med at forstå. Dette inkluderer ikke kun årsagerne til infektionen, men også dens konsekvenser.

Det kan også være, at en person med HPV føler sig stigmatiseret, ængstelig og stresset. Husk dog, hvor almindeligt det er, og hvor let det er at blive smittet. Husk, at det i de fleste tilfælde ikke medfører store problemer. Dette vil hjælpe jer begge med at forlige jer med det.

Som the Sexual Health Association of the United States minder om, skal du ikke føle dig skyldig. Tal fortroligt med din partner, og føl ikke, at du tilstår en fejltagelse.

Hvad skal du fortælle din partner?

Hvis du for nylig har opdaget, at du har HPV, skal du nævne følgende, når du taler med din partner:

 • 80% af uvaccinerede voksne får HPV på et tidspunkt.
 • I de fleste tilfælde manifesteres ingen symptomer straks.
 • De fleste strenge af HPV udgør ingen risiko.
 • Der er ingen måde at vide, om du er smittet med virussen for nylig eller for længe siden.
 • Hvis du ofte har samleje med din partner, har I sandsynligvis begge virussen.
 • Der er ingen behandling af HPV. Imidlertid eliminerer kroppens immunforsvar det over tid.
 • HPV kan være måneder eller år om at forsvinde.

Læs også: 7 usædvanlige spørgsmål til en gynækolog

Kan du stadig have sex, hvis du har HPV?

Par i seng med kondom for at undgå human papilloma virus

Som det er tilfældet, når du har en hvilken som helst seksuelt overført sygdom, er det bedst at undgå sex, indtil virussen er under kontrol.

Hvis din læge bekræfter, at virusstammen ikke er aggressiv, kan du have sex med beskyttelse for ikke at inficere din partner.

Under alle omstændigheder skal du konsultere en læge og følge deres råd. Det er vigtigt at huske på, at hvert tilfælde er forskelligt afhængigt af typen af ​​stamme og det inficerede område af kroppen.

Hvis du vil have sex med en ny partner, er det bedst at fortælle dem om det. Brug ligeledes altid et kondom til at beskytte dig selv og undgå ubeskyttet oralsex.

Forebyggelse

Human papilloma virus er meget almindeligt. Ved at kende dets risici og gribe ind kan det derfor hjælpe med at reducere dine chancer for infektion.

Nogle forholdsregler, du kan tage, er:

 • Vacciner hjælper med at beskytte mænd og kvinder. Læger administrerer dem i 3 doser inden for 6 måneder. Det amerikanske Center for Disease Control anbefaler vaccination, der starter ved 11-årsalderen.
 • Brug af kondomer og oral latexbeskyttelse.
 • Undgå at have ubeskyttet sex.
 • Oprethold god kønshygiejne.
Det kan interessere dig ...
De 5 mest almindelige seksuelt overførte sygdomme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 5 mest almindelige seksuelt overførte sygdomme

For at forebygge seksuelt overførte sygdomme er det vigtigt at bruge kondomer, også med oralsex. Læs mere i dagens artikel! • Social and psychological impact of HPV testing in cervical screening: a qualitative study
  K McCaffery, J Waller, J Nazroo, and J Wardle. School of Public Health, Edward Ford Building (A27), University of Sydney, Australia. Department of Epidemiology and Public Health, London, England.
 • Human papillomavirus (HPV). World Health Organization. https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/
 • Sixteen, Going on HPV 16
 • HPV, oral sex, oral cancer, anal cancer, other cancer, fingers, sex toys. Mark Borigini M.D.Pscology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/overcoming-pain/201711/sixteen-going-hpv-16
 • Psychological Impact of Primary Screening (PIPS) for HPV: a protocol for a cross-sectional evaluation within the NHS cervical screening programme. Emily McBride, Laura Marlow, Alice S Forster, Sue Moss, Jonathan Myles, Henry Kitchener, Julietta Patnick, Jo Waller. Epidemiology and Public Health, Health Behaviour Research Centre, University College London, London, UK, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London, London, UK. https://bmjopen.bmj.com/content/6/12/e014356
 • Virus del papiloma humano genital. La realidad. Centro de Control y Prevención de Enfermedades. https://npin.cdc.gov/stdawareness/the-facts/spanish/04_genital_hpv_sp.pdf

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.