Genital herpes: Hvad er det, og hvordan forhindrer man det?

Genital herpes er en almindelig seksuelt overført infektion. I dag fortæller vi dig om et par måder at forhindre det på.
Genital herpes: Hvad er det, og hvordan forhindrer man det?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Genital herpes er en seksuelt overført infektion. I dag er det et stort folkesundhedsproblem. Dette er dog en seksuelt overført infektion, der er let at forhindre, hvis du tager en række foranstaltninger under dine seksuelle møder.

I denne artikel vil du lære mere om genital herpes og nogle metoder til at undgå at blive smittet.

Genital herpes er en seksuelt overført infektion

Kvinde med kløe i underliv lider af genital herpes

Genital herpes er ikke en seksuelt overført sygdom – det, der på engelsk er kendt som en STD (Sexually transmitted disease). Dette udtryk er kun korrekt, når en STI (seksuelt overført infektion) udvikler sig (det vil sige, når det bliver en sygdom). For eksempel forekommer dette, når human papilloma virus (HPV) omdannes til livmoderkræft.

Ved seksuelt overførte infektioner: epidemiologi og kontrol undersøger forskerne denne infektion nærmere. Herpes’ vigtigste træk er tilstedeværelsen af ​smertefulde åbne sår eller blærer. Der kan også sive væske fra sårene.

Imidlertid er denne type seksuelt overførte infektion for det meste asymptomatisk. Det betyder, at nogle mennesker kan have herpes og ikke engang vide det. Derfor tager de muligvis ikke de passende forholdsregler for at beskytte deres seksuelle partnere mod infektion.

Faktisk kan folk måske bare have et lille sår, der ikke er smertefuldt, og måske bare tro, at det er et almindeligt sår.

Det bedste tiltag i disse tilfælde er at gå til lægen for at blive testet regelmæssigt. De kan udelukke enhver mulighed for en seksuelt overført infektion. På samme måde kan de også bekræfte, om du har en seksuelt overført infektion. Mangel på bevidsthed kan kun føre til, at du fortsætter med at sprede herpes.

Læs også: Sådan behandles herpes hos børn

Der er ingen kur mod genital herpes

Genital herpes har ingen kur. Dette er vigtigt at huske på. Det bør øge din motivation, når det kommer til at beskytte dig mod seksuelt overførte infektioner.

Du kan dog kontrollere dine symptomer. Når det er sagt, skal du huske, at herpes kan komme tilbage når som helst.

Årsagen til, at herpes ikke har nogen kur, er, at det er en virus. Så tro ikke, at du har det fint, når symptomerne forsvinder på grund af passende behandling. Undgå seksuel kontakt, når du har sår, eller vent, til du har taget passende forholdsregler.

Former for forebyggelse

Kondomer er altid den bedste form for beskyttelse mod seksuelt overførte infektioner og kønssygdomme

Følg altid en række beskyttelsesforanstaltninger for at forhindre smitte med genital herpes. Her er et par af dem, man bør huske på:

  • Brug altid et kondom under vaginal, anal og oral penetration.
  • Rør ikke ved åbne sår. Hvis kondomet ikke dækker et sår i kønsområdet, skal du undgå sex med den person. I dette scenarie er chancerne for at pådrage sig herpes store.
  • Vask hænderne, og gør det ofte.
  • Hvis du allerede er inficeret, så spørg din læge om aciclovir og valaciclovir. Disse lægemidler hjælper med at hele sår og reducere smerter.

Læs også: De 5 bedste midler til at kurere herpes på ryggen

Anbefalinger til at undgå genital herpes

Kondomer er meget effektive metoder til at beskytte dig selv mod seksuelt overførte infektioner og kønssygdomme. Derfor er de vigtige, selv når du tager præventionsmidler såsom p-piller for at undgå uønskede graviditeter.

Det er vigtigt, at du ved, at det er vigtigt at have kondomer i nærheden og anvende dem under enhver type sex (oral og anal inkluderet). Dette er først og fremmest nødvendigt, hvis du har flere seksuelle partnere.

Desuden skal du tage passende forholdsregler, når du ved, at du har genital herpes. Fortæl dine seksuelle partnere, at du har en seksuelt overført infektion. Gør det, før du har seksuel kontakt med dem.

Den mest effektive metode til ikke at sprede herpes er ved at undgå seksuel kontakt under udbrud. Du bør dog ikke opleve udbrud, hvis du følger den rette behandling.

Husk, at der ikke findes nogen kur mod seksuelt overførte infektioner såsom genital herpes. Således kan du når som helst få et udbrud. Det er meget vigtigt at beskytte dig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hernández Cortina, Abdul. (2008). INFECCION POR HERPES SIMPLE GENITAL: REVISION GLOBAL. Revista Habanera de Ciencias Médicas7(4) Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2008000400019&lng=es&tlng=es.
  • Navarro, D., Navalpotro, D., & Fraile, O. (2005). Actualización en el diagnóstico del herpes genital.
  • Sánchez-Crespo Bolaños, José Ramón, & González Hernando, Carolina. (2010). Herpes Genital. Revista Clínica de Medicina de Familia3(2), 124-126. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2010000200013&lng=es&tlng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.