Otte tegn på, at du måske har nyresten

Selv om nogle af disse symptomer på nyresten kan forveksles med andre sygdomme, bør du tale med din læge så hurtigt som muligt, hvis du oplever to eller flere af dem.
Otte tegn på, at du måske har nyresten
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skrevet og kontrolleret af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Tror du, at du måske har nyresten? Nyrerne spiller en vigtig rolle i kroppens afgiftning. Selv om vi ikke er klar over det, arbejder de dag og nat for at filtrere og fjerne en vigtig del af det affald, der bevæger sig gennem blodet.

Når de derfor har svært ved at arbejde optimalt, danner mineralsalte og andre kemiske komponenter krystaller, der populært kaldes nyresten.

Det er en tilstand, der kan forårsage obstruktioner i urinvejene, som forstyrrer vandladningen og resulterer i stærke smerter, der kan påvirke ens livskvalitet. Selv om størrelsen varierer fra patient til patient, er det vigtigt at fjerne dem for at undgå infektioner og større helbredsproblemer.

Derfor vil vi i dag dele otte symptomer, der kan være med til at gøre det nemmere at opdage dem, så du kan få behandling så hurtigt som muligt.

Tegn på, at du måske har nyresten

1. Hyppig og smertefuld vandladning

Kvinde med smerter under vandladning

Ændringer i vandladningsvaner skal altid betragtes som et alarmsignal for problemer med urinvejene.

 • En vedvarende følelse af at skulle tisse, ledsaget af smerter i underlivet, kan være tegn på, at du har nyresten. Smerter opstår normalt, når der er en komplikation fra nyresten.
 • Generelt falder urinmængden, men du mærker kontinuerligt blærekramper.
 • Smerten har en tendens til at være intens, når nyrestenene bevæger sig fra blæren til urinrøret.

2. Rygsmerter

Selv om det er almindeligt at forveksle dette symptom med et muskelproblem, er det vigtigt at overveje, at det også kan skyldes tilstedeværelsen af nyresten.

 • Akutte smerter, især i den ene side af ryggen, er hyppige blandt dem, der har obstruktioner på grund af disse krystaller.
 • Dette kan manifestere sig kraftigt, men de kan også bevæge sig fra underlivet til ryggen.
 • Nogle gange giver det bølger af dunkende smerter og følsomhed.

3. Kvalme og opkast

Kvinde har nyresten og kaster op

Kvalme kan også opstå som følge af en tarminfektion eller tunge fordøjelser. Vi ved, at kvalme og opkastninger har en tendens til at dukke op, når vi lider af problemer i forbindelse med fordøjelsen. Men når de er hyppige og ledsages af de tidligere symptomer, er det bedst at opsøge sin læge så hurtigt som muligt.

 • Disse symptomer har en tendens til at opstå, når stenene er vokset i størrelse og forårsager blokeringer i urinvejene.
 • De opstår på grund af nyrernes vanskeligheder med at komme af med kroppens affaldsstoffer.

4. Blodig urin kan være et tegn på, at du har nyresten

Vær meget forsigtig! Dette symptom bør vurderes af en læge, så snart du bemærker det.

 • Blodig urin advarer om problemer med nyrernes funktioner eller alvorlige infektioner
 • I tilfælde af stenene kan det beskrives som lyserød, rød eller brun urin.
 • Det er hyppigere, når stenene begynder at blokere urinrøret.
 • Må ikke forveksles med menstruationsblødning for kvinders vedkommende.

5. Urin med kraftig lugt

Kvinde med urinprøve

Indlægget i lægemidler nævner normalt, når en af bivirkningerne er en ændring i urinens farve.

Dårligt fungerende nyrer, enten på grund af sten eller insufficiens, medfører, at urinen har en kraftig lugt. Du kan fornemme det, så snart du tisser.

Den dårlige lugt starter på grund af de giftstoffer, der tilbageholdes i systemet. Disse bliver ikke fjernet optimalt på grund af blokaden. Denne situation kan også forårsage bakterievækst, som kan forårsage infektioner.

Bemærk: Det er vigtigt at huske på, at der er fødevarer og medicin, der kan forårsage dårlig lugt i urinen.

6. Manglende evne til at sidde ned

Patienter, der ikke behandler deres nyresten i tide, kan føle en ubehagelig trykkende følelse, når de sidder ned.

 • Væksten af disse krystaller blokerer urinvejene. Normalt forårsager dette spændinger og smerter i mave- og lændeområdet.
 • Symptomerne aftager, når man står op. Du bør dog tage hånd om dem med det samme, da det viser, at tilstanden er ved at blive mere alvorlig.

7. Feber og kuldegysninger

Person tjekker sin temperatur

Det digitale termometer er blevet et af de mest udbredte termometre. Det er sikkert, effektivt og billigt.

Når man ikke tager sig af nyrestenene i tide og utide, nedsætter de gradvist nyrernes aktiviteter. Derefter bliver sandsynligheden for at pådrage sig urinvejsinfektioner mere sandsynlig.

 • Forekomsten af feber eller kulderystelser, selv om det kun er periodisk, indikerer, at dette problem letter angrebet af bakterier i systemet.
 • Temperaturstigningen starter langsomt. Den gør det dog tydeligt, at tilstanden er ved at blive værre.

8. Betændelse kan være et tegn på, at du har nyresten

Ophobningen af mineralsalte og giftstoffer i nyrerne giver en inflammatorisk reaktion i systemet, selv når stenene er små.

 • Det er normalt for den ramte person at bemærke mild betændelse på begge sider af kroppen, lige der hvor nyrerne er placeret.
 • Hvis problemet forværres, vil denne oppustethed sprede sig til maven og lysken.

Er du bekymret for, at du lider af dette nyreproblem? Hvis du identificerer dig med nogle af de nævnte symptomer, skal du kontakte din læge så hurtigt som muligt. Få den nødvendige vurdering for denne tilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Esquena S., Millán Rodríguez F., Sánchez-Martín F.M., Rousaud Barón F., Marchant F., Villavicencio Mavrich H.. Cólico renal: Revisión de la literatura y evidencia científica. Actas Urol Esp  [Internet]. 2006  Mar [citado  2018  Oct  24] ;  30( 3 ): 268-280. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0210-48062006000300004&lng=es.
 • Monrroy Vega Danitza Arminda, Mullisaca Vito Rossy. Cálculos Renales o Nefrolitiasis. Rev. Act. Clin. Med  [revista en la Internet]. [citado  2018  Oct  24]. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2304-37682011000800005&lng=es.
 • Peña Rodríguez José Carlos. Avances y retos en la fisiopatología y tratamiento de la nefrolitiasis. Acta méd. Grupo Ángeles  [revista en la Internet]. 2016  Sep [citado  2018  Oct  24] ;  14( 3 ): 155-161. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1870-72032016000300155&lng=es.
 • Wells, Keith A. Nephrolithiasis with unusual initial symptoms. Journal of Manipulative & Physiological Therapeutics , Volume 23 , Issue 3 , 196 – 201

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.