Fem lægeurter til at bekæmpe nyresmerter

Naturmedicin har brugt urtemidler til at bekæmpe nyresmerter. De er dog ikke en erstatning for medicinsk behandling og er kontraindiceret i visse tilfælde.
Fem lægeurter til at bekæmpe nyresmerter

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når det drejer sig om at bekæmpe nyresmerter, er det vigtigt at fastslå oprindelsen af dette symptom. Selv om flere terapeutiske muligheder kan give lindring, er det vigtigt at fastslå, hvad der forårsager det, for at vælge en passende behandling.

Oplysninger offentliggjort i American Kidney Fund siger, at smerter i siderne eller midten af den øverste del af ryggen kan komme fra nyrerne. Dette er dog ikke altid et tegn på et alvorligt problem. Hvis du lider af dette symptom, er det derfor vigtigt at gå til lægen.

En fagperson kan afhængigt af symptomerne foreslå en urinprøve og supplerende undersøgelser såsom ultralyd eller en CT-scanning. På baggrund af resultaterne vil lægen opstille en mere præcis diagnose og ordinere en behandling.

En række naturlægemidler kan bidrage til nyrernes sundhed og hjælpe med at lindre lokaliserede smerter i dette område. De er dog ikke en førstevalgsbehandling og bør anvendes med forsigtighed.

Selv om de er naturlige alternativer, kan de forårsage bivirkninger og er kontraindiceret i nogle tilfælde. Desuden er beviserne for deres sikkerhed og effektivitet fortsat begrænsede. De kan således være ineffektive i nogle tilfælde.

Mulige årsager til nyresmerter

Nyrerne er vitale organer, der er placeret i lænden. Deres vigtigste funktion er at filtrere blodet og fjerne affald gennem urinen. Således undgår de forekomsten af sten samt væskeophobning og andre problemer.

En anden funktion er at måle og opretholde balancen mellem kemiske forbindelser i blodet, såsom kalium, fosfor og natrium. Når der er smerter i nyrerne, betyder det, at der er noget, der ændrer deres naturlige aktivitet. I henhold til Mayo Clinic er de mulige årsager følgende:

 • Skader.
 • Nyresten.
 • Nyreinfektion (pyelonefritis).
 • Polycystisk nyresygdom.
 • Nyrekræft eller en nyretumor.
 • Blødning i nyren.
 • Nyrecyster (forstørrelse eller bristning).
 • Blodpropper i nyrernes vener (nyrevenetrombose).
 • Hydronefrose (hævelse af nyrerne på grund af urinansamling).

Det er vigtigt at nævne, at nyresmerter forårsaget af nyresten ofte først opstår, når stenene begynder at komme ud af nyren. Desuden forårsager de førnævnte sygdomme ikke altid nyresmerter. Ligeledes kan smerterne opstå på grund af problemer, der ikke er relateret til nyrerne.

Denne artikel kan interessere dig: Sådan kan du passe på nyrer og blære

Hvordan kan man bekæmpe nyresmerter?

På grund af de alvorlige årsager bag nyresmerter er det vigtigt at gå til lægen eller en nefrolog. Disse fagfolk er de eneste, der kan give en passende diagnose. Desuden vil de ordinere den passende behandling. Og hvad med naturlægemidler?

Kvinde med behov for at bekæmpe nyresmerter

Folk har brugt nogle lægeplanter som hjælpemidler til at bekæmpe nyresmerter. Men som en udgivelse i Journal of Nephropharmacology påpeger, er sikkerheden ved disse typer af midler ikke veletableret. I nogle tilfælde, f.eks. ved nyresvigt, kan de endda virke mod hensigten.

Derfor er det bedst at konsultere sin læge, før man bruger urter, hvad enten det er i naturlig form, i tabletter eller i en kommerciel præsentation. Hvis smerterne er milde, kan du måske bruge disse midler uden problemer. Hvis ikke, vil din læge sandsynligvis fraråde brugen af dem. Hvilke muligheder er der?

1. Basilikum

Indtil videre er de undersøgelser, der forbinder basilikum med nyreproblemer, ret begrænsede. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Ancient Science of life-Journal anfører, at planten i traditionel medicin er blevet brugt til at stimulere nyrefunktionen.

Konkret konkluderede denne undersøgelse, at basilikum har bakteriedræbende virkninger takket være indholdet af methyl eugenol/methyl chavicol. Den kan derfor have positive virkninger mod visse infektioner. Under alle omstændigheder undersøges dette stadig.

Du kan inddrage basilikum i din kost som et krydderi eller i te. Du bør indtage det med måde og kun i tilfælde, der ikke udgør nogen fare.

2. Mælkebøttete til at bekæmpe nyresmerter

Mælkebøttete til at bekæmpe nyresmerter

I populærkulturen er mælkebøtte blevet brugt som et naturligt urinstimulerende middel. Ifølge forskning, der er offentliggjort i Journal of Alternative and Complementary Medicine, har denne plante vanddrivende egenskaber. Derfor kan den hjælpe i tilfælde af væskeophobning og nyresten.

Men pas på! På trods af disse fordele er dette middel kontraindiceret i tilfælde af nyresvigt, dialysebehandling eller nyretransplantation. Beviserne viser at mælkebøtte er skadelig i disse tilfælde.

Derfor skal du have en diagnose af årsagen til dine nyresmerter, før du prøver det. På baggrund af dette vil du kunne afgøre, om du kan drikke det eller ej.

3. Selleri

På grund af sine vanddrivende egenskaber er selleri blevet anbefalet til at fremme nyresundheden i tilfælde af sten eller problemer i forbindelse med væskeophobning.

Som en undersøgelse offentliggjort i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine siger, er det desuden en fødevare rig på antioxidanter og fenolforbindelser, der fremmer sundheden.

Men ligesom mælkebøtte bør det undgås ved nyresygdom, da det kan virke irriterende på grund af sit indhold af kalium. Hvis du ikke lider af dette problem, er det sikkert at forbruge i moderate mængder. Inkludér det i salater eller infusioner.

4. Brændenælde til at bekæmpe nyresmerter

Brændenældete

Ifølge en udgivelse i Kidney School har brændenælde været brugt som vanddrivende middel og som behandling af nyresten og prostataproblemer. Der er dog begrænset dokumentation for denne virkning. På trods af dette er det i de fleste tilfælde sikkert at indtage i moderate mængder.

Som med andre naturlægemidler bør du dog undgå det ved alvorlig nyresygdom, dialysebehandling eller væskeophobning på grund af hjerteinsufficiens.

5. Persille

I en artikel i National Kidney Foundation (NKF) står der, at persille er en af de bedste planter til at rense nyrerne. På grund af dens antiinflammatoriske, vanddrivende og antioxidant egenskaber kan den være med til at fremme en god nyrefunktion.

Forskning offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences fremhæver faktisk, at planten og dens ekstrakter kan være et supplement til forskellige nyresygdomme. Især har den positive virkninger mod nyresten.

Ifølge beviser giver det høje indhold af klorofyl og magnesium i persille en hæmmende virkning over for dehydrering af henholdsvis calciumoxalat og hyperoxaluri. Desuden regulerer den pH-værdien i urinen, hvilket letter udskillelsen af nyresten.

Selvfølgelig bør man som i de foregående tilfælde indtage den med måde og helst under tilsyn af en læge. En fagperson vil i henhold til årsagen til nyresmerterne afgøre, om det er sikkert at bruge.

Følg din læges anvisninger

Når det drejer sig om at bekæmpe nyresmerter, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Din læge eller nefrolog vil foreslå nogle tests for at få en diagnose. Ud fra dette vil lægen ordinere den rette behandling.

Selv om naturlægemidler kan være nyttige i nogle tilfælde, mangler de videnskabelig støtte og betragtes ikke som en førstelinjebehandling. Derfor bør de kun anvendes i milde tilfælde, når lægen anser dem for uskadelige eller sikre. Hvis du har tilstande som nyresvigt eller dialyse, er det bedst at undgå dem.

Det kan interessere dig ...
Grunde til, at man kan have ondt i nyrerne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Grunde til, at man kan have ondt i nyrerne

Der findes ikke kun ét svar på, hvorfor man kan have ondt i nyrerne. Vi skal understrege, at det ikke er almindeligt at opleve smerter i disse orga...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse. (2009). Los riñones y cómo funcionan. National Institute of Health. https://doi.org/10.1371/journal.pcbi.1004171
 • Hemstreet, G. P. (2012). Sistemas renal y urinario. Enciclopedia De Salud Y Seguridad En El Trabajo. https://doi.org/S0014-5793(00)01618-5 [pii]
 • Anonimo. (2016). Sistema Urinario. Wikipedia.
 • Asgari A. Herbal medicines and kidney; friends or foes?. J Nephropharmacol. 2014;3(1):5–6. Published 2014 Jan 1.
 • Joshi RK. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Ocimum basilicum L. (sweet basil) from Western Ghats of North West Karnataka, India. Anc Sci Life. 2014;33(3):151–156. doi:10.4103/0257-7941.144618
 • Clare BA, Conroy RS, Spelman K. The diuretic effect in human subjects of an extract of Taraxacum officinale folium over a single day. J Altern Complement Med. 2009;15(8):929–934. doi:10.1089/acm.2008.0152
 • Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017;22(4):1029–1034. doi:10.1177/2156587217717415

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.