9 lægemidler og piller mod mavesmerter

Piller mod mavesmerter omfatter antidiarrémidler, krampestillende midler, syreneutraliserende og meget mere. Lær om 9 af dem i denne artikel.
9 lægemidler og piller mod mavesmerter
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der findes forskellige lægemidler og piller mod mavesmerter. Disse skal alle ordineres af din praktiserende læge eller en specialist i mave-tarmkanalen (gastroenterolog).

Der er faktisk mange mulige årsager til mavesmerter. De omfatter følgende:

 • Malabsorption i tarmene.
 • Fødevareforgiftning.
 • Infektion i tarmene.
 • Intolerance over for en fødevare.
 • Forstoppelse.
 • Gastroøsofageal refluks.
 • Kronisk gastritis.
 • Inflammatorisk tarmsygdom.

For at henvise til de forskellige lægemidler og piller mod mavesmerter vil vi i denne forbindelse anvende en klassificering efter deres regelmæssige anvendelse. Dette er de ni mest almindeligt anvendte grupper.

1. Piller mod mavesmerter: Antispasmodika

Antispasmodika anvendes ved tarmlidelser, fordi de får mavens glatte muskulatur til at slappe af, hvilket gør det muligt at afbryde eller forhindre smertefulde og ufrivillige sammentrækninger (spasmer). De er således nyttige, når smerterne er af koliklignende art.

Samlet set er de bedst kendte antispasmodika følgende:

 • Butylscopolamin.
 • Papaverinhydroklorid.
 • Pirenzepin.
 • Trimebutin.
Kvinde med mavesmerter

2. Antiinflammatoriske lægemidler

Antiinflammatoriske lægemidler hæmmer den inflammatoriske kaskade, der produceres ved frigivelse af cytokiner. De bliver ordineret, når mavesmerter er resultatet af tarmbetændelse, som i tilfælde af inflammatorisk tarmsygdom. De mest almindeligt ordinerede antiinflammatoriske piller mod mavesmerter er metamizol og mesalazin.

Vi tror, at du måske vil finde dette interessant:  Etoricoxib: Et antiinflammatorisk stof

3. Anti-infektionsmidler

Anti-infektionsmidler er ordineret, når oprindelsen af de symptomerne i mavetarmkanalen skyldes tilstedeværelsen af en tarminfektion. Den kan være bakteriel, viral eller parasitær. Den medicin, der i dette tilfælde skal anvendes til behandling af mavesmerter, afhænger af den pågældende mikroorganisme.

I tilfælde af bakterier bliver der normalt ordineret antibiotika. Men når det drejer sig om parasitære infektioner, ordineres der typisk antiparasitika. På den anden side er der ved virusinfektioner normalt kun generelle foranstaltninger til lindring af symptomerne indiceret.

De mest almindeligt anvendte antibiotika er ciprofloxacin, doxicillin og metronidazol. Antiparasitika omfatter metronidazol, albendazol, mebendazol, piperazin og nitazoxanid.

Som det sidste er der amoxicillin, metronidazol og clarithromycin, der anvendes i tilfælde af mavesmerter forårsaget af kronisk gastritis med mistanke om eller bekræftelse af Helicobacter pylori-infektion.

4. Piller mod mavesmerter: Antidiarrémidler

Antidiarrémidler virker som piller mod mavesmerter ved at stoppe virkningerne af diarré. De hæmmer tarmens motilitet, hvilket øger afføringens hærdning.

De anbefales ikke ofte af læger, da der i tilfælde af diarré kun anbefales generelle foranstaltninger, såsom at holde sig hydreret med masser af vand, rehydreringssalte og husråd, ud over en korrekt diæt.

Når en læge anbefaler dem, kan de dog anbefale en af følgende:

 • Loperamid.
 • Bismuth subsalicylat.
 • Pektin.

5. Midler mod luft i maven

Disse midler er ansvarlige for at eliminere overskydende luft i tarmene, som er et produkt af metaboliseringen. Dybest set lindrer de mavesmerter ved at reducere ophobningen af gas.

 • Blandt dem finder vi simethicone og dimethicone.

6. Syreneutraliserende midler

Antacida forbedrer mavesmerter, fordi de virker som mavebeskyttere. Der er hæmmere af syreproduktion, såsom pantoprazol, lansoprazol ogomeprazol. Disse lægemidler anvendes typisk ved mavesår, gastroøsofageal refluks og gastritis.

På den anden side virker calciumcarbonat, natriumbicarbonat og magnesiumhydroxid som en kemisk prop, der reducerer mavesyren ved at neutralisere syrer.

Som det sidste virker sucralfat eller bismuthsalte også som mavebeskyttere, men ad en anden vej. De skaber en beskyttende barriere, der forhindrer syre i at komme i direkte kontakt med maveorganets væg.

7. Stimulerende midler mod tarmmotilitet

Disse piller mod mavesmerter anvendes, når årsagen til ubehaget er forstoppelse, forsinkelse af mavetømning (mæthedsfornemmelse) eller er i forbindelse med refluks og opkastninger.

De fremskynder den gastrointestinale transit, så indholdet forbliver kortere tid i kontakt med mave- og tarmvæggen. Disse lægemidler omfatter domperidon, metoclopramid og cisaprid.

Du vil måske finde dette interessant: Fordøjelsesproblemer forårsaget af angst

8. Piller mod mavesmerter: Afføringsmidler

Afføringsmidler virker ved mavesmerter på grund af forstoppelse gennem forskellige mekanismer. Der er fortykningsmidler, såsom Metamucil, som absorberer mere væske i tarmene og øger afføringsvolumen.

På den anden side er blødgøringsmidler ansvarlige for at smøre og blødgøre den dannede afføring, så den bliver lettere at udvise.

I mellemtiden forårsager osmotiske afføringsmidler (såsom magnesiummælk, laktulose eller sorbitol) væskeophobning i tarmene, hvilket gør afføringen blødere og lettere at udvise. De bør dog indtages sammen med rigeligt vand.

Som det sidste skaber stimulerende afføringsmidler (bisacodyl) irritation af tarmslimhinden med deraf følgende øget tarmtransit, hvilket fremskynder udvisningen af afføringen.

9. Probiotika

Som det sidste har vi probiotika, som i sig selv ikke har en mekanisme til at lindre mavesmerter. Men de er fulde af gavnlige mikroorganismer for tarmfloraen.

På lang sigt hjælper de med at regulere tarmtransitten og lindrer indirekte ubehag i forbindelse med mavesmerter som følge af ændringer i mikrobiotaen.

Forskellige sunde fødevarer

Er det altid nødvendigt at tage medicin og piller mod mavesmerter?

Efter en vurdering skal det være din læge, der beslutter, hvilken medicin der er nødvendig mod dine mavesmerter. For børn er lægemidlerne de samme som for voksne, men deres doser og præsentation varierer.

På den anden side er mængden af kropsvand hos børn lavere, så de er også mere udsatte for dehydrering. På grund af dette bør man være særlig forsigtig, når man behandler diarré hos børn.

Mange gange forbedres mavesmerter, når der træffes enkle, daglige foranstaltninger. Det er godt at vælge en kost uden forarbejdet sukker og fødevarer med højt fedtindhold, ud over at undgå alkoholholdige eller kulsyreholdige drikkevarer som sodavand.

Afslutningsvis, hvis ubehaget er vedvarende og ikke forbedres med ændringer i dine spisevaner, så er det vigtigt, at du konsulterer en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.