Hvordan du tilgiver dig selv tidligere fejltagelser

Vi skal vide, hvordan vi slipper fortiden, når et problem begynder at blive en byrde, der forhindrer os i at fortsætte, forbedre os og være glad.
Hvordan du tilgiver dig selv tidligere fejltagelser

Sidste ændring: 27 maj, 2019

Hvad der skete i fortiden, må ikke forstyrre de følelser, du har i dag. Du skal lære hvordan du tilgiver dig selv for tidligere fejl.

Selv om det er rigtigt, at vi kan bruge vores fejl som en lektion, er der mange mennesker, der ikke tilgiver sig selv for gårsdagens fejl. De undlader simpelthen at komme videre. Du bør lære at tilgive dig selv for tidligere fejl.

Hvordan du tilgiver dig selv for tidligere fejl

Selv om det kan virke som en kliché, er det sandt, at “ingen er perfekte”, og at vi alle laver fejl. Men forskellen ligger i, hvordan vi accepterer den fejl, såvel som hvordan vi vælger at lære af den.

Det gør os ikke noget godt at blive hjemme i gråd, tænke eller dvæle over, hvad vi gjorde forkert, hvis vi ikke vil søge efter svar. At pege fingre på os selv eller straffe os selv, vil ikke få os særligt langt.

Det handler om at forstå, hvad der skete og finde måder at forhindre det på at ske, eller forhindre det i at påvirke os negativt igen

Det er ikke let at tilgive andre eller os selv. Gårsdagens fejl følger os ofte og nægter at forlade os. Tilgivelse afhænger af vores evne til at give slip på dem gennem refleksion, selvbevidsthed og viden.

Når vi gør visse fejl, føler vi os besejrede, desperate og forfærdeliget til mode. Det er som at hamre et søm ind i vores finger, fjerne det, kun for at hamre det ind igen. Ved at gøre det vil sømmet skade og være en byrde for os for evigt.

Selvfølgelig er handlingen om at tilgive os selv ikke enkel, men det er det værd. Du vil føle en stor lettelse fra at tage en stor vægt af dine skuldre og forhindre gentagelsen af de tidligere fejl i fremtiden.

Tips til at tilgive tidligere fejl

Til selvforgivelse er det på tide at se tilbage og tage sig af de fejl, du har lavet.

Selv om du måske ikke tror på det, er vi ofte vores egne hårdeste dommere, der dømmer os selv hårdere end andre. Start i dag og husk at enhver fejl er en mulighed for at vokse:

1. Se efter (og find) den positive side af tingene

I modsætning til hvad folk tror, ​​er der altid gode ting at finde i alle tilfælde. Smerter, fejl og fejltagelser bør lade os vokse, modnes og forstå livet bedre. Når du laver fejl, så tænk et øjeblik: Hvordan kan jeg bruge dette?

For at undgå at gøre fejlen igen, skal du finde “lektionen”. Reflekter i så lang tid, som du har brug for, indtil du finder den positive side af tingene, fortsæt derefter med at tilgive dig selv.

2. Bestem et “hvorfor” i din tilgivelse

Tilgivelse er en meget vigtig handling, fordi det frigør os fra et fængsel, hvor vi mange gange går ind uden selv at indse, at vi indfanger os selv.

Måske føler du dig skyldig eller ansvarlig for noget, der skete, og på grund af det kan du ikke tilgive dig selv. Erindringerne kan være meget smertefulde, men du bør vide, at selvom konsekvenserne var negative, har du tid til at hævde dig selv og løse situationen.

Vis dig selv, at du er i stand til at ændre samt forbedre dig, og at du er ked af det. Det bliver lettere for dig at finde tilgivelse.

3. Elsk dig selv over alt andet

Kvinde der er glad for sig selv

Vi angriber os selv mere end andre uden at forsvare os selv. Nogle gange er vi for kritiske overfor vores fejl, og vi kan ikke tilgive vores tidligere fejl, fordi vi ikke elsker os selv nok.

Selvværd er ikke et synonym for narcissisme, og ej er det at tro, at vi ikke fortjener guddommelig barmhjertighed. Det tillader os snarere at forstå, være medfølende og elske os selv med vores mangler.

Prøv at elske dig selv som en bro mod tilgivelse, og du vil se, hvor meget bedre du får det med dig selv.

4. Tænk på fremtiden, så du tilgiver dig selv for hvad der skete i går

At leve i fortiden for meget lader os ikke se ind i fremtiden. At lænke os selv til i går er en af ​​de største hindringer, der vil efterlade os “på det samme sted”. En god måde at løsne denne byrde på er ved at planlægge og definere mål.

Hvis du holder dit blik på dine mål, så husk, at det du gjorde før, betyder ikke så meget, eller i det mindste vil det ikke optage vigtig plads i dine tanker.

Du kan endda bruge dine fejl som en rampe til at gå i aktion, når du ved hvad de ting du bør undgå er for at gøre dine drømme til virkelighed.

5. Du tilgiver dig selv ved at starte fra nul

Fri kvinde

Du tilgiver dig selv på en fantastisk måde ved at “starte fra nul”. Vær som en phoenix, der stiger fra asken.

Forlad smerten og problemerne, der forhindrede dig i at vokse. Fokuser på det “nye mig”, der ikke har den samme frygt, men som ser mulighederne.

Forlad fortiden, hvor den er: I fortiden. Lad dine fejl være, så din fremtid kan være perfekt.

6. vokse åndeligt

Måske har du brug for “ekstern” hjælp til at hjælpe dig med at acceptere, hvad der skete, hvis du allerede har forsøgt flere gange at tilgive dig selv uden megen succes.

Hvad er dine muligheder? Der er flere: Mediter, bed, følg et åndeligt ritual, gå til en psykolog… Alle disse kan hjælpe dig med at vokse åndeligt og følelsesmæssigt.

Selvfølgelig kan du altid reservere et par minutter i løbet af din dag for at reflektere og tænke positivt (ikke om fejlene, men snarere, hvordan man skal løse situationen).

Se efter de øjeblikke, hvor ingen generer dig: For eksempel, før du går i seng eller lige, når du vågner op, eller endda når du er i brusebadet.

7. Værdsæt dit nuværende liv

Solbriller - tilgiver dig selv

Et levn fra fortiden eller fremtiden er ikke godt for nogen. Nyd i dag så meget, som du kan, og vær konsekvent.

Tænk: Hvad er det vigtigste i dit liv lige nu? Hvilke ting skal du føle dig taknemmelig for og velsignet over?

Der er mange. Værdsæt dem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Romero Ariza, M., & Perez Ferra, M. (2018). CÓMO MOTIVAR A APRENDER EN LA UNIVERSIDAD: UNA ESTRATEGIA FUNDAMENTAL CONTRA EL FRACASO ACADÉMICO EN LOS NUEVOS MODELOS EDUCATIVOS. Educational Psychology. https://doi.org/10.1080/01443410.2018.1412604</p>

  • Colaboradores sobre Creación de empresas. (2010). Las 5 causas más frecuentes del fracaso empresarial. Emprendalia Magazine.

  • Suárez, J., Albisu, L. M., Sotolongo, N., & Blanco, F. (2007). Factores de éxito y fracaso en el comportamiento innovador de las empresas ganaderas cubanas. (Spanish). Pastos y Forrajes.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.