Det vidste du ikke om tårer og gråd

Vidste du, at mennesker er de eneste væsener, hvis tårer reagerer på forskellige følelser? Andre pattedyrs tårer har ikke følelsesmæssig betydning.
Det vidste du ikke om tårer og gråd

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Det er en fysiologisk proces for alle levende væsener at græde. Men det er anderledes, når mennesker fælder tårer. Vi er de eneste, som græder for at vise forskellige følelser.

I denne artikel vil vi dele nogle af de mest interessante former for tårer og gråd.

Det er godt for ens helbred at græde

I flere år er tårer blevet anset som et tegn på svaghed og endda manipulering.

I virkeligheden kan man med tårer udtrykke, når man er ked af det. Dette sker, fordi ens krop frigiver forskellige hormoner. Disse stoffer fungerer som et naturligt beroligende middel. Med andre ord gør de mængden af smerte, som man føler, mindre.

Når man græder, går ens krop ind i en rolig tilstand. Dette er på grund af, at ens krop udskiller oxytocin efter at have grædt. Dette hormon virker som et naturligt smertestillende.

Selvom det måske ikke sker ofte, så er det vigtigt at græde. Det beskytter slimhinderne i ens øjne og sørger for, de ikke bliver dehydrerede. Dette hjælper med at bevare ens øjne i en perfekt stand.

En anden vigtig faktor er evnen til at bekæmpe forkølelser. Tårer kan dræbe nogle bakterier. Dette er takket være en væske ved navn lysozym.

For at opsummere er det en god øvelse at græde. Det hjælper med at holde en sund og sørger for, at ens krop fungerer ordentligt.

Er tårer for glæde og sorg det samme?

Tårer kommer i forskellige typer og indeholder forskellige stoffer alt efter hvilke følelser man oplever mens man græder.

Sandheden er, at videnskabsmænd opdeler tårer i tre kategorier:

Grundlæggende tårer

Dette er de tårer, som holder ens hornhinde permanent fugtet. Disse giver fugt til ens øjne. De holder også ens øjne rene.

I normale omstændigheder fælder en person en femtedel af en teskefuld (1,1 gram) tårer om dagen. Med tiden kan denne mængde stige eller falde.

Refleksive tårer

Disse er resultatet af en irritation. De er forårsaget af fremmede genstande eller tilstedeværelsen af irriterende stoffer.

Alt kan forårsage denne form for tårer. Den mest almindelige er løg, tåregas, dampe fra maling og ætsende kemikalier.

Formålet med disse tårer er at fjerne fremmede partikler fra ens øjne.

Følelsesmæssige tårer

Disse er den form for gråd, som er baseret på følelser. Følelsen kan være hvad som helst: glæde, sorg, vrede, raseri osv.

At græde efter sex

Mange personer får lyst til at græde, efter de har fået en orgasme. Der er ikke en enighed i det videnskabelige samfund om forklaringen bag dette fænomen. Men nogle tror på, at gråd efter sex er direkte forbundet med den hormonelle bølge, som sex forårsager.

Andre er tilbøjelige til at sige, at det er en psykologisk reaktion. De siger, at det kan være af mange grunde, såsom:

  • Følelsen af at have nået klimaks.
  • Skyld, når de er nogen utro.
  • Sorg over at være i et dårligt forhold.

Hvis man altid har denne reaktion, bør man måske analysere sit forhold. Man bør finde ud af, om ens forhold gør en lykkelig.

Hvis man græder, fordi man er glad, så er alt godt. Men hvis det er fordi, man er ulykkelig, så bør man bruge et øjeblik på at overveje sit forhold. Man bør tænke over, om det er værd at blive sammen med den person.

Mænd græder ikke så meget som kvinder

taarer3

Historier, som siger, at kvinder græder mere end mænd, har været kendt i årevis. Dette indebærer også nogle vittigheder. Der er endda undersøgelser, som viser, at kvinder græder fire gange så ofte som mænd.

Dette er på grund af hormonet prolaktin. Dette hormon kan få en person til at græde. Dette hormon er hovedsagligt til stede i kvinders blod og tårer.

På den anden side har kvinders tårekanaler en anden struktur end mænds. Dette gør det nemmere for kvinder at græde.

Dyr græder også

Dyr har også evnen til at græde. Normalt bemærkes dette på grund af lyden, som de laver. Det kan også blive bemærket ud fra ansigtsudtrykkene eller opførslen, som de udviser.

Ansigtsudtrykkene ved dyrs følelser varierer fra dyreart til dyreart. Dette er på grund af en forskellig udvikling af det limbiske system ved hver dyreart.

Ved nogle pattedyr og mennesker er det forbundet med belønningssystemet i hjernen. Mennesker fælder dog tårer baseret på følelser.

Med andre ord er det muligt for dyr at fælde tårer, som har en dybere følelsesmæssig betydning. De er blot et resultat af en funktionel nødvendighed.

Tårer og deres interessante egenskaber

taarer4

Der er forskellige “følelsesmæssige” årsager: for at lindre stress, at vise empati og medfølelse, når vi føler en smerte, når vi mangler opmærksomhed og endda for at udvise glæde.

Tårer har den samme fysiologiske reaktion. Det betyder ikke noget, om videnskabsmænd har kategoriseret dem som værende forårsaget af en irritation eller ej.

Det, vi ved, er, at tårer har en vigtig funktion. De beskytter vores øjne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.