5 ting du bør vide om autoimmune sygdomme

Selvom autoimmune sygdomme for det meste er kroniske, så bør du ikke miste håbet. Der er et væld af metoder til at hjælpe dig med at forstå dem og forbedre din livskvalitet.
5 ting du bør vide om autoimmune sygdomme

Sidste ændring: 29 november, 2018

Størstedelen af autoimmune sygdomme har det med være et mysterium for videnskaben. Selv i dag ved vi ikke, hvorfor immunsystemet angriber cellerne i sin egen krop til det punkt, hvor det ødelægge dem.

Lidelser såsom dissemineret sklerose, Crohns sygdom og leddegigt er nogle alvorlige eksempler på disse sygdomme.

I mange tilfælde skyldes det helt eller delvist en genetisk disposition, selvom miljø også spiller en stor rolle.

Desværre kan disse sygdomme drastisk forringe livskvaliteten, netop fordi de ofte er kroniske og samtidigt påvirker forskellige dele af kroppen.

I denne artikel vil vi diskutere 5 ting, du bør vide om dit autoimmune system for bedre at forstå det.

Hvis du har en af disse sygdomme eller kender nogen, der har, så skal du ikke være bange for at finde ud af nye oplysninger og medicinske fremskridt for at leve et bedre liv.

1. Årsagerne til autoimmune sygdomme

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at gener spiller en stor rolle i disse sygdomme. Samspillet mellem miljø og bestemte gener afgører, om sygdommen vises. Men denne korrelation er ikke 100% sikker.

Denne teori er baseret på onintestinal permeabilitet. Dette er en abnormitet i disse organer, der tillader visse antigener at passere fra tarmen ind i blodbanen.

Immunresponset er ændret og provokerer, hvad der opfattes som “fjendtligt væv” til nogle af vores organer til punktet, hvor det angriber og ødelægger dem.

Mikroorganismer

2. Flere og flere sygdomme er forbundet med det autoimmune system

Det faktum at flere og flere tilfælde diagnosticeres betyder ikke, at der nødvendigvis er flere tilfælde.

Dette betyder, at der er forbedrede metoder til at identificere lidelser, som vi tidligere identificerede som enkeltstående allergier eller andre tilstande. Her er nogle af de andre ting, der har ændret sig vedrørende vores forståelse af disse sygdomme:

 • I dag anerkender vi, at disse sygdomme indebærer et betydeligt sundhedsproblem. Det er nødvendigt at give disse patienter en stemme, så de kan finde mere social støtte.
 • Videnskaben giver os nu bedre måder at forstå den autoimmune proces på. Den undersøger nu svagheder og symptomer forbundet med forskellige former for kroniske sygdomme.
 • Mange børn får nu en tilstrækkelig tidlig diagnose til behandling af autoimmune sygdomme hurtigst muligt.

3. Former for autoimmune sygdomme

Vi kan opdele disse sygdomme i to forskellige kategorier:

 • Systemiske sygdomme angriber ikke bare et organ, men kan angribe flere, hvilket sker i tilfælde af cøliaki og amyotrofisk lateral sklerose.
 • Lokaliserede syndromer: Involverer i særlig grads ens væv. Dette væv kan være dermatologisk, hæmatologisk, eller endokrinologisk. Blandt disse finder vi Hashimotos thyroiditis og colitis.

4. Behandling af autoimmune sygdomme

Som tidligere nævnt har de fleste af disse sygdomme ikke en kur. Vi beskæftiger os med sygdomme, som vi har brug for at lære at affinde os med og få hjælp fra fagfolk til at bekæmpe.

Det er derfor, det er nødvendigt at forstå disse sygdomme og lære, hvordan man skal tilgå dem:

 • Lindre symptomerne med en passende behandling.
 • Beskytte dine organer og deres funktion, som omfatter tarmene, leveren og huden. Det er afgørende at kæmpe for at bevare din integritet og din livskvalitet så meget som muligt.
 • Prøv nye behandlinger og hold dig ajour med medicinske fremskridt, opdagelser og strategier.

5. Husk på, at du ikke er alene

At leve med lupus eller med multipel sklerose er ikke let for patienten eller familien. Her er et par ting at huske på:

 • For at overleve disse vanskelige personlige omstændigheder er det nødvendigt at behandle sygdommen med anvendelse af forskellige metoder.
 • Desuden bør medicinsk behandling altid omfatte psykosocial behandling. Du skal vide, at du ikke er alene, og der er forskellige grupper til at støtte og frem for alt, forstå dig.
 • Støttegrupper er afgørende i disse tilfælde. De hjælper også os til bedre at forstå sygdommen. Disse grupper hjælper dig til at opdage nye perspektiver og finde tilfælde som dit eget. Frem for alt, hjælper de også dig til at følge med i udviklingen og med behandlingerne.

Mens de kan være meget svære at leve med, så kan disse sygdomme også få os til at leve et anderledes og mere tilfredsstillende liv, passe bedre på os selv, og få os til at kæmpe for vores livskvalitet og værdighed. Husk på, at du ikke er alene.

Videnskaben fortsætter med at tage sig af dig og tilbyder dig det bedste.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Casals, M. R. (2005). Enfermedades autoinmunes sistémicas y reumatológicas. Elsevier España.
 • Roitt, I. M., Brostoff, J., & Male, D. K. (1994). Inmunología (No. 574.29 ROIi 3a. ed). Ediciones Científicas y Técnicas.
 • Sánchez Segura, M., González García, R. M., Marsán Suárez, V., & Macías Abraham, C. (2006). Asociación entre el estrés y las enfermedades infecciosas, autoinmunes, neoplásicas y cardiovasculares. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 22(3), 0-0.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.