5 tips til at bo på et vandrerhjem

At bo på vandrerhjem kan være en af de bedste oplevelser på din rejse. Vi deler de bedste tips til at gøre dit ophold fantastisk.
5 tips til at bo på et vandrerhjem

Sidste ændring: 25 august, 2022

Der er mange grunde til, at nogle rejsende vælger at bo på et vandrerhjem på deres rejse. Selv om et vandrerhjem er en af de billigste muligheder på markedet, er det også sandt, at de har nogle meget specielle egenskaber, som gør, at de ikke er det bedste valg for alle.

Nedenstående vil vi tale om, hvad et vandrerhjem er, og give dig de bedste tips til at bo på et vandrerhjem.

Vandrerhjems karaktertræk: Hvornår man skal tage af sted, og hvornår man skal lade være

Ifølge en ordliste over turistbegreber er et vandrerhjem en type indkvartering med grundlæggende ydelser. Med basale ydelser menes der renlighed, sikkerhed, privatliv (til en vis grad) og komfort.

Et vandrerhjem er dog meget billigere end et almindeligt hotel. Det er også vigtigt at nævne, at vandrerhjem har ændret sig gennem årene og er blevet en overnatningsmulighed for alle aldre og ikke kun for unge backpacker-rejsende.

Typisk tilbyder vandrerhjem delte værelser samt badefaciliteter. Ofte er fællesområderne kendetegnet ved at være rummelige og har en bar og tv’er. De fleste af dem tilbyder køkken og spisestue til fælles brug, hvilket er en glimrende måde til at spare penge på mad.

På et vandrerhjem er alt forberedt, så de, der bor der, er en del af et åbent og venligt fællesskab, hvor der kan knyttes venskaber mellem fremmede.

Faktisk er dette det vigtigste kendetegn: At dele et værelse med fremmede og leve i spændingen af at møde nye mennesker hele tiden. Det er dog også værd at nævne, at flere og flere vandrerhjem tilbyder private værelser.

Hvem skal så bo på et vandrerhjem?

Generelt er det den foretrukne indkvartering for folk, der rejser alene eller med en gruppe venner. Det er også godt for dem, der har et stramt budget, men som først og fremmest ønsker at møde nye mennesker og få venner.

Hvem foretrækker andre former for indkvartering?

Familier og forretningsrejsende søger ofte mere traditionel indkvartering. Men hvis du er en indadvendt person, der foretrækker privatliv frem for alt, foreslår vi, at du vælger en anden type indkvartering.

Mand sidder på togperron

Tips til at bo på et vandrerhjem

Som vi allerede har sagt, kan et vandrerhjem være den perfekte indkvartering for nogle og et mareridt for andre. Hvis du vil give det et forsøg, fordi du tænker, at det kan være en unik oplevelse, så lad os se de tips til at bo på et vandrerhjem, som vil hjælpe dig.

1. Vælg et godt vandrerhjem

Der er mange muligheder, og det dyreste vil ikke altid være det bedste. Hver enkelt vil have sine fordele og ulemper.

Den bedste måde at tjekke kvaliteten af vandrerhjemmet på forhånd er at læse dets anmeldelser. Mange hjemmesider er dedikeret til at dele anmeldelser af overnatningssteder. Med Google-søgemaskinen kan du finde anmeldelser af det vandrerhjem, du har i tankerne.

Husk, at der findes vandrerhjem til festglade personer, som ikke vil være særlig egnede, hvis du ønsker at hvile dig eller være stille.

Vær særligt opmærksom på renlighed, sikkerhed og beliggenhed. Denne sidste faktor er afgørende for solorejsende, da centralt beliggende vandrerhjem er de mest hensigtsmæssige.

2. Tips til at bo på et vandrerhjem: Vælg værelsestype

Vi har nævnt, at vandrerhjem tilbyder værelser til deling, men nogle har private værelser og badeværelser. Hvis du vælger et fælles værelse, og det tilbyder køjesenge, skal du ikke tøve med at vælge den øverste seng.

På den måde vil den anden person ikke vække dig, når de kravler i seng. Vi anbefaler også, at du medbringer ørepropper eller hovedtelefoner og en sovemaske.

Afhængigt af rejsemålet anbefaler nogle, at du medbringer dit eget sengelinned og håndklæde, da der kan være et ekstra gebyr. Hvis der er kolde temperaturer på stedet, kan en sovepose være en god løsning.

Glem ikke dine badesandaler til badning, især hvis badeværelset er fælles. Som det sidste skal du overveje, om du vil vælge et værelse, hvor der kun bor personer af samme køn.

3. Tag en hængelås med

Vandrerhjem har skabe, hvor du kan lægge dine værdigenstande og låse dem med en hængelås. Atmosfæren på disse overnatningssteder er meget afslappet. Vi anbefaler dog, at du gør brug af disse skabe, så du kan hvile dig i ro og mag og tage på udflugter uden at tage alle dine ejendele med.

4. Tips til at bo på et vandrerhjem: Respektér reglerne for samvær

Sørg for, at du er bekendt med de grundlæggende regler på det vandrerhjem, du vælger. Hvis du f.eks. bruger køkkenet eller et andet fællesområde, skal du efterlade det rent og ryddeligt. Prøv ikke at lave lyde, der kan forstyrre andre gæster.

En anden ting, du kan gøre, er at stille din bagage klar aftenen før, så du ikke behøver at gøre det tidligt om morgenen og forstyrre andre. Brug en pandelampe, så du ikke behøver at tænde lyset om natten.

5. Udnyt muligheden for at møde folk

Muligheden for at møde folk fra hele verden er det bedste, som et vandrerhjem kan tilbyde dig. Faktisk er mange af de aktiviteter, der arrangeres der, designet til, at rejsende kan socialisere med hinanden. Der er møder, der arrangeres gratis udflugter, og måske finder du endda en rejsekammerat.

Personer planlægger rejse med kort

Disse tips til at bo på et vandrerhjem vil hjælpe dig med at få en uforglemmelig oplevelse

Vi mener, at det er værd at give vandrerhjem en chance. Du kan spare en god sum penge, især hvis overnatningsstedet har et fælles køkken, da du så kan tilberede dine egne måltider. De tjenester, der tilbydes som ekstraydelser, er meget komplette og spænder fra morgenmad, sengelinned og tøjvask til internet.

Desuden er en af de største fordele de forbindelser, du kan få. De mennesker, der bor der, er som regel meget venlige og er altid klar på at få nye venner. Så vi opfordrer dig til at vælge det vandrerhjem, der passer bedst til dine behov. Nyd din ferie.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Soria, L. (2005). Los hostales, el Punto G de la ciudad. Revista Quehacer, (155), 84-94.
  • Huertas Berro, A. B. (2020). Perfil y características específicas de los hostales en el contexto de la oferta hotelera en España.
  • Horak, S., & Weber, S. (2000). Youth tourism in Europe: Problems and prospects. Tourism Recreation Research25(3), 37-44.
  • Busch-Geertsema, V., & Sahlin, I. (2007). The role of hostels and temporary accommodation. European Journal of Homelessness _ Volume.
  • Conte, V. G. (2009). Hostels en Argentina (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Mar del Plata).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.