Hvad kan der ske, hvis du ikke får nok hvile?

Når du ikke får nok hvile, er det meget almindeligt, at du bliver mere irritabel og oplever et fald i humøret. Søvnforstyrrelser kan også påvirke stofskiftet, hukommelsen og koncentrationen.
Hvad kan der ske, hvis du ikke får nok hvile?

Sidste ændring: 22 oktober, 2021

At få nok søvn virker næsten utopisk for nogle. Med det hurtige liv, vi lever, er det næsten umuligt at afsætte den nødvendige tid til at hvile og endnu mere til at få ordentlig hvile. Men har du nogensinde spurgt dig selv, hvad der ville ske, hvis du ikke får nok hvile?

Specialister anbefaler, at vi sover mellem 7 og 8 timer om dagen. Selv om det er sandt, at hver person er forskellig og har forskellige behov, er dette udsagn berettiget. 7 til 8 timer er det minimum, vi har brug for, for at vores krop kan fungere korrekt.

Indtil for nylig vidste vi ikke, hvad søvnens egentlige funktioner var. I dag ved vi, at god søvn er grundlæggende for vores helbred det hjælper med at regulere vores humør, immunsystem og også hukommelse.

I denne artikel vil vi fortælle dig alt om, hvad der kan ske, hvis du ikke får nok hvile. Det er også vigtigt at huske, at det skal være kvalitetssøvn. Det er ikke nok blot at blive i sengen i 8 timer.

Hvad sker der med din hjerne, hvis du ikke får nok hvile?

Måske er hjernen af alle dele af kroppen den, der mærker det mest, når du ikke hviler ordentligt. Det skyldes, at søvnen giver hjernen mulighed for at rense sig selv for de giftstoffer, den har ophobet i løbet af dagen.

Når du ikke får nok søvn, har disse giftstoffer en tendens til at ophobes. Faktisk er et tydeligt eksempel på dette Alzheimers sygdom. Nyere undersøgelser har kædet denne sygdom sammen med en tendens til lidt søvn.

Forklaringen er enkel. Ved Alzheimers sker der en ophobning af et protein i hjernen kaldet beta-amyloid. Normalt eliminerer hjernen dette protein i løbet af de dybere faser af søvnen. Men dårlig søvn er ikke den eneste risikofaktor for at udvikle denne sygdom.

Desuden har personer, der ikke får nok hvile, en tendens til at have et lavere koncentrationsniveau. De tænker også langsommere og præsterer mindre godt, mens minder og fakta bliver ikke bevaret ordentligt.

Ældre kvinde sidder ned, mens en person tager hende i hænderne

Hvad sker der med immunsystemet?

Når du ikke får nok søvn, vil dit immunsystem også blive påvirket. Vi ved ikke præcis, hvordan det fungerer, men søvn stimulerer immunforsvaret. Når en person ikke får nok hvile, er vedkommende derfor modtagelig for sygdomme.

Det er almindeligt, at du er mere modtagelig for bakterieinfektioner eller vira, når du ikke får nok søvn. Det ser dog ud til, at det også kan øge din risiko for at udvikle en autoimmun sygdom.

Hvad sker der med dit stofskifte, når du ikke får nok hvile?

Når du ikke får nok hvile, ændres hele dit stofskifte. For det første er det vigtigt at vide, at det er almindeligt, at du tager på i vægt. Der er flere grunde til, at det kan ske.

På den ene side ændres de hormoner, der styrer, hvor mæt du føler dig. Med dette mener vi, at hvis du ikke får nok hvile, kan det reducere dit niveau af leptin. Dette hormon får os til at føle os mætte og reducerer vores appetit. Når vi har lavere niveauer af dette, føler vi os mere sultne.

På den anden side skal du huske, at det faktum, at du ikke får nok hvile, gør dig træt og derfor har en negativ indvirkning på den mængde motion, du dyrker. Som om det ikke var nok, bruger mange mennesker desuden de timer med søvnløshed til at spise mere end nødvendigt.

Det er også vigtigt at fremhæve, at mange stofskiftesygdomme, som diabetes, er forbundet med dette problem. Forskere bekræfter, at vores kroppe frigiver insulin under søvn. Dette stof gør det muligt for os at regulere sukkerniveauet i vores blod.

Du er måske også interesseret i: Kan diabetes påvirke mental sundhed?

Hvilke andre problemer kan opstå, hvis du ikke får nok søvn?

Som vi nævnte før, kan dit humør også ændre sig, når du ikke får nok søvn. Undersøgelser viser at problemer med angst og depression kan optræde hyppigere hos de personer, der ikke får nok søvn.

Det samme sker med hjertekarsygdomme. Hvis du ikke får nok søvn, øger du risikoen for at lide af disse sygdomme, og det samme gælder for højt blodtryk. Af alle disse grunde er det vigtigt, at vi passer på vores søvnvaner.

Hvis du har problemer med at sove, må du heller ikke tøve med at konsultere en specialist. Søvn er lige så vigtigt for dit helbred som kost og motion. Det er aktiviteter, der på grundlag af gode vaner kan forbedre din livskvalitet!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Qué le pasa a tu cuerpo cuando no duermes suficiente. (n.d.). Retrieved February 25, 2020, from https://www.aarp.org/espanol/salud/vida-saludable/info-2019/que-le-pasa-a-tu-cuerpo-cuando-no-duermes-suficiente.html
  • Venebra Muñoz, Arturo, Juan Santiago García, and Fabio García García. “Sleep disorders.” Revista Médica de la Universidad Veracruzana 6.2 (2006): 18-28.
  • Cadevall, J., A. Miñarro, and A. Villarroya. “Estudio Diana. Depresión con insomnio y ansiedad: Nueva Aproximación.” Psiquiatría Biológica 8.5 (2001): 175-181.
  • Miró, Elena, Ma Angeles Iáñez, and Ma del Carmen Cano-Lozano. “Patrones de sueño y salud.” International Journal of Clinical and Health Psychology 2.2 (2002): 301-326.
  • Miró, Elena, María del Carmen Cano Lozano, and Gualberto Buela Casal. “Sueño y calidad de vida.” Revista colombiana de psicología 14 (2005): 11-27.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.