4 tips til at farve tøj derhjemme

Farvning af dit tøj derhjemme kan hjælpe med at genoprette deres farve, styrke stoffet og fjerne fnug. Vil du lære hvordan? Vi deler nogle tips til at hjælpe dig!
4 tips til at farve tøj derhjemme

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du kan altid give dit tøj et nyt liv, især hvis det er et af dine yndlingsstykker. Hvis du ønsker at genbruge noget af dit tøj, er en god løsning at farve tøj derhjemme.

Udover at hjælpe dig med at redde dit tøj og genoprette deres livskraft, hjælper farvning af dit tøj derhjemme også med at fjerne fnug og styrke stoffet.

Vil du prøve det?

I så fald er det første, du bør vide, at selvom det virker enkelt, skal du stadig være forsigtig.

Sådan kan du farve tøj derhjemme

Hvordan du farver dit tøj, afhænger af, om du bruger naturligt farvestof eller en æske farvestof.

Naturfarver er bedst til stof som linned, silke, bomuld eller uld. Men de fungerer normalt ikke godt på rayon, elastan og syntetiske stoffer. Faktisk er de farvestoffer, du finder i butikken, heller ikke særlig effektive til disse typer stof, men du får et bedre resultat end med naturlige farvestoffer.

Hvis du undrer dig over, hvordan du farver dit tøj derhjemme med et naturligt farvestof, skal du følge disse trin:

  1. Kom lidt vand i en gryde og tilsæt en lille spiseskefuld salt for hver liter vand. Tilsæt derefter farven og bring vandet i kog.
  2. Når det begynder at koge, skrues ned for varmen, og når vandet er den farve, du ønsker, skal du slukke for varmen og vente på, at det er afkølet.
  3. Brug en sigte til at fjerne eventuelle rester. Bring derefter vandet i kog, og sluk det, når det begynder at koge.
  4. Læg din beklædningsgenstand i det farvede vand. Sørg for at bruge handsker, så du kan røre lidt rundt. Lad det derefter hvile et par minutter i vandet.
  5. Vrid beklædningsgenstanden og lad den tørre.

Dit tøj kan falme, når du vasker det, så vi anbefaler ikke at vaske det med dit andet tøj. Hvis du køber dit farvestof fra en butik, kommer æsken normalt med instruktioner.

Vaskemaskine med tøj

Tips til at farve tøj derhjemme

Når det kommer til at farve tøj derhjemme, skal du huske på nogle ting. Disse tips hjælper dig.

1. Gør dit arbejdsområde klar

Inden du begynder at farve dit tøj, bør du gøre dit udstyr klar. Du skal bruge en beholder til at blande farvestoffet i, lidt avispapir, handsker og noget at flytte tøjet med. Sørg for, at beholderen er stor nok, så din beklædningsgenstand er helt nedsunket.

2. Jo længere du lægger dit tøj i blød, jo stærkere bliver farven

Husk, at jo længere du lægger dit tøj i blød, jo stærkere bliver farven. Normalt behøver du kun at have dit tøj nedsunket i cirka en time. Derudover kan du få en stærkere farve ved at tilføje mere farvestof til blandingen.

3. Vær forsigtig med den type stof, du bruger

Ikke alle typer stof reagerer ens på at blive farvet. Bomulds-, uld-, silke- og linnedbeklædningsgenstande er gode til farvning, fordi din endelige farve vil være homogen. Du vil også være mere tilbøjelig til at få din ønskede nuance, og den vil være mindre tilbøjelig til lysere pletter.

På den anden side farver syntetiske fibre eller stof, der bruges til badedragter, ofte ikke godt. Til disse typer stof er det bedst at få en specialist til at udføre jobbet.

4. Læg ikke pulveret direkte på stoffet, når du vil farve tøj derhjemme

Du tror måske, at hvis du lægger pulveret direkte på din beklædningsgenstand og derefter tilføjer vand, vil det give samme resultat. Vi vil dog advare dig om, at du ikke får det samme resultat.

Faktisk kan du ende med uensartet tøj. Derfor bør du blande farvestoffet og derefter dyppe dine beklædningsgenstande.

Du skal også huske at vaske dit farvede tøj adskilt fra alt andet tøj de første par gange. Det er almindeligt, at farvet tøj smitter af på det andet tøj.

Tøj i kurve

Farv dit tøj derhjemme

Det er altid en god idé at genoplive dit yndlingstøj, der er nedslidt. Ikke alene kan du få mere gavn af de skjorter og bukser, du elsker så meget, men det er også gavnligt for miljøet. Hvis du vil være endnu mere miljøvenlig, bør du bruge naturlige farvestoffer.

Det er let at farve tøj derhjemme, men du skal sørge for, at farven er jævn. For at gøre det skal du sørge for at røre i vandet ofte. Husk også på, at farvestoffet kan farve beholderen, du bruger, eller andet, det rører ved, så vær forberedt på det.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.