Fordele og ulemper ved stofbleer

Bør en baby gå med engangsbleer eller stofbleer? Besparelserne og den fantastiske miljøpåvirkning, når du vælger stofbleer, kan give dig indtryk af, at de er den bedste mulighed. Der er dog et par små ulemper, som du også skal huske på.
Fordele og ulemper ved stofbleer

Sidste ændring: 26 august, 2022

Den seneste tid har mange mødre besluttet at bruge stofbleer. Det er trods alt en meget billigere og mere miljøvenlig løsning end at bruge engangsbleer. Denne mulighed har nogle fordele. Der er dog også mange ulemper, du skal overveje, når du vælger de bleer, du vil bruge til din baby.

Før fremkomsten af engangsbleer af cellulose var stofbleer normen. Flere år senere prøver mange kvinder at bringe dem tilbage i brug af tre hovedårsager:

Selvom det i begyndelsen er en større udgift at erhverve dem, betyder det faktum, at de er vaskbare og genanvendelige, langsigtede besparelser.

Derudover er stofbleer justerbare og allergivenlige. De er normalt lavet med naturlige fiberstoffer (så tro ikke, vi taler om de bleer, som vores bedstemødre brugte!). De nye er relativt lette at vaske og udgør ikke store hygiejneproblemer.

Som med det meste her i livet er der, ud over deres mange fordele, nogle ulemper ved stofbleer. Her skal vi se på nogle af fordelene og ulemperne ved begge slags bleer for at hjælpe dig med at træffe en informeret beslutning.

Fordelene ved stofbleer

Mor skifter ble på baby, der anvender stofbleer

De er bedre for din babys hud

Den første fordel ved denne type bleer er, at de er sunde for din baby. Faktisk er de lavet af 100% naturlige produkter som bomuld og bambus, så risikoen for hudirritation er minimal.

Læs også: 8 usædvanlige anvendelser af babypudder

Derudover indeholder stofbleer ikke kemikalier, der kan føre til en allergisk reaktion. På samme måde har babyer, der bærer dem, en lavere forekomst af bleeksem.

De er behagelige

Da dette er naturlige og åndbare typer stof, giver brugen af ​​dem i varme sæsoner huden mulighed for at svede og holder ikke sved og overskydende varme inde. På samme måde kan berøringen af ​​stoffet og dets blødhed ikke sammenlignes med det fra engangsbleer.

De er bedre for miljøet

Brug af stofbleer er miljøvenligt. Faktisk er mange af os smertefuldt klar over, at cirka 20 milliarder engangsbleer hvert år dumpes på lossepladser, hvilket bliver til mere end 3,5 millioner tons affald.

For eksempel er engangsbleer cirka 500 år om at nedbrydes og frigiver metan i luften. Høje koncentrationer af denne gas kan være eksplosivt og brandfarligt. Metan er også farlig at indånde, fordi det erstatter ilt.

Ved at bruge genanvendelige stofbleer hjælper du med at beskytte miljøet.

De er billigere i det lange løb

Som vi nævnte ovenfor, kan du spare en masse penge på den lange bane, hvis du bruger stofbleer. Dette skyldes, at selvom den første udgift vil være højere end at købe en engangspakke, kan du genbruge dem og ikke foretage en enorm udgift hver uge for at erstatte dem. Du kan selv lave regnestykket.

På samme måde kan du enten få nogle fra en af ​​dine venner eller give dem videre til andre nye mødre, når du ikke længere har brug for dem. På denne måde behøver nogle mødre ikke engang at foretage en investering i første omgang.

Du kan dekorere og tilpasse stofbleer

Disse bleer er ikke til engangsbrug, og de er også lavet af stof. Så du kan brodere dem eller dekorere dem på anden vis. De, der sælges i butikkerne, kommer allerede i smukke, originale og endda sjove designs.

Du kan endda matche dem med din babys tøj!

Ulemperne ved at bruge stofbleer

Baby med ble på

De kræver mere vedligeholdelse

Fordi de kan genbruges, bliver du nødt til at vaske dem, lade dem tørre. før du genbruger dem. Dette er selvfølgelig ikke så hurtigt og nemt som blot at bruge og smide ud. Du bliver også nødt til at vaske dem ofte, afhængigt af den mængde, du har, for at sikre dig, at du ikke løber tør.

Læs også: Sådan stopper du din babys hikke

Du skal også udvise særlig omhu, når du vasker dem, fordi hvis du ikke gør det ordentligt, holder bleerne på lugten og skaber problemer. Brug neutrale vaskemidler og undgå brug af blegemiddel og andre typer desinfektionsmidler, da det kan irritere babyens hud.

De ligger, indtil du er klar til at vaske dem

Når du bruger engangsbleer, smider du dem bare i blespanden, når de er brugt. Dette er dog en ulejlighed ved stofbleer, når du er væk hjemmefra og skal skifte ble, da du skal opbevare dem i en taske, indtil du kommer hjem, og kan vaske dem.

Hvis du er væk i en kort periode, vil det sandsynligvis ikke være et problem. Men hvis du skal være væk i ganske mange timer eller vil rejse, kan lugtene blive ganske ubehagelige.

Nogle vuggestuer accepterer dem ikke

Nogle institutioner er ikke interesseret i at håndtere stofbleer. Det er forståeligt, da de ikke ønsker at skulle opbevare dem i en beskidt bunke, før du henter dem. Så de fleste af dem kræver, at du medbringer engangsprodukter som en betingelse for at passe dit barn.

Som du kan se, er der mange, mange fordele ved at bruge stofbleer. Der er dog også nogle få ulemper, så tag det hele i betragtning. Husk, at du ikke behøver at være en purist med hverken det ene eller det andet, og at du altid kan skifte mellem at bruge ‘ stofbleer og engangsbleer.

Når det kommer til miljøet, din babys hud og din tegnebog, foreslår vi stofbleer. Det er dog meget lettere at vælge engangsbleer, når du er væk hjemmefra!

Det kan interessere dig ...
Bør du vække baby for at skifte ble?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bør du vække baby for at skifte ble?

Nogle forældre er ikke sikre på, om det er en god idé at vække baby for at skifte deres ble. De stiller sig selv dette spørgsmål hver dag.  • Shanon A, Feldman W, James W, Dulberg C. Diapers: what do parents choose and why?. Can Fam Physician. 1990;36:1705–1708.
  • Shanmugasundaram, O. L., & Gowda, R. V. M. (2011). Study of Bamboo and Cotton Blended Baby Diapers. Research Journal of Textile and Apparel. https://doi.org/10.1108/RJTA-15-04-2011-B005
  • Zimmerer, R. E., Lawson, K. D., & Calvert, C. J. (1986). The Effects of Wearing Diapers on Skin. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.1986.tb00497.x

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.