7 tips til at håndtere lupusrelateret træthed

Lupusrelateret træthed er normalt et af de hyppigste symptomer på denne sygdom. Den påvirker alle områder af patientens liv, fra det fysiske til det psykologiske.
7 tips til at håndtere lupusrelateret træthed
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 06 april, 2023

Mennesker med lupusrelateret træthed har svært ved at udføre grundlæggende daglige opgaver, såsom at komme ud af sengen, spise og gå på arbejde. Efterhånden bliver andre fritidsaktiviteter (fysisk træning eller blot socialt samvær) kompliceret.

Hos personer med systemisk lupus erythematos er træthed ofte det første symptom i op til halvdelen af tilfældene. Den kan være ledsaget af irritabilitet, træthed, døsighed, depression og angst.

Hvornår taler vi om træthed ved lupus?

Almindelig træthed og svær træthed er meget almindelige ved lupus. De kan skyldes de tilstande af depression og angst, der er karakteristiske for sygdommen.

I øjeblikket anvendes Fatigue Scale for Cognitive and Motor Function (FSMC) til at behandle symptomet. Den omfatter 20 variabler, der vurderer funktionerne separat. Derefter klassificeres tilfældet som mildt, moderat eller alvorligt i henhold til resultaterne.

Træthed er en værdi lig med eller større end 42 på FSMC-skalaen. Svær træthed er, når den er lig med eller større end 63.

Træthed kan ses som den overvældende følelse af træthed i hvile. Den forhindrer udførelse af daglige opgaver, forværres ved aktivitet og forbedres ikke ved hvile.

Træthed som symptom er ud over selve sygdommen forbundet med andre faktorer:

Alle disse faktorer kan forværre træthed ved lupus eller udvikle sig som en konsekvens af det. Ekstrem træthed fører f.eks. til en stillesiddende livsstil, hvilket øger risikoen for fedme.

Overvægtig kvinde er træt efter træning

Daglige tips til håndtering af lupusrelateret træthed

Hvis du får diagnosen systemisk lupus erythematos, skal du vide, at træthed vil forekomme. Derfor er det godt at implementere nogle strategier til at bekæmpe symptomet. Her er nogle tips, der måske kan hjælpe dig.

1. Reducér stress

Lupusrelateret træthed bliver bedre, når du arbejder med afslapningsteknikker til at håndtere stress. Yoga og meditation, afbalancering af din arbejdsbyrde, tilpasning af dine aktiviteter til dine fysiske evner og regelmæssig hvile anbefales.

2. Medtag daglige motionsrutiner for at reducere lupusrelateret træthed

Selv om mennesker med lupus kan have svært ved at motionere, er en stillesiddende livsstil en faktor, der forværrer trætheden. Regelmæssig motion giver derimod musklerne mulighed for at blive stærkere, giver mere energi og forbedrer humøret.

Bare ved at inkludere 10 minutters fysisk aktivitet dagligt reduceres virkningerne af stress og træthed. Desuden anbefales det at søge balance mellem fysisk aktivitet og hvileperioder.

Planlæg andre aktiviteter uden for dine daglige aktiviteter, herunder sociale sammenkomster, så du ikke løber tør for energi.

Aerob fysisk træning forbedrer træthed ved lupus. Da dette er en sygdom, der involverer flere organer, såsom muskler, hud, lunger og led, vil sportsudøvelse påvirke den kardiovaskulære risiko.

Langvarige aerobe fysiske træningsprogrammer har vist sig at mindske alvorlig træthed betydeligt. Find ideelt set en professionel i området, som kan vise dig nogle rutiner.

3. Deltag i støttegrupper og håndtér følelser i terapi

Lupusrelateret træthed kan skyldes depression og angst samt vrede og frustration. Fordi det er kontraproduktivt at lade disse følelser udvikle sig, bør du prøve en tilgang gennem psykologisk terapi.

At være for træt til at starte eller endog fuldføre en aktivitet samt apati forårsager tristhed, som kan være vanskelig at håndtere på egen hånd. Deltagelse i støttegrupper giver os også mulighed for at dele med andre, der gennemgår de samme problemer.

4. Forbedr søvnvaner

Søvnforstyrrelser kan forværre træthed eller være årsagen, fordi mennesker med lupus ofte vågner op og føler sig trætte, selv om de har sovet mange timer. Afbrydelse af søvnen i løbet af natten og manglende evne til at falde i søvn igen er også almindeligt.

Det anbefales at hvile 7-8 timer i løbet af natten. Lure bør være korte i løbet af dagen for ikke at påvirke nattesøvnen.

Eksponering for skærme om aftenen bør også elimineres. Spis en let aftensmad 2 til 4 timer før sengetid. Indtag ikke koffein, og prøv afslappende musik.

Lav en afslapningsrutine før sengetid, og prøv at stå op på samme tidspunkt om morgenen.

Søvnproblemer ved lupus kan skyldes kortikosteroidbehandling i moderate til høje doser. Så spørg din læge, hvis du bruger disse lægemidler.

5. Spis en afbalanceret kost for at mindske lupusrelateret træthed

En kost med tilstrækkelige portioner af protein og kulhydrater kan bekæmpe lupusrelateret træthed. Selvfølgelig skal personer med dette problem give afkald på giftige stoffer som alkohol og tobak.

Træthed ved lupus kan også skyldes D-vitaminmangel, som skyldes en tendens til at undgå sollys. Kliniske undersøgelser har vist, at inden for 6 måneder efter indførelse af tilskud af D-vitamin, forbedres alvorlig træthed betydeligt hos kvinder med sygdommen.

Kontakt din læge, hvis du har brug for vitamintilskud.

Fødevarer, der indeholder D-vitaminer

6. Kontakt din læge for at gennemgå din medicin

Kortikosteroider, der anvendes som behandling, kan føre til søvnløshed, angst og lupusrelateret træthed. De kan også påvirke evnen til at opnå en udhvilende søvn.

Andre behandlinger for lupus, såsom antiinflammatoriske smertestillende midler, antidepressiva og muskelafslappende midler, kan forværre træthed. Derfor er det nødvendigt med en regelmæssig evaluering af den terapeutiske plan. Og det er kun en sundhedsperson, der kan fastlægge den.

7. Udeluk andre samtidige sygdomme

Lupusrelateret træthed kan forværres ved tilstedeværelsen af andre autoimmune, endokrine eller neurologiske sygdomme:

  • Fibromyalgi.
  • Problemer med skjoldbruskkirtlen.
  • Nyreinsufficiens.
  • Anæmi.

Hvis du præsenterer symptomer, der afviger fra de sædvanlige, bør du konsultere en læge. Nogle gange reducerer behandlingen af en tilføjet lidelse følelsen af træthed. Hertil er det vigtigt at overholde ovenstående råd om regelmæssige besøg hos lægen.

Lupusrelateret træthed kræver professionel vurdering

Det første, man skal gøre, når man står over for træthed ved lupus, er at udelukke tilstedeværelsen af en aktiv fase af sygdommen. Således skal du tilpasse behandlingen for at søge remission af den akutte periode. Det er muligt at øge dosis af de lægemidler, der allerede anvendes, eller at tilføje et andet lægemiddel.

Når der ikke er høj aktivitet eller en akut episode af lupus, bør en læge vurdere andre tilstande, der kan fremme træthed. De bør udelukke samtidig anæmi, nyresvigt eller problemer med skjoldbruskkirtlen.

Lupusrelateret træthed kan være invaliderende, både fysisk og følelsesmæssigt. Den påvirker evnen til at udføre daglige aktiviteter og kræver lægehjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.