Problemer med overvægt under graviditet

Overvægt under graviditet kan forårsage sundhedsproblemer senere i babyens liv samt en øget risiko for komplikationer under selve graviditeten. Læs om de skadelige effekter ved overvægt, og hvordan man undgår det.
Problemer med overvægt under graviditet

Sidste ændring: 18 marts, 2021

Overvægt er en gængs lidelse både under graviditet og hos den almene befolkning. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er det et problem, som påvirker over 300 millioner personer i verden.

Dermed har mange af de kvinder, der begynder deres graviditet, en højere vægt end ønsket. Overvægt under graviditet påvirker ikke blot moderens helbred, men kan også forårsage komplikationer for babyen og dens udvikling. Af den grund forklarer vi i denne artikel alt, hvad du har brug for at vide.

Hvad anses som overvægt under graviditet?

Overvægt under graviditet er defineret som overskydende kropsfedt, ligesom i ethvert andet øjeblik i en persons liv. For at kunne klassificere at være overvægtig beregner vi personens body mass index (BMI).

Body mass index beregnes ved at dele personens højde med deres højde i anden. Med det i baghovedet anser vi personer som overvægtige, når BMI er højere end 30. Der er forskellige kategorier:

 • Fedmeklasse 1: Når BMI er mellem 30 og 34,9.
 • Fedmeklasse 2: Når BMI er mellem 35 og 39,9.
 • Fedmeklasse 3: Når tallet er højere end 40.

Det er vigtigt at vide, at disse rammer i virkeligheden er et cirka mål. I nogle tilfælde kan BMI være højere, selvom det ikke er på grund af meget fedt, for eksempel for personer med stor muskelmasse. Af den grund bør man kun bruge denne teknik som en grundlæggende vejledning.

Det primære problem er, at overvægt har en stor indvirkning på hvert aspekt af vores helbred. Det øger risikoen for hjertekarsygdomme og kan også beskadige frugtbarheden.

Ifølge et studie udgivet i Peruvian Journal of Gynecology and Obstetrics producerer denne lidelse hormonelle ændringer, som ender med at reducere en kvindes frugtbarhed. Det ændrer faktisk ikke kun hendes evne til at undfange naturligt, men det kan også reducere succesen for teknikker såsom kunstig befrugtning.

Gravid kvinde med donuts

Hvordan kan overvægt påvirke graviditet?

Overvægt under graviditet er en risikofaktor for både mor og baby. Med dette refererer vi til graviditeten. Det er tydeligt, at denne tilstand øger muligheden for at lide af komplikationer betydeligt.

For det første øger det risikoen for spontane aborter, som det beskrives i en udgivelse af Mayo Clinic. Det er, når babyen dør i livmoderen under de første 20 uger af graviditeten. I samme boldgade er overvægt også forbundet med gentagende spontane aborter og at få dødfødte babyer.

Når det kommer til at føde, har personer, der led af overvægt under graviditeten, tendens til at føde babyer via kejsersnit. Det gør helingsprocessen efter fødslen længere og kan føre til infektioner i såret.

Svangerskabsforgiftning er en af de mest alvorlige komplikationer, der kan opstå under graviditeten, og det er tæt forbundet med overvægt. Det øger moderens blodtryk og kan beskadige moderkagen, hvilket hæmmer blodstrømmen til fosteret.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Ændringer i huden under graviditet

Sundhedsmæssige risici for moderen

For en gravid kvinde udsætter overvægt under graviditet hende for meget alvorlige sundhedsmæssige risici. Ifølge DORICA studiet øger overvægt sandsynligheden for at lide af hjertekarproblemer. Specialister forbinder det for eksempel med åreforkalkning og koronarsygdom.

Ligeledes øger det blodtrykket og risikoen for at lide af graviditetssukkersyge. Denne lidelse betyder, at moderens blodsukkernvieau øges under graviditet. Det kan få fosteret til at vokse mere end normalt (en lidelse, der kaldes makrosomi) og føre til hypoglykæmiske problemer ved fødslen.

Vi anbefaler, at du også læser: Betydningen af kost under graviditet

Risici ved overvægt under graviditet for babyen

Overvægt under graviditet kan, som vi har nævnt ovenstående, forårsage, at babyen bliver større end normalt. Det gør ikke blot fødslen mere kompliceret, men det betyder også, at babyen vil have større sandsynlighed for at lide af overvægt i barndommen og diabetes gennem hele livet.

En undersøgelse udført af National Institute of Child Health fandt frem til, at overvægt under graviditet kan føre til misdannelser i neuralrør hos babyen. Neuralrøret er strukturen, som danner hjernen og rygmarven. Specialister forbinder også denne lidelse med ændringer i hjertet og skader under fødslen.

Hvor meget vægt er det sundt at tage på under graviditet?

Det er tydeligt, at under graviditet vil en persons vægt som regel stige, hvilket den burde. Sundhedsfagfolk skønner, hvor meget en person højst sandsynligt vil tage på indenfor de sunde grænser afhængig af moderens oprindelige tilstand. Det vil sige, at før graviditeten vil lægen anbefale, hvor mange kilo det vil være sundt at tage på baseret på moderens BMI.

I tilfælde af dem, som allerede er overvægtige og er gravide med kun én baby, anbefaler læger som regel et maksimum på omkring 9 kg. Hvis graviditeten er med flere babyer, kan det øges til mellem 10 og 19 kg.

Det skyldes, at ved at anbefale at tabe sig på dette tidspunkt, kan det forårsage angst hos moderen, føre til tidlig fødsel eller betyde, at babyen er meget mindre, end den burde være ved fødslen. Uanset hvad skal hvert tilfælde evalueres på en specifik måde af en sundhedsprofessionel.

Gravid får målt blodtryk for at holde opsyn med overvægt under graviditet

Råd til en sund graviditet

For at kunne få en sund graviditet er det bedst at planlægge det på forhånd. På den måde kan man nå at få sunde livsstilsvaner. Man kan for eksempel prøve at tabe sig for at reducere risikoen for overvægt under graviditet.

Det er ideelt at opretholde en sund og balanceret kost. Man bør reducere sit indtag af forarbejdede og meget fede fødevarer samt undgå alkohol og andre stimulerende substanser. Specialister vil derudover anbefale, at man inkluderer fødevarer, der er rige på folinsyre og jern i sin kost.

Ligeledes er det vigtigt at prøve at motionere i moderate mængder. Hvis man skaber en god træningsrutine, før man bliver gravid, kan man fortsætte med at motionere under graviditeten, hvilket vil give både mor og baby adskillige fordele. Svømning og gåture er gode eksempler.

Hvis man lider af overvægt under graviditet, eller man planlægger at blive gravid, er det vigtigt at tale med en sundhedsprofessionel. De vil kunne give en række særlige anbefalinger, som gavner ens situation og hjælper en til at få en sund graviditet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Embarazo y obesidad: infórmate sobre los riesgos – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-obesity/art-20044409
 • ¿El sobrepeso y la obesidad afectan el embarazo? | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/obesity/informacion/preguntas-embarazo
 • Defectos del tubo neural (DTN) | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/ntds
 • Sánchez-García, Juan Carlos, et al. “Influencia del ejercicio físico sobre la calidad de vida durante el embarazo y el posparto: revisión sistemática.” Nutrición Hospitalaria 33 (2016): 1-9.
 • Diéguez Martínez, Mariela, et al. “Prevalencia de obesidad abdominal y factores de riesgo cardiovascular asociados en adultos jóvenes.” Revista Cubana de Salud Pública 43 (2017): 396-411.
 • Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.
 • Obesidad y riesgo cardiovascular – Javier Aranceta – Google Libros. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=ICk9TMGdDQYC&oi=fnd&pg=PR5&dq=obesidad+y+riesgo+cardiovascular&ots=sGwtchZ9PY&sig=8WJLo9euEAFR4LcBc6Zv_KjDgfM#v=onepage&q=obesidad y riesgo cardiovascular&f=false
 • Impacto de la obesidad en la salud reproductiva de la mujer adulta. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2304-51322017000400014&script=sci_arttext&tlng=en
 • Sandoval, Karen Vianey, Efrén René Nieves, and Miguel Ángel Luna. “Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad.” Revista chilena de nutrición 43.3 (2016): 233-246.
 • de la Plata Daza, Marina, et al. “Influencia del índice de masa corporal pregestacional y ganancia ponderal materna en los resultados perinatales materno-fetales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.1 (2018): 1-9.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.