Forholdet mellem anæmi og vægttab

Der er ikke meget viden hos befolkningen om forholdet mellem anæmi og vægttab. I denne artikel lærer du alt, hvad du behøver at vide om forholdet mellem disse to patologiske processer.
Forholdet mellem anæmi og vægttab
Maria Marin Garcia

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Maria Marin Garcia.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Der er mange ting, der kan føre til anæmi, samt en lang række ting, der også kan føre til vægttab. Derudover er der en sammenhæng mellem anæmi og vægttab.

Der er mange forskellige former for anæmi, hver med forskellig oprindelse. Det kan opstå midlertidigt eller vare ved over tid, hvilket får det til at variere fra mildt til alvorligt.

Som med alle andre tegn i vores krop kan vægttab være tegn på mange forskellige sygdomme, og det er vigtigt for fagfolk at udelukke dem og studere tilfældet.

I denne artikel lærer du alt, hvad du har brug for at vide om forholdet mellem anæmi og vægttab.

Hvad er anæmi?

Anæmi defineres som tilstedeværelsen af lave niveauer af hæmoglobin i vores røde blodlegemer. Røde blodlegemer er ansvarlige for iltforsyning, fordi hæmoglobinet, de indeholder, transporterer ilt til resten af kroppen.

Hæmoglobin er et protein, der er rigt på jern, som ilt binder til under transport. Derudover er dette stof det, der giver vores blod dets røde farve. Generelt er normale hæmoglobinniveauer som følger:

 • Kvinder: Større end 12 gram per deciliter.
 • Mænd: Større end 13 gram pr. deciliter.

Som du kan se, er anæmi en meget almindelig sygdom, hvor der er en mangelfuld mængde hæmoglobin. Dette kan betyde, at vores væv og organer ikke har en tilstrækkelig iltforsyning, og det er her, symptomerne kommer fra.

Røde blodlegemer

Symptomer på anæmi

Bortset fra det faktum, at symptomerne, der kendetegner anæmi, er specifikke for de forskellige sorter, er det vigtigt at vide, at den måde, anæmi optræder på, afhænger af de betingende faktorer. Disse faktorer er som følger:

 • Graden af anæmi.
 • Den hastighed, hvormed den forekommer: Jo langsommere det går, jo senere vil tegnene opstå.
 • Din sundhedstilstand: Anæmi er ikke det samme hos ellers raske mennesker som for eksempel hos en kræftpatient.

På grund af disse faktorer er symptomerne forårsaget af anæmi meget uspecifikke, dvs. de varierer meget fra person til person og gentages ikke altid. De mest karakteristiske symptomer er:

 • Træthed og svaghed.
 • Stakåndethed.
 • Svimmelhed på grund af hypotension.
 • Hjertebanken eller takykardi: I meget alvorlige tilfælde kan der opstå intense brystsmerter, hjerteanfald og dødsfare, hvis det ikke behandles i tide
 • Bleg hud og slimhinder med kold hud.
 • Hovedpine.
 • Menstruationsforstyrrelser.
 • Tab af libido: Nedsat seksuel lyst, især hos mænd.
 • Mavetarm-symptomer: Manglende appetit, fordøjelsesbesvær eller kvalme.

Hvordan hænger anæmi og vægttab sammen?

En slank kvinde, der står på vægten og ser bekymret ud

Når vi kender de symptomer, som anæmi forårsager, kan vi se, at det kan involvere mavetarmsystemet. Manglende appetit kan forårsage betydeligt vægttab, hvilket i ekstreme tilfælde forværrer personens helbred. Vægttab kan forklares med den manglende absorption af næringsstoffer, der er nødvendige for vores krop.

Desuden, ligesom anæmi kan føre til vægttab, kan det modsatte også ske: Vægttab kan føre til anæmi. Dette forklares ved, at der ikke er nok af de næringsstoffer, der er nødvendige for den normale funktion af røde blodlegemer.

Hovedårsagen til anæmi på grund af vægttab, når madindtag falder, er mangel på B12-vitamin, jern og folsyre, som er en del af vores røde blodlegemer.

Desværre er der utallige sygdomme, der fører til vægttab, og som skyldes flere årsager, hvilket forværrer den anæmiske tilstand. Et eksempel på dette er en tarmsygdom, der forhindrer optagelse af vitaminer og mineraler og ender med skadelig anæmi eller jernmangelanæmi.

Anæmi og vægttab bør undersøges

Der er en sammenhæng mellem anæmi og vægttab, men de går ikke nødvendigvis hånd i hånd. Ved flere lejligheder er forekomsten af disse tilstande et tegn på andre sygdomme, hvis årsag skal udelukkes. Når der er tegn på anæmi eller ufrivillig eller overdreven vægttab, er en detaljeret undersøgelse foretaget af sundhedspersonale nødvendig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.