10 tips til at kontrollere Crohns sygdom

Crohns sygdom er en inflammatorisk tarmsygdom. I denne artikel vil vi give nogle tips til at kontrollere crohns sygdom.
10 tips til at kontrollere Crohns sygdom

Sidste ændring: 26 august, 2022

Crohns sygdom er en inflammatorisk tarmsygdom. Årsagen til denne sygdom er dog ukendt. Medicinsk forskning siger, at en kombination af genetiske faktorer, miljømæssige faktorer og immunsystemet alle bidrager til udviklingen af denne sygdom. Hvad med at kontrollere crohns sygdom? Er der noget, du kan gøre?

Der skønnes, at mere end 780.000 amerikanere har denne lidelse. Antallet af tilfælde er steget i et alarmerende tempo de seneste år.

Sygdommen kan svække sundheden af enhver del af mavetarmkanalen. Det fører ofte til betændelse, diarré, udmattethed og tab af appetit.

10 tips til at kontrollere crohns sygdom

Graden af, hvor alvorligt crohns sygdom er, kan variere fra mild til alvorlig, hvor symptomerne varierer afhængig af patienten. Generelt involverer behandlingen af denne sygdom som regel en kombination af medicin og ændringer i livsstil og kost.

Nedenstående er der ti tips til at hjælpe med at kontrollere denne sygdom.

1. Følg den medicinske behandling som anbefalet af lægen for at kontrollere crohns sygdom

Kvinde tager piller til at kontrollere crohns sygdom

Det første skridt til at kontrollere crohns sygdom er at følge den medicinske behandling, som er ordineret af lægen, meget nøje. Selv hvis symptomerne begynder at blive bedre, er det nødvendigt at fortsætte med at tage medicinen for at forhindre tilbagefald og komplikationer.

2. Lad være med at selvmedicinere

Selvmedicinering kan være kontraproduktivt, når man skal håndtere denne sygdom. Af den grund er det meget vigtigt altid at tale med en læge først, før man tager nogen former for medicin.

Nogle lægemidler har bivirkninger og kan endda forårsage uønskede reaktioner, når de anvendes samtidig.

3. Oprethold en sund og varieret kost for at kontrollere crohns sygdom

Kvinde spiser salat

En vigtig del af behandlingen af crohns sygdom er at kontrollere sin kost. Det er nødvendigt at spise sundt og ændre sin kost for at forebygge og forbedre komplikationer, som opstår fra denne sygdom.

Overordnet set er det nødvendigt at inkludere disse næringsstoffer i din kost:

 • Komplekse kulhydrater (moderate portioner).
 • Vitaminer og mineraler.
 • Proteiner (fra fedtfattigt kød, fisk og grøntsager).

På den anden side bør du undgå enhver fødevare, som forværrer betændelse. Nogle af disse fødevarer, som man bør undgå, inkluderer mættet fedt, rødt kød, fedtholdige mejeriprodukter, friturestegt mad og sukker.

4. Undgå at tage smertestillende piller eller medicin til at lindre smerte

Det kan forårsage komplikationer for personer, der lider af crohns sygdom, hvis de tager nogle former for smertestillende såsom ibuprofen og naproxen. Hvis det er nødvendigt, anbefales det derfor at tage paracetamol som et alternativ.

Hvad end tilfældet er, så bør man altid først tale med en læge, før man tager noget medicin.

Læs også: Hvad er Crohns sygdom

5. Øg dit indtag af probiotika

Probiotika

Probiotika kan hjælpe med at lindre nogle af symptomerne på denne sygdom. De er fulde af gode bakterier, som hjælper med at gendanne mikrobiotaen i tarmene. Det er derfor, probiotika kan hjælpe med at kontrollere betændelse forårsaget af crohns sygdom.

Nogle fødevarer, som indeholder probiotika, er:

 • Yoghurt naturel.
 • Kefir.
 • Sauerkraut.
 • Syltede agurker.
 • Kombucha te.
 • Kimchi.

6. Spis præbiotiske fødevarer

Hvis man øger indtaget af præbiotika, hjælper det også med at bekæmpe effekterne og symptomerne på denne sygdom.

Præbiotiske fødevarer inkluderer bananer, asparges og porrer. Disse fødevarer giver næringsstoffer til de sunde bakterier i tarmene og fremmer væksten af dem.

7. Kontrollér dit stressniveau for at kontrollere crohns sygdom

Kvinde mediterer ved computer

Tarmproblemer kan blive værre i tider med stress. Selvom det kan synes langt ude, så påvirker stress fordøjelsessystemet. Der anbefales derfor, at man anvender afslappende metoder såsom yoga, meditation eller tai chi.

8. Undgå tobak

Personer, der ryger, har sværere ved at kontrollere crohns sygdom. De giftige komponenter i tobak irriterer blot tarmene mere og øger tilbagefald ved denne sygdom.

Du bør søge professionel hjælp til at stoppe med at ryge.

9. Søg støtte

Læge taler med patient om at kontrollere crohns sygdom

Man bør forstå, at crohns sygdom nogle gange kan påvirke mere end blot kroppen. Nogle gange kan det forårsage angst og depression.

Der anbefales derfor, at personer, der lider af denne sygdom, søger psykologisk støtte og har et stærkt støttenetværk bestående af venner, familie og andre personer, som går igennem lignende situationer.

10. Vid, hvilke fødevarer der forværrer crohns sygdom

Selvom crohns sygdom ikke er forårsaget af en bestemt fødevare, og der ikke er beviser, der støtter, at det er udløst af en specifik fødevare, er der nogle fødevarer, som forværrer sygdommen og gør det sværere at kontrollere den.

Hvis du har problemer med at kontrollere crohns sygdom, kan det være bedst at undgå de følgende fødevarer:

 • Forarbejdede fødevarer og junk food.
 • Raffineret mel i alle dets former.
 • Fedtholdige mejeriprodukter.
 • Grøntsager med skræl.
 • Frugter, som er rige på fiber.
 • Sukkerholdige drikkevarer og sodavand.

Har du crohns sygdom? Hvis ja, så er det bedst at følge disse ti tips til bedre at kunne kontrollere sygdommen. Hvis du mistænker, at du måske har sygdommen, så tal med din læge og nævn symptomerne, som du oplever.

Det kan interessere dig ...
Sådan lever du med Crohns sygdom: Tre tips
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan lever du med Crohns sygdom: Tre tips

Du har kontrol over dit sind og krop. Lad ikke det, at leve med Crohns sygdom overtage dit liv; lær at leve med det på en sund måde. • Lichtenstein, G. R., Loftus, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2018.27
 • Kammermeier, J., Morris, M. A., Garrick, V., Furman, M., Rodrigues, A., & Russell, R. K. (2016). Management of Crohn’s disease. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/archdischild-2014-307217
 • Donnellan, C. F., Yann, L. H., & Lal, S. (2013). Nutritional management of Crohn’s disease. Therapeutic Advances in Gastroenterology. https://doi.org/10.1177/1756283X13477715
 • Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2
 • Narula, N., & Fedorak, R. N. (2009). Does smoking reduce infliximab’s effectiveness against Crohn’s disease? Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2009/431349
 • A., S., L., W., J., H., & P., K. (2017). Smoking is associated with risk for developing inflammatory bowel disease including late onset ulcerative colitis: a prospective study. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1080/00365521.2017.1418904
 • Veauthier, B., & Hornecker, J. R. (2018). Crohn’s disease: Diagnosis and management. American Family Physician.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.