Sådan kan du håndtere stress korrekt

Komplicerede og stressende situationer kan nedbryde dig lidt efter lidt, hvis du ikke kan håndtere dem. Derfor er det vigtigt at lære at håndtere stress.
Sådan kan du håndtere stress korrekt
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det kan være kompliceret at håndtere stress, og kan blive en ond cirkel, der paradoksalt nok skaber mere stress. Mens et vist niveau af stress anses for at være gavnligt, fordi det kan hjælpe med at overvinde vanskelige situationer, som f.eks. eksamen eller ansvar på jobbet, kan stress være skadeligt, hvis det ikke bliver holdt i skak.

Heldigvis er der teknikker og vaner, som kan hjælpe med at håndtere stress og holde det fra at lamme os, få os til at reagere ukontrollabelt eller forårsage angst og endda fysiske lidelser.

De problemer, som stress forårsager

En overvældet kvinde forsøger at håndtere stress

Stress er kroppens normale reaktion på komplicerede situationer.

Dr. Hans Selye har identificeret tre faser af stress, der definerer de forskellige tilstande, vi oplever, når vi udsættes for stressede situationer:

1. Alarm

Dette er det umiddelbare svar på en farlig eller vanskelig situation. Pulsen øges, hormoner som kortisol frigives, og kroppen får et adrenalin boost, som hjælper dig med at reagere.

2. Modstand

Efter den første indvirkning er det normalt for kroppen at slappe af og genoprette sine normale niveauer. Men hvis du ikke overvinder den situation, der genererer stress, er kroppen stadig på vagt og vænner sig til højt blodtryk og hormonniveau.

3. Udmattelse

Stress bliver kronisk, og kroppen udtømmer sine reserver for at bekæmpe det. På dette tidspunkt har det følelsesmæssige og fysiske virkninger som:

  • Udmattelse
  • Depression
  • Udbrændthed
  • Angst
  • Svækket immunsystem
  • Mave-tarm- og hjertekarsygdomme

Stressende situationer er undertiden uundgåelige, men hvis du finder en måde at håndtere dem på, kan mange af stressens negative konsekvenser undgås, eller i det mindste reduceres.

Læs også: Sådan påvirker stress din rygsøjle

Sådan kan du håndtere stress

En kvinde, der besluttede at klare stress

American Psychological Association (APA) hævder, at der er flere typer stress, og at hver person skal finde deres egen måde at håndtere stress på. Således bør hver person opdage årsagerne til deres stress, for at reducere dets indflydelse.

Her er nogle tips:

Adskil dig selv midlertidigt fra stress-kilden

Når du har identificeret den situation, der stresser dig, skal du adskille dig så meget som muligt fra den. Det handler ikke om at undgå et problem, som du har pligt til at løse, men at tage en mental pause fra det.

Dyrk motion

En kvinde jogger

Motion regulerer de fysiologiske processer, der er involveret i stress og angst. En undersøgelse af 288 familier over 10 år viste, at de, der motionerer, havde mindre angst, og de overvandt de første tegn på stress meget hurtigere, end dem, der ikke udøvede nogen fysisk aktivitet.

Dette er resultatet af flere reaktioner, som motion forårsager i kroppen:

  1. Når man motionerer, frigiver kroppen endorfiner, hvilket er naturlige smertestillende midler, som kroppen producerer.
  2. Hormonel aktivitet falder også med motion, hvilket betyder, at kroppen frigiver mindre kortisol, som er kendt som stresshormonet.
  3. Motion hjælper dig med at sove, hvilket betyder, at din krop og sind vil være mere udhvilet.

En daglig træningsrutine som at gå, danse eller cykle kan hjælpe med at håndtere stress.

Dyrk yoga for at håndtere stress

Yoga er en af ​​de bedste måder at håndtere stress på. Ud over fordelene ved motion, som vi diskuterede ovenfor, har undersøgelser vist, at yoga virker som et antidepressivt og angstdæmpende middel, og det hjælper til at slappe af i sindet. Yoga fremmer desuden koncentrationen, så det hjælper dig med at adskille dig mentalt fra stress-kilden.

Find et passende sted og afsæt et par minutter om dagen til at dyrke yoga.

Gå ikke glip af denne artikel: Derfor er stress så farligt for dit helbred

Begynd at meditere for at håndtere stress

En kvinde mediterer for at håndtere stress

Meditation hjælper dig med at slappe af i krop og sind. At fokusere på din vejrtrækning eller miljøet omkring dig gennem denne teknik, vil tvinge dig til at adskille dig selv øjeblikkeligt fra det problem, der giver dig stress, og vil give dig et nyt perspektiv.

Prøv naturlige antidepressiva

Naturlige urteinfusioner, som valerian, grøn te og citronmelisse, har vist sig at mindske stress.

Lav sjove aktiviteter sammen med mennesker, der får dig til at føle dig godt tilpas

Nogle venner hænger ud sammen

Socialisering er et effektivt værktøj til at eliminere angst, når det anvendes korrekt.

Når alt kommer til alt, vil enhver aktivitet, der hjælper dig med at rydde dine tanker, hjælpe med at håndtere stress. Hvis du fokuserer din opmærksomhed på noget andet end dine problemer, opnår du en mere rolig sindstilstand. Hvis den aktivitet, du vælger, er sjov, vil det være endnu mere nyttigt, fordi latter hjælper med at lindre stress.

Du kan også lave andre aktiviteter, der giver dit hjerte og krop en pause. Lyt til musik, besøg nye steder i godt selskab, praktiser en hobby som at male, skrive eller andet håndværk – alle disse er gode muligheder. At gøre forskellige og underholdende ting vil distrahere dig fra dit stress.

Hvis ingen af ​​disse ting virker, er det en god ide at søge professionel hjælp. Terapeuter er parate til at hjælpe dig med at håndtere stress og at lede dig på den bedste vej til at overvinde det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.