Probiotika: Hvornår bør man tage det?

Probiotika hjælper med at forebygge sygdomme hos sunde personer og forbedre dem hos patienter med bestemte lidelser. Derudover, er det en god idé at tage det, hvis man bliver behandlet med antibiotika. Find ud af mere i denne artikel.
Probiotika: Hvornår bør man tage det?
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Probiotika er levende mikroorganismer, som har adskillige sundhedsmæssige fordele, når de gives i tilstrækkelige mængder. Generelt, kan alle tage disse kosttilskud, men bestemte befolkningsgrupper drager mest fordel af dem.

Læs med i denne artikel for at finde ud af mere!

Alt, hvad du behøver at vide om probiotika

Som vi nævnte ovenfor, er probiotika bakterier, der giver sundhedsmæssige fordeleDu kan finde dem i forskellige fødevarer, såsom:

 • Yoghurt
 • Kefir
 • Surmælksprodukter
 • Sauerkraut
 • Syltede agurker
 • Kombucha te
 • Tempe
 • Kosttilskud

Selvom du kan finde dem i nogle fødevarer på grund af måden, de er lavet på, kan disse bakterier ikke altid nå tyktarmen ved at overleve den lange rejse gennem tarmene, som nogle studier angiver.

Vi ville faktisk være nødt til at indtage probiotika gennem fødevarer meget ofte og i temmelig store mængder, for at de er nyttige. Probiotika som kosttilskud, der er indkapslet ordentligt, kan overleve i fordøjelsessystemet og give ekstra fordele.

Hvornår skal man tage probiotika?

Probiotika som kosttilskud

På nuværende tidspunkt, anerkender eksperter, at probiotika ikke kun fungerer ved at forbedre en persons funktionelle status og symptomer, hvis man har en sygdom, men de kan også hjælpe personer med at forblive sunde og undgå sygdomme.

Nogle befolkningsgrupper får dog dobbelt gavn af dem. For eksempel, kan personer, der netop har været i behandling med antiobiotika, virkelig drage nytte af disse kosttilskud. Antibiotika dræber både dårlige og gode patogener (mikrobiota, vaginalflora og andre slimhinder, osv.) og probiotika hjælper med at erstatte de gode af dem.

Efter at have taget antibiotika, er det derfor en god idé at tage probiotika i mindst en måned.

Derudover, har det største bevis for effektiviteten af probiotika været beskrevet for behandlingen af akut infektiøs diarré, i særdeleshed hos børn. Andre grupper kan dog også drage nytte, såsom personer med dysbiose. Dette sker som regel hos personer, der lider af:

 • Overvægt
 • Type 1 og 2 diabetes
 • Metabolisk syndrom
 • Systemisk lupus erythematosus (SLE)
 • Leddegigt
 • Bakteriel overvækst syndrom
 • Inflammatorisk tarmsyndrom
 • Irritabel tarmsyndrom
 • Cøliaki

Disse kosttilskud gavner også de ældre. Det skyldes, at når vi ældes, er der en reduktion af mikrobiel diversitet, hvilket mindsker tilstedeværelsen af gavnlige mikroorganismer. Eksperter studerer også deres anvendelse ved andre sygdomme såsom astma, atopisk dermatitis, neurologiske sygdomme, depression, angst, kræft og oral sundhed.

Som vi nævnte ovenfor, anses indtaget af disse kosttilskud som sikkert for de fleste personer. De kan dog udløse infektioner hos immunsvækkede personer. Disse personer bør ikke tage disse kosttilskud uden en recept.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Bekæmpelse af tarmparasitter med mælk og mynte

De bedste kosttilskud med probiotika

Smilende kvinde tager kosttilskud

For at sikre, at de stammer af probiotika, som bliver indtaget oralt, har sine gavnlige effekter, skal de kunne modstå de miljømæssige omstændigheder i fordøjelseskanalen og de mikrobedræbende effekter af spyt, mavesyre, galde og sekreter fra bugspytkirtlen, blandt andet.

Vi bør også bemærke, at kompositionen af forskellige sekreter, hvor hurtigt mavesækken tømmes og tarmbevægelse kan variere afhængig af personens alder og sundhedsmæssige tilstand.

Det er også vigtigt at vælge stammen af mikroorganismer afhængig af ens sundhedsmæssige tilstand, fordi jo større variation af forskellige stammer, jo bedre. Probiotika, der indeholder mange forskellige stammer, er derfor bedre.

Et godt tilskud med probiotika bør indeholde mindst 1 milliard kolonidannende enheder. Probiotika med færre kolonidannende enheder er meget mindre effektive.

Sådan tages de

Indtag aldrig probiotika med meget syreholdige fødevarer (citrusfrugter, tomat eller eddike, blandt andet) eller med varme drikke (te, kaffe eller suppe, blandt andet), fordi de hæmmer deres handlingsmekanisme.

Den bedste måde at tage dem på er på tom mave med varmt vand. På den måde, er både mavens pH-værdi og dets lave niveau af saltsyre faktorer, der fremmer overlevelsen af bakterien. Af samme årsag, rådes der til, at man venter 10 til 15 minutter, før man spiser noget. Hvis man tager antibiotika, bør kosttilskudet tages mindst tre timer senere.

Som det sidste, hvis du ønsker at tage probiotika, du tager antibiotika eller du har en sygdom, som du kan forbedre ved at tage det, så bør du tale med en professionel for at finde ud af, hvilket kosttilskud der passer bedst til dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Govender M., Choonara YE., Kumar P., Toit LC., et al., A review of the advancements in probiotics delivery: convetional vs non conventional formulations for intestinal flora supplementation. AAPS PharmSciTech, 2014. 15 (1): 29-43.
 • Szajewska H., Canani RB., Guarino A:, Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
 • Liu B., He Y., Wang M., Liu J., et al., Efficacy of probiotics on anxiety – a meta analysis of randomized controlled trials. Depress Anxiety, 2018. 35 (10): 935-945.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.