Tips til at lindre en øreinfektion hos babyer og børn

Øreinfektioner er almindelige hos børn i alderen 0-5 år. Tidlig påvisning af symptomerne og efterfølgende behandling sikrer, at børnene bliver raske i løbet af få dage.
Tips til at lindre en øreinfektion hos babyer og børn
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Det er almindeligt at have en øreinfektion hos babyer og børn. Faktisk får næsten halvdelen af babyer mindst én øreinfektion i løbet af deres første leveår. Det er også den mest almindelige årsag, ud over halsbetændelse, til at en børnelæge ordinerer antibiotika til et barn.

De fleste tilfælde af forkølelse og halsbetændelse finder sted om vinteren. Desuden er børn med allergi og børn, der lever i nærheden af rygere, mere tilbøjelige til at få disse lidelser.

Sådan opdager du en øreinfektion hos babyer

Du ved det måske ikke, men otitis media, en gruppe af inflammatoriske sygdomme i mellemøret, skyldes, at bakterier eller vira trænger ind fra mundhulen til luftrummet i mellemøret. Desuden genererer den unormale formering af mikroorganismer i området pus og en udspilet trommehinde, hvilket forårsager smerte hos barnet.

Denne infektion er mere almindelig, når der er en betændt proces i gang. Det skyldes, at kanalen normalt er fuld af slim, og der er perfekte betingelser for overdreven vækst af vira og bakterier.

Læge tjekker et barns øre

En øreinfektion er en af de hyppigste infektionssygdomme hos børn i alderen mellem nul og fem år.

Symptomer på øreinfektion hos babyer

Symptomerne på denne tilstand afhænger ofte af alderen på det barn, der rammes af den. Hos spædbørn viser den sig som irritabilitet, afvisning af at spise på grund af manglende appetit, opkastninger og endog pus i det ydre øre ved mere avancerede infektioner.

Smerten øges normalt, når barnet sover, fordi trykket i øret øges i vandret stilling. Der kan også være feber og kulderystelser.

Det er vigtigt at kunne genkende symptomerne på denne infektion i de tidlige stadier for at kunne anvende den rette behandling så hurtigt som muligt. Det vil fremskynde helbredelsen og hjælpe med at forhindre komplikationer.

Hjemmemidler mod øreinfektioner

Det er meget vigtigt, at du ikke forsøger at diagnosticere det på egen hånd. I stedet skal du kontakte en læge, hvis du har mistanke om en infektion. De følgende midler er kun et supplement til den behandling, som din læge har ordineret, og er ikke en erstatning for den. Som du kan se, er de primært beregnet til at lindre smerter og symptomer.

1. Anvendelse af naturlige olier og planteinfusioner

Forskellige infusioner

Nogle lægeplanter har antiinflammatoriske egenskaber, der kan hjælpe med at mindske ubehag i øret.

Nogle urter, såsom mynte, oregano, lavendel eller kamille, har en smertestillende, antiseptisk og antiinflammatorisk virkning. Proceduren består i at tilberede en infusion, lægge en steril gaze i blød i den og påføre den på barnets øre.

På samme måde kan man påføre et par dråber af en naturlig olie, f.eks. olivenolie eller mandelolie, for at lindre smerter og kløe i barnets mellemøre.

2. Anvendelse af varme omslag til at lindre øreinfektion hos babyer

Et omslag gennemvædet af varmt vand kan påføres på ydersiden af barnets øre. Hvis du ikke har sterilt gaze, kan du varme en pose med frø i mikroovnen i et par sekunder. Det kan fremme blodcirkulationen i området og lindre ubehaget forårsaget af infektionen (sørg for, at den ikke er alt for varm, når du gør det).

3. Indånding af eukalyptusdamp

Damp fra varmt vand til at lindre symptomer på øreinfektion hos babyer

Dampene fra æteriske olier kan hjælpe med at mindske betændelse i halsen og øret og give en beroligende effekt.

Indånding af damp kan effektivt lindre smerter forårsaget af mellemørebetændelse. Kom nogle eukalyptus- eller mynteblade i en skål med kogende vand, læg et håndklæde over barnets hoved og lad barnet inhalere dampene. Gentag det to eller tre gange om dagen. Det er meget vigtigt, at du følger disse retningslinjer for at undgå forbrændinger:

  • For det første skal du sørge for, at skålen med varmt vand står på en jævn og robust overflade, så den ikke kan vælte.
  • Du må heller ikke ryste eller læne dig op ad skålen.
  • Undgå at lade dampen komme i kontakt med barnets øjne. Øjnene skal være lukkede og rettet væk fra dampen.
  • Som det sidste skal skålen med det varme vand holdes uden for børns og kæledyrs rækkevidde.

4. Anvendelse af infusioner med antibakteriel virkning

I dette sidste tip kan du lave en infusion med hvidløg eller løg og påføre et par dråber på barnets øre. Bring først en gryde med vand i kog og tilsæt et løg eller et par fed hvidløg. Derefter skal du si den resulterende væske for at sikre dig, at der ikke er nogen rester af løg i. Lad det køle af og påfør det.

Afslutningsvis skal vi minde dig om, at disse midler med antiinflammatoriske egenskaber er gode til at lindre smerter og ubehag. Du skal også altid følge din børnelæges anvisninger med hensyn til den behandling, som de ordinerer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.