Botulisme: Honning er farligt for babyer

Honning og babyer går ikke sammen. Det skyldes, at denne type fødevare er en naturlig bærer af clostridium botulinum, en bakterie, hvis tilstedeværelse i det uudviklede fordøjelsessystem hos nyfødte kan føre til frigivelsen af neurotoksinet botulinum.
Botulisme: Honning er farligt for babyer

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ved du, hvorfor honning og babyer er en dårlig kombination? Ved du, hvad botulisme er? Når alt kommer til alt, er honning, med dens umiskendelige søde smag, så ikke en af ​​de sundeste og mest næringsrige fødevaretyper i verden? Fugtede vores forældre og bedsteforældre ikke vores sut med lidt honning for at gøre os tilfredse?

Alt dette er måske rigtigt nok. Imidlertid har videnskabelige studier fundet ud af, at dette er en farlig praksis. Læger rådgiver nu om aldrig under nogen omstændigheder at give honning til babyer under tolv måneder.

Botulisme: Årsagen til, at babyer ikke må få honning

Mennesker har spist honning i tusindvis af år. Det er en naturlig og nærende fødevare, og dens fordele er utallige og velkendte. Fra det gamle Egypten til i dag har honning altid været en ingrediens, der er nødvendig i alle mulige former for opskrifter. Dette er på grund af dets mange egenskaber og søde smag.

Desværre for babyer indeholder dette naturlige produkt imidlertid også Clostridium botulinum, en bevægelig bakterie, der frigiver et neurotoksin, der kan være meget farligt for babyer under et år.

Årsagen er enkel: En babys tarmmikrober er endnu ikke modnet, og sporer af denne bakterie kan let spredes i deres tarm. Derefter fortsætter de med at frigive botulinumtoksiner, der i øjeblikket betragtes som nogle af de mest dødbringende stoffer, vi kender.

Dette er, hvad vi refererer til som spædbarnsbotulisme, en type botulisme, der hovedsageligt rammer børn under tolv måneder og kan være dødelig. Det påvirker dem imidlertid ikke på samme måde efter deres første år. Dette skyldes, at deres naturlige forsvar er udviklet og derefter er i stand til at forhindre spredningen af bakterier.

Honning, babyer og botulisme

Et forstørret billede af botulisme

Clostridium botulinum er en bakterie, der naturligt findes i snavs. Derfor kan det være til stede i stort set alle typer fødevarer, både af plante- og animalsk oprindelse. Denne bakterie organiserer sig i sporer og kan forblive i dvale, indtil den finder de ideelle betingelser for at formere sig og vokse.

Det kan især være i hjemmelavede konserver, da den foretrækker miljøer med et lavt iltindhold. Imidlertid tolererer den generelt ikke syre. Den kan heller ikke trives i opløsninger med høje koncentrationer af sukker. Det er af denne grund, at det som regel forbliver i dvale i honning og venter på, at de ideelle betingelser er til stede.

Når en baby under tolv måneder spiser honning, fortyndes sukkeret i denne nektar i maven. Dette skyldes, at det stadig er et miljø med lav syre med lidt ilt. Derfor finder bakterien her de ideelle betingelser for at begynde sin spredning og vækst i denne type miljø og frigive sine botulinumtoksiner.

Derefter når de de neuromuskulære afslutninger igennem blodstrømmen og kan føre til spædbarnsbotulisme. Dette er en meget farlig tilstand, der kræver øjeblikkelig indlæggelse.

Symptomer

Botulisme hos børn påvirker nervesystemet, så det kan præsentere sig som en lang række symptomer. Normalt forekommer de ca. 12 til 48 timer efter, at de er kommet i kontakt med bakterierne.

De hyppigste er:

 • Langsom vejrtrækning eller åndedrætsbesvær
 • Forstoppelse
 • Generel svaghed
 • Svag gråd
 • Sløvhed
 • Reduceret refleksbue
 • Dobbelt eller sløret syn
 • Tør mund
 • Slappe øjenlåg
 • Generel slaphed
 • Spiser for langsomt
 • I ekstreme tilfælde: Lammelse i deres arme, ben eller åndedrætssystem.

Diagnose og behandling

En baby med botulisme græder

En børnelæge vil tage hensyn til beskrivelsen af ​​symptomerne, som forældrene leverer, for at afgøre, om barnet kan have botulisme. De vil sandsynligvis foretage en afføringsanalyse for at kontrollere forekomsten af ​​botulinumtoksiner.

Ligeledes er det vigtigt at fremhæve, at spædbarnsbotulisme kræver øjeblikkelig indlæggelse. Undersøgelser har vist, at det påvirker nervesystemet og kan føre til respirationssvigt. Af den grund er det nødvendigt at indlægge babyen og holde dem under konstant observation.

Behandlingssucces afhænger af tidlig diagnose og rettidig administration af botulinum-antitoksinet. I de mest alvorlige tilfælde kan et barn endda kræve kunstig vejrtrækning eller intravenøs næring.

I de fleste tilfælde forsvinder babybotulisme efter et par uger eller måneder, så længe babyen får øjeblikkelig pleje. Kun i de mest ekstreme tilfælde kan virkningen af ​​toksinet resultere i død på grund af åndedrætssvigt.

Er honning den eneste fødevare, der forårsager botulisme i spædbørn?

Honning er ikke den eneste fødevare, der kan føre til spædbørns botulisme. Som vi nævnte ovenfor findes bakterier, der er ansvarlige for denne tilstand, i vid udstrækning i naturen. Det er af denne grund, at det er ret vanskeligt at identificere kilden til sporerne. Naturligvis er honing ikke den eneste transportør.

Faktisk lever botulismebakterier i snavs og spredes rundt gennem støv, der er i luften. Så en baby kunne let få dem ind gennem vejrtrækningen. Derfor anbefaler læger ikke at udsætte de små for miljøer, hvor der er for meget støv. Det er også en god idé at holde dem væk fra ethvert sted, hvor folk bevæger sig rundt i snavs.

På grund af sværhedsgraden af ​​botulisme og vanskeligheden med at eliminere denne bakterie, skal du forblive opmærksom på eventuelle udbrud af denne bakterie i nærheden af ​​dig for at undgå smitsomhed og endda mulige epidemier. I denne forbindelse søger WHO at skabe sikkerhed og fremme overvågning, påvisning, risikovurdering og sygdomsbegrænsning.

Som du kan se, selvom udbrud af botulisme er sjældne, er de altid en nødsituation og en folkesundhedstilstand. Lokale myndigheder skal etablere, hvor vidt udbruddet er naturligt, utilsigtet eller bevidst med det samme. Dette er den eneste måde at forhindre nye tilfælde i at opstå og effektivt behandle dem, der allerede er syge.

Anbefalinger

En krukke med honning

Så den vigtigste foranstaltning for at undgå honning med botulismebakterier er at holde honning væk fra din baby, indtil de er et år gamle. Du skal dog tage højde for, at sygdommen kan opstå af andre infektionsmidler. Fordi der ikke er nogen vaccine mod denne bakterie, er forebyggelse altid den bedste foranstaltning.

For at gøre dette anbefaler børnelæger:

 • Giv aldrig honning til et barn under tolv måneder.
 • Denne bakterie kan også være til stede i majssirup, så giv heller ikke dette til babyer.
 • Undgå at udsætte din baby for støv eller snavs, da det kan være forurenet.
 • Kog hjemmelavede konserves ved høje temperaturer.
 • Oprethold korrekt hygiejne.

Konklusion

Babyer bør ikke spise honning, for uanset dets sødme og vidunderlige ernæringsegenskaber, er risikoen for botulisme meget høj hos børn under et år. Dette skyldes, at deres immunsystem ikke er udviklet tilstrækkeligt endnu. Derfor er det forsvarsløst mod mikroorganismen, der forårsager denne sygdom.

Som det sidste skal du være opmærksom og huske på, at honning ikke er den eneste bærer af botulisme. Så følg de korrekte hygiejneanvisninger og anbefalinger fra eksperter for at holde din baby sund og rask.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.