Pleje af babyhud: Ingredienser, der skal undgås i produkter

Visse komponenter i hudplejeprodukter til babyer kan påvirke huden. Det er vigtigt for forældre at finde ud af, hvilke ingredienser der kan skade deres børns hud.
Pleje af babyhud: Ingredienser, der skal undgås i produkter

Sidste ændring: 26 august, 2022

En sund og skånsom hudplejerutine er nødvendig for en babys hud. Da den er så sart, skal du være omhyggelig med at vælge produkter med uskadelige ingredienser. Find ud af alt, hvad du behøver at vide om pleje af babyhud i denne artikel.

Før deres baby bliver født, køber forældre normalt shampoo, lotion, cremer, sæbe, vådservietter, bleer, salver og meget mere. Men når man køber produkter til børn, er det vigtigt at tjekke INCI-formlen (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) for at undgå hudskader.

Konsekvenserne af et uhensigtsmæssigt valg kan resultere i irritation eller i værste fald i, at bestanddelene absorberes af kroppen. Husk på, at ikke alle babyprodukter er sikre; nogle øger risikoen for hormonel ubalance, forårsager udviklingsforstyrrelser, forårsager allergier og har indvirkning på sygdomme i immunforsvaret og nervesystemet.

En anden anbefalet artikel: 5 tegn på, at din baby måske er sulten

Farlige ingredienser under pleje af babyhud

Epidermis i et barns hud er tyndere end i en voksens, og dens beskyttende barrierefunktion er mindre effektiv. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på ingredienserne, da de kan indeholde følgende skadelige elementer.

Mineralolier

Olier præsenteres ofte som sådan, men også under navnet vaseline, petroleum gelé, petroleum eller paraffinum liquidum. Selv om deres virkning er smørende, forstyrrer de hudens naturlige åndedræt, fordi de tilstopper porerne. De findes i vådservietter og fugtighedscremer eller antiperspirantcremer.

Baby med bleeksem

Polyethylenglycol

PEG, macrogol eller polyethylenglycol fusionerer flere kemikalier, der let absorberes af huden. Forbindelsens toksicitet afhænger af ingredienserne i blandingen, og den kan forårsage betændelse eller svie.

Propylenglykol

Propylenglykol er en type alkohol, der er nyttig til fremstilling af solcremer og fugtighedscremer, da den kan blødgøre huden. Problemet med høje koncentrationer af dette produkt er, at det kan give allergiske reaktioner, især hos børn.

Parfume i produkter til pleje af babyhud

Mange hudplejeprodukter til babyer indeholder parfume, men ikke alle børn tåler det. Nogle typer udslæt, allergier og luftvejsproblemer opstår som følge af brugen af parfumerede produkter. Sørg for, at de produkter, du køber, ikke er parfumeret med duftstoffer.

Parabener

Parabener er konserveringsmidler, der forhindrer mikrobiel vækst. Hvis du læser etiketterne på sæbe og shampoo, kan du finde parabener, butylparaben eller ethylparaben. Deres tilstedeværelse er undertiden forbundet med hormonelle eller endokrine forstyrrelser i barnets hormonsystem.

Formaldehyd

Stoffet forhindrer bakterievækst. Formaldehyd har dog en tendens til at forårsage irritation og allergi. En anden komplikation, der er forbundet med kemikaliet, er astma.

Flydende sæbe til børn kan indeholde formaldehyd. Selv om producenterne bruger lave doser, er det den konstante og langvarige brug, der øger risikoen.

Kemiske solcremer

Det er klart, at babyhud er meget mere følsom over for solskoldning, men det er ikke et problem, som du kan løse ved at anvende solcreme alene. Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) bemærker, at disse cremer er risikable. Agenturet foreslår, at man søger naturlig skygge og klæder barnet passende på.

Dermed ikke sagt, at solcreme altid er skadelig, men deres stoffer kan trænge ind i kroppen og påvirke hormonaktiviteten takket være stoffer som benzophenon, octisalat, homosalat, oxybenzon og avobenzon.

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol er et almindeligt konserveringsmiddel i produkter til børn, som er forbundet med reproduktions- og udviklingsforstyrrelser. Det anses kun for sikkert, hvis den maksimale koncentration er 1 %.

Sulfater

Sulfater findes i næsten alle hudplejeprodukter til børn, lige fra shampoo til sæbe. Natriumlaurylsulfat og natriumlaurethsulfat er det mest anvendte sulfater i børneprodukter.

Selv om der ikke opstår alvorlige skader, er de forbundet med midlertidige udslæt, tørhed, rødme og kløe. Anbefalingen er at kontrollere, om barnet efter badning viser nogen af symptomerne. Hvis det er tilfældet, er det bedst at skifte til sulfatfrie produkter.

Hvilke ingredienser anbefales til pleje af babyhud?

De produkter, du vælger til pleje af dit barns hud, skal være godkendt af din læge og helst være følgende:

  • Neutrale pH-rensemidler: Søg efter ingredienser uden skrappe tilsætningsstoffer.
  • Milde overfladeaktive stoffer: For at forebygge bleeksem og andre hudproblemer.
  • Blødgørende midler med glycerin: Babyhud taber mere vand end voksenhud og dehydreres derfor hurtigere. Brug blødgørende midler, der genopretter eller bevarer naturlige antioxidanter.
  • Fysiske solcremer: I stedet for kemiske solcremeprodukter kan du til babyer over 6 måneder bruge fysiske solcremeprodukter fremstillet af zinkoxid eller titandioxid.
  • Ingen syntetiske farvestoffer: Heller ingen petroleum eller petroleumderivater.

Creme til pleje af babyhud

Hvornår skal du konsultere en fagperson?

Find ud af, hvilke kosmetiske produkter der er egnede til dit barn, allerede ved de første undersøgelser. I betragtning af at børn er mere sårbare, er det vigtigt at reducere deres eksponering for kemikalier.

Afklar med specialisten de forskellige anvendelsesområder, brugsfrekvens og fysiologiske egenskaber, da disse faktorer har stor indflydelse på produktets virkninger. Så snart du observerer hudproblemer, skal du kontakte en læge.

Bed om muligt om en manual, der giver vejledning om hudpleje.

Betydningen af mærkning i produkter til pleje af babyhud

Beskyttelse af en babys hud er afgørende for at bevare kroppens varmeregulering, barriere- og immunfunktioner.

Du skal lære at se nøje på produktmærker for at afgøre, hvilke elementer der er potentielt skadelige. Du skal ikke automatisk stole på dem, selv om der i reklamerne står ord som f.eks. allergivenlig, økologisk eller skånsom.

Det kan interessere dig ...
Vigtige aspekter af pleje af en nyfødt babys hud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vigtige aspekter af pleje af en nyfødt babys hud

En nyfødt babys hud er sart og kræver særlig pleje. Den kræver desuden særlige produkter. Vil du gerne vide mere om pleje af en nyfødt babys hud?