4 essentielle tips til at pleje din briller ordentligt

Hvis dine briller er for stramme eller for løse, skal du se en optiker for at få dem rettet i stedet for at gøre det selv derhjemme. Du kan smadre dem!
4 essentielle tips til at pleje din briller ordentligt

Sidste ændring: 10 februar, 2019

Flere og flere mennesker bærer briller. Så meget tid foran computeren kan være skyld i dette, selv om der er mange mulige årsager.

Men vidste du, at manglende pleje af dine briller kan være til grund for dine synsproblemer? Det er rigtigt. Ved at holde linserne rene og ridsefri vil du se bedre og optimere dit syn.

Rens briller = optimalt syn

Kvinde med briller

Det er ikke sådan, at dit nærsyn eller langsyn bliver ændret ved at bære briller, men det vil i det mindste holde det fra at blive værre.

Først og fremmest er det vigtigt at holde dine briller centreret og korrekt justeret. Det er vigtigt, så de ikke falder, når du bevæger dit hoved. Derudover hjælper det med at sikre maksimalt syn, samt med at forlænge deres brugstid.

Hvis din recept ikke behøver at blive ændret, og dine briller er i god stand, er der ingen grund til at ændre dem hvert år, når du ser din øjenlæge.

Da næsten alle briller er lavet af lette og sarte materialer, er det vigtigt at være meget forsigtig.

Læs også dette: 4 øvelser til at forbedre dine øjne

Hvad skal jeg rense mine briller med?

Røde briller

Dette er det første spørgsmål du bør spørge. I butikkerne finder du mange mærker af flydende rengøringsmidler du kan have i tasken eller på dit natbord eller skrivebord. Men de kan være dyre.

Som en billigere mulighed kan du bare bruge vand og en neutral sæbe (det er bedst, hvis det er flydende). Skridtene til at rense dem på denne måde er som følger:

 1. Placer dine briller under vandhanen.
 2. Lad vandet gøre dine glas våde.
 3. Påfør nogle sæber til fingerspidserne.
 4. Gnid forsigtigt begge sider af glassene.
 5. Skyl med rent vand under vandhanen.
 6. Tør med toiletpapir, et papirhåndklæde eller en mild vaskeklud.
 7. Sørg for, at alle metaldele tørres grundigt.

Og hvad med når du ikke har vand til rådighed? I dette tilfælde kan du bruge:

 • En mikrofiber klud
 • De ovennævnte sprays
 • Vådservietter
 • Ultralydsbriller

Hvordan rengør jeg mine briller korrekt?

briller

Hvis du er på farten og ikke kan finde et badeværelse til at rense dine briller, kan du bruge en klud. (Vi anbefaler at have en af disse med dig). Ligesom når du tørrer dem efter vask med vand, skal du rense dem nænsomt, så de ikke går i stykker eller bliver skæve.

Hvis du holder den ene side og renser den anden (den sædvanlige måde), vil det lægge for meget pres på broen, og brillen kan blive delt i to.

For at afslutte rengøring af glassene skal du også rense stellet, især de dele, der er i kontakt med dit hud eller hår. Dette inkluderer broen, der rører din næse og stængerne, der hviler på dine ører.

Når det er varmt eller du sveder meget, har disse områder især tendens til at blive snavset. For at få snavs væk, skal du bruge sæbe og vand. Nogle mennesker kan lide at bruge en hårtørrer for at sikre, at hængslerne og skruerne ikke ruster eller sidder fast.

Læs også: 4 drikke, der måske kan forebygge grå stær

Hvordan skal jeg tage mine briller af og på?

briller

At iføre sig briller på en forkert måde kan gøre stængerne skæve og endda få dem til at falde af, hvis du ikke er forsigtig. Du bør altid bruge begge hænder til at dine briller af og på.

Hvis du gør det med kun en hånd, lægger du pres på hængslet på den anden side. Næste gang du bruger dem, vil de ikke holde sig godt og kan endda blive brudt.

Tilbehør til briller

Der er 3 ting, du bør have, hvis du bruger briller:

Et brille etui

brilleetui

Det skal være hårdt og passe godt til dine briller. Hvis du taber det, sidder på det eller klemmer det med andre ting i tasken, bør der ikke være nogen problemer.

En snor eller rem

Måske kan du ikke lide dem, du ser børn eller ældre påføre sig. Men de kan hjælpe, hvis du bruger dine briller bare for at læse (hvis du ikke altid har dem på).

Ikke desto mindre er det vigtigt at huske, at det også kan være lidt farligt at gå rundt med dine briller hængende fra din hals. De kan trods alt støde på ting eller sætte sig fast i noget.

En renseklud

Det er ikke bare godt at rense dem, når de er beskidte. En renseklud er også nyttig til indpakning af glassene, når de er i et etui.

Læs også: Sådan ved du, om solbriller er gode

Flere tips til at tage sig af dine briller

Udover at rengøre og transportere dem ordentligt, er her nogle flere tips til at hjælpe dig med at tage dig af dine briller (hvad enten de er receptpligtige eller solbriller):

 • Efterlad dem ikke med forsiden nedad på dit skrivebord eller natbord.
 • Hold dem væk fra ekstrem varme, som i bilen.
 • Brug ikke tøj til at rengøre glassene (især jeans eller uld).
 • Hver anden måned er det godt at tage dine glas til optikerne for at få dem renset.
 • Hvis de er meget stramme om hovedet, skal du få dem rettet til.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.