Sådan ved du, om solbriller er gode

Vil du vide, om dine solbriller er gode? Inden du bringer dit syn i fare er der en række ting du bør tage højde for.
Sådan ved du, om solbriller er gode

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er vigtigt at du beskytter dine øjne mod solen, hvis du vil undgå fremtidige problemer forårsaget af solens ultraviolette stråler. Hvis du har et par solbriller, men ikke er sikker på at de beskytter dine øjne mod solen, så læs med her. Her kan du finde ud af, om dine solbriller er gode.

Når du kender alle nøglerne til hvorvidt dine solbriller er gode, anbefaler vi dig at huske på dem til fremtidige indkøb, eller at fortælle dine nærmest hvad du har lært. Enhver information som kan hjælpe os med at beskytte os mod solen er nyttig.

Generelt anbefaler vi, at du altid går til en optiker for at købe solbriller. På den måde er der ingen tvivl om at deres briller er kvalitet, og at de vil beskytte dig mod solen.

Men hvis du vælger at købe dine solbriller i en butik, skal du være opmærksom på de følgende ting. De er vigtige!

Sådan finder du gode solbriller

Se om dine briller er gode: Tjek CE-mærket

Hvis du bor i Europa og vil vide om dine solbriller er gode, skal du søge efter initialerne “CE” på dem. Det er bogstaver, som vil kunne findes et eller andet sted på brillerne. Forkortelsen EC står for Conformité Européenneog er et kvalitetsmærke der sikrer, at det er gode solbriller.

Disse initialer indikerer også, at produktet overholder de obligatoriske forordninger, hvilket betyder at de er i god stand og gode for dit helbred. Hvis der ikke er et CE-mærke skal du være mistænksom overfor brillernes kvalitet. De er sandsynligvis ikke gode nok til dine øjne.

Læs også:

Har de UV-beskyttelse?

Hvis dine solbriller ikke har UV-beskyttelse, er de bestemt ikke gode. Du bør ikke bære solbriller bare fordi de ser godt ud. I stedet skal du bære dem for deres funktion at beskytte vores øjne mod ultraviolette stråler.

Vores øjne er altid udsat for solen. Så du bør gå op i hvorvidt dine solbriller er gode nok eller ej, for at sikre at dine øjne er godt beskyttet mod solens stråler

Det er ikke kun din hud der kan udvikle kræft eller sundhedsmæssige problemer, hvis du ikke beskytter den mod solens stråler. Det samme kan ske for vores øjne. Nogle af de problemer der kan opstå, hvis du bærer solbriller der ikke har UV-beskyttelse, omfatter:

  • Øjenlågskræft
  • Blindhed på grund af en beskadiget nethinde
  • Unormal vævsvækst i øjet
  • Forbrændringer på hornhinden
  • Øget risiko for grå stær
  • Betændelse i den okulære overflade

Som du kan se, kan dine øjne lide hvis du ikke beskytter dem ordentligt. På grund af dette bør du konsultere en optiker for at sikre, at du er godt beskyttet mod solens stråler. Ellers risikerer du at tro at du er beskyttet selvom du faktisk ikke er det.

Hvordan kan du vide, om dine briller har UV-beskyttelse? En måde er ved at kontrollere filterkategorinummeret. Dette er normalt mellem 0 og 4, og viser graden af absorption, som linserne kan modstå.

Hvis du udsætter dig selv for UV-stråler eller dyrker en fysisk aktivitet, såsom skiløb, kan du få brug for et højere filternummer for at sikre, at du er beskyttet.

Sørg for at sikre dine øjne mod solens skadelige stråler

Læs også:

Test og kvalitetskontrol

En anden vej til at finde ud af, om dine solbriller er gode eller ej, er ved at undersøge, om de overholder reglerne. Disse produkter skal gennemgå strenge tests og kontroller for at afgøre, om de er sikre at bruge. Hvis du ikke kan kontrollere om solbrillerne lever op til disse standarder kan du være bedre tjent med at vælge et andet par.

Det er også vigtigt at se på de yderligere oplysninger.

Har brillerne et mærkevarenavn, er der plejeinstruktioner eller et advarselsmærke? Hvis de ikke bærer nogen af disse oplysninger bør du ikke stole på dem.

Det kan også give en indikation om brillernes kvalitet at prøve dem på. Hvis du får ondt i hovedet eller bliver svimmel bør du ikke købe disse briller.

Hvis du køber briller der ikke er gode kan du bringe dine øjnes sundhed i fare.  

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Diario Expreso. (2014). Gafas la tecnología contra el sol.

  • NSMG Publicado En Salud visual. (2017). ¿Cómo elegimos las gafas de sol según nuestra edad?

  • Miller, D. (1998). Efectos perjudiciales de la luz sobre el ojo. Ciencias de La Optometría: Revista Trimestral de La Asociación de Antiguos Alumnos Del Centro Boston de Optometría.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.