Tips til en sundere bugspytkirtel

De fleste af os har før hørt om bugspytkirtlen, men mange af os kender ikke til dennes rolle i vores kropsfunktioner - og vi ved da slet ikke, hvordan man kan holde øje med, om vores egen bugspytkirtel er sund og rask.
Tips til en sundere bugspytkirtel

Sidste ændring: 18 august, 2019

I denne artikel vil vi forklare, hvad bugspytkirtlen egentlig gør, og tips til en sundere bugspytkirtel.

Hvad gør bugspytkirtlen?

Bugspytkirtlen er en kirtel, der findes i maven mellem mavesækken og ryggen. Den har to hovedfunktioner:

  • Den udskiller fordøjelsesenzymer til tyndtarmens indre. Dette er dens vigtigste funktion og er helt igennem afgørende for en ordentlig fordøjelse – især for nedbrydningen af fedt og proteiner.
  • Den producerer herudover tre hormoner, der udskilles i blodbanen: Insulin (som regulerer vores stofskifte og energi) glucagon og somatostatin. Disse tre hormoner holder blodsukkeret i balance.

Har jeg en sund bugspytkirtel?

Almindelige sygdomme forbundet med bugspytkirtlen omfatter pancreatitis, diabetes, cystisk fibrose og bugspytkirtelkræft. Længe før disse tilstande udvikler sig, fungerer din bugspytkirtel dog muligvis ikke korrekt. Her er et par tips til at hjælpe dig med at afgøre, hvorvidt du har brug for være særlig opmærksom på dette vigtige organ:

  • Bugspytkirtlens velbefindende kan påvirke læber, appetit og smag. Hvis du bemærker en forskel i et af disse områder, skal du derfor være ekstra opmærksom på din bugspytkirtel – især hvis du ofte oplever trang til søde fødevarer eller føler dig mæt, så snart du spiser, for blot at blive sulten igen kort efter.
  • Selvom fordøjelsesproblemer og kronisk forstoppelse undertiden er forbundet med andre organer, kan disse symptomer også være tegn på, at din bugspytkirtlen ikke er i topform.
  • Hvis du er slank af natur men har en lidt svulmende mave, kan dette være endnu et tegn på en ubalance i pancreas.

Anbefalet læsning efter “Tips til en sundere bugspytkirtel”:

Daglige detox tips: 8 lette måder at rense din krop på

Fødevarer for en sund bugspytkirtel

Den bedste måde at forebygge sygdomme i bugspytkirtlen, især hvis din familie er kendt med problemer i dette organ. Er at inkludere disse sunde fødevarer i din daglige kost. De kan alle hjælpe med at regulere blodsukkeret, hvilket gør bugspytkirtlens arbejde meget lettere.

  • Ærter: Denne lækre bælgplante er kendt som en såkaldt insulin-grøntsag, og derfor er den en ideel tilføjelse til din daglige kost.
Aerter
  • Ølgær: Dette kosttilskud er et afgørende supplement til vores kost. Ikke alene er det godt for bugspytkirtlen, det hjælper også med at regulere nervesystemet og er i øvrigt godt for både hår, hud og negle.
  • Stevia: Dette kaloriefri og helt naturligt sødemiddel lader os forkæle os selv og være sunde på samme tid. For at kunne regulere blodsukkeret, skal det dog anvendes i sin naturlige form – altså ikke raffineret.
  • Kanel: Dette krydderi, som ofte bruges sammen med stevia til behandling af diabetes, bør være en permanent tilføjelse til din kost. Det kan bruges på frugt eller yoghurt og i alle former for desserter såvel som med kød og andre krydrede retter.
Sund foedevare for bugspytkirtlen

Læs også denne artikel efter “Tips til en sundere bugspytkirtel”:

Fuglefrø og kanel mod højt blodtryk

Følelsesmæssige problemer

Enhver naturlig behandlingsmetode bør tage højde for alt, der kan påvirke vores velbefindende. Af denne grund vil vi også dække de følelser, der er forbundet med bugspytkirtlen sundhed.

Mennesker med pancreas ubalance udviser ofte en tvangspræget personlighed med repetitive idéer. Der kan tage form af ritualer eller manier, som den lidende måske ikke selv bemærker, men som er synlige for de kære.

Person der gaar - sundere bugspytkirtel

Denne væremåde og disse vaner kan blokere for energien til bugspytkirtlen.

Udover at indtage de fødevarer, vi har nævnt ovenfor, er det også vigtigt at bruge tid i naturen og komme i kontakt med den naturlige verden omkring sig; især jorden. Dette kan hjælpe med at befri dig fra de tvangsprægede tanker, der blokerer din energi.

Hop i tøjet og gå udenfor! Lad skoene blive inde, og vær ikke bange for, at blive lidt beskidt. Efter et par minutter udendørs i naturen vil du opdage, at din krop føles mere afslappet i takt med, at naturens ro smitter af på dig. Din bugspytkirtel vil drage fordel af denne originale og behagelige terapi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.