4 tricks til at forhindre kløe i uldtøj

Hvis uldtøj klør, kan nogle produkter hjælpe med at lindre det. Her deler vi de mest populære af dem.
4 tricks til at forhindre kløe i uldtøj

Sidste ændring: 24 august, 2022

Uldtøj – f.eks. trøjer eller veste – er normalt ret behageligt, varmt og blødt, når det er nyt. Nogle gange klør stoffet dog ved kontakt med huden. Så hvad kan du gøre for at forhindre uldtøj i at klø? I denne artikel vil vi dele flere gode tricks med dig.

Uanset om det er, fordi din hud er følsom, eller fordi ulden er blevet ødelagt, er det muligt at blive irriteret eller endda få allergiske reaktioner, når man bærer et stykke tøj af dette materiale. Og så skal vi ikke nævne, at varme og fugtighed har en tendens til at forværre ubehaget. Lad os tage et kig på nogle tips til at løse dette problem.

Hvorfor klør uldtøj?

Uld er en af de mest populære og udbredte naturfibre i hele verden. Det stammer fra får og andre langhårede dyr som lamaer, alpakaer og kaniner. Det er et ekstremt alsidigt materiale, og det bruges i tekstilindustrien til at fremstille hatte, handsker, tørklæder, frakker, sweatere og mange andre beklædningsgenstande.

Mange mennesker nægter at købe uldtøj, fordi de på et tidspunkt har prøvet et stykke tøj og ikke kunne holde kløen ud. Og selv om det er sandt, at nogle sorter forårsager kløe, bør vi ikke generalisere eller fratage os selv fordelene ved denne type naturfiber. Det er trods alt en af de bedste fibre til at beskytte os mod kulde.

Reaktionen kan opstå på grund af tykkelsen af den fiber, der anvendes til fremstillingen, da dens struktur er baseret på skæl, der overlapper hinanden for at danne det endelige produkt.

Jo mindre skæl, jo blødere er ulden (som det er tilfældet med merinould), og jo længere skæl, jo mere irritation kan den forårsage.

Striktrøjer er eksempler på uldtøj

Tykkelsen af uldfibrene påvirker dens tekstur. Det er derfor, at nogle typer uld genererer kløe, og andre ikke gør det.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 7 effektive tricks til at fjerne pletter på tøj

Fire tricks, så uldtøj ikke klør

Hvis du ikke vil skille dig af med din yndlings uldtrøje, skal du ikke være bekymret. Der er et par tips, der gør det muligt for dig at blødgøre fibrene på disse beklædningsgenstande. Gå ikke glip af dem!

1. Udnyt kulde

Hvis du føler, at dit tøj har ændret tekstur, og du ikke ønsker, at dit uldtøj skal klø, kan du udnytte kulden. Denne teknik vil få ulden til at trække sig sammen og føles blødere at røre ved.

Du skal blot lægge dit tøj i en plastikpose og lægge det i fryseren i 3-4 timer. Tag det derefter ud og lad det varme op i skyggen, inden du tager det på.

2. Brug et blødgøringsmiddel og glycerin

Til denne metode skal du tilsætte en spiseskefuld glycerin til den sæbe, du bruger, og vaske tøjet forsigtigt i hånden. Undgå at skrubbe eller vaske i maskine, da dette kun vil få uldskællene til at løfte sig og begynde at klø eller miste kvalitet.

Skyl derefter godt med rigeligt koldt vand og tilsæt lidt af dit foretrukne blødgøringsmiddel. Hvis du har lyst, kan du lave dit eget hjemmelavede blødgøringsmiddel. Lad det ligge i blød i et par minutter, og skyl med koldt vand. Til sidst tørrer du tøjet i skyggen.

3. Brug klar eddike

Klar eddike kan være en god allieret, når det drejer sig om at blødgøre de mest ru stykker uldtøj. Hvis du vil udnytte dens virkning, skal du fortynde en kop klar eddike i en liter vand og lade tøjet ligge i blød i det i 15 minutter.

Denne metode er effektiv, men du skal huske, at eddike kan efterlade ulden imprægneret med dens typiske lugt. Sørg derfor for at vaske tøjet bagefter med en parfumeret sæbe eller lidt shampoo.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 idéer til at lave rengøringsprodukter selv

4. Brug hårbalsam

Overrasket? Det skal du ikke være. Uld er en naturlig, organisk fiber, der består af keratin, ligesom vores hår. Du kan udnytte alle egenskaberne i din hårkur eller balsam til at opnå blødt tøj. Dette vil forhindre uldtøj i at klø.

Når du har vasket trøjen i koldt vand (husk, at kulde er en af uldets bedste venner), skal du påføre et tyndt lag balsam på hele beklædningsgenstanden.

Gør dette ved at klemme og ikke trække i stoffet for at undgå at beskadige det. Efter en halv time kan du skylle det med rigeligt vand og lade det tørre i skyggen. Ud over at være blødt vil det også dufte dejligt.

Balsam og shampoo

Balsam og hårkur fugter uldet, så den ikke klør.

For at afholde uldtøj fra at klø, skal du passe på det

Hvis du vil have, at dit uldtøj skal forblive lige så blødt som den første dag, du havde det på, skal du være særlig omhyggelig med at undgå at mishandle det.

Grundlæggende tips som at udnytte det kolde vejr og vaske skånsomt med balsam og blødgøringsmiddel kan gøre en stor forskel i følelsen. Så tag springet og afprøv nogle af disse teknikker, og bliv forelsket i uldets komfort igen!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fowler JF Jr, Fowler LM, Lorenz D. Effects of Merino Wool on Atopic Dermatitis Using Clinical, Quality of Life, and Physiological Outcome Measures. Dermatitis. 2019;30(3):198-206. doi:10.1097/DER.0000000000000449
  • Doyle EK, Preston JWV, McGregor BA, Hynd PI. The science behind the wool industry. The importance and value of wool production from sheep. Anim Front. 2021;11(2):15-23. Published 2021 May 17. doi:10.1093/af/vfab005

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.