7 effektive tricks til at fjerne pletter på tøj

Er dit yndlingstøj blevet plettet af fedt eller mad? Gå ikke glip af disse tricks til at fjerne pletter på tøj naturligt derhjemme!
7 effektive tricks til at fjerne pletter på tøj

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vanskeligheder med at fjerne pletter på tøj får os nogle gange til at holde op med at bruge visse beklædningsgenstande. Og selv om pletter er den største fjende, vi møder i hjemmet, findes der i dag tricks, der hjælper os med at fjerne dem lettere.

Heldigvis har vi flere løsninger, hvoraf nogle er fremstillet af naturlige ingredienser, takket være hvilke vi ikke behøver at bruge mange timer på at bekæmpe pletter.

Det bedste af det hele er, at de er miljø- og sundhedsvenlige. Så nu ved du det: Det er ikke nødvendigt at smide plettet tøj ud. Du kan beholde det længere. Læg mærke til disse syv effektive tricks til at fjerne pletter på tøj.

Du skal handle straks for at fjerne pletter på tøj

Det første, du skal gøre for at fjerne pletter, er at handle straks, dvs. forsøge at fjerne dem, før de tørrer.

Afhængigt af hvilken type substans, der trænger ind i eller er faldet ned på stoffet, kan det komme af med en simpel vask eller kræve et ekstra produkt til fjernelse.

Hvis du gnider på det med en klud, skal du gøre det med stor forsigtighed, for hvis det misfarver, kan det påvirke stoffets oprindelige farve og gøre problemet mere alvorligt.

Tricks til at fjerne pletter på tøj

De fleste tricks til at fjerne pletter på tøj kommer fra populærkulturen, og der er ingen beviser for deres effektivitet. Ifølge deres fortalere kan de dog være nyttige til at gøre denne opgave lettere.

Afhængigt af typen af plet er det til gengæld mere effektivt at bruge det ene middel frem for det andet. Lad os forklare, hvordan man fjerner de mest almindelige pletter.

1. Fedt- eller oliepletter

Majsmel til at fjerne pletter på tøj

Det er normalt, at tøjet ved madlavning eller spisning bliver stænket med spor af fedt eller olie, som kan være meget svære at fjerne. Dette sker også, når vi forsøger at fjerne eller rense fedt fra forskellige overflader.

Det, du nu skal gøre for at fjerne denne type pletter på tøj, er følgende:

 • Hvis den er frisk, kan du drysse lidt talkumpudder på den, lade den tørre og derefter børste tøjet med vand og vaskemiddel.
 • Hvis pletten allerede er tørret, kan du lægge tøjet i blød i en blanding af to dele eddike og en del vand og lade det trække natten over.

2. Fjern kaffepletter

På grund af dens mørke farve er den meget synlig på lyse tekstiler og efterlader en plet, der er svær at fjerne. I dette tilfælde kan du bruge disse tricks:

 • Lav en blanding af lige dele alkohol, eddike og vand, og påfør den på det berørte område, inden du skyller som normalt.
 • Hvis tøjet er hvidt eller uld, kan du vælge at gnide noget æggeblomme på det, hvilket også er effektivt.

3. Chokoladepletter

Det er meget almindeligt for børn at smøre deres tøj ind i denne lækre godbid. På grund af den mørke farve, den efterlader, synes det at være noget af en udfordring at fjerne chokoladepletter helt. Der er dog ingen grund til at bekymre sig, det er ikke så kompliceret.

 • Hvis du kan handle med det samme, skal du påføre noget kulsyreholdigt vand på det berørte område og skylle det med vaskemiddel.
 • Men hvis det allerede er tørret ind, skal du lade tøjet ligge i blød i varmt vand med almindelig sæbe.

4. Læbestiftpletter

Det er muligt for tøj at blive plettet med læbestift, når man tager tøj af eller på uden at have fjernet makeup. Derfor er det godt at vide, hvordan man skal forholde sig, hvis det nogensinde skulle ske. Det er ikke kompliceret at fjerne disse pletter på tøj:

 • Hvis det kun er læbestift, skal du gnide lidt vaseline, kridt eller hvid tandpasta på. Lad det sidde på i et par minutter og skyl det af.
 • Hvis pletten er fra et andet kosmetikum som f.eks. blush, skal du lægge tøjet i blød i en blanding af vand og citron i en time og derefter vaske med dit sædvanlige vaskemiddel.

5. Fjern pletter fra rødvin

De er svære! De klæber til tøjets stof, og det kræver meget tålmodighed at fjerne disse pletter helt.

6. Svedpletter

En blanding af citron og natron

Det kan være ret svært at fjerne svedpletter, der med tiden opstår på tøjet. Heldigvis kan du ved hjælp af nogle få ingredienser mindske dem, næsten så meget, at de forsvinder. For at gøre dette skal du følge disse trin:

 • Forbered en blanding af bagepulver og citron og gnid det på de berørte områder af tøjet.
 • En anden god løsning er at anvende brintoverilte, inden tøjet kommes i vaskemaskinen.

Vil du vide mere? Læs: 4 tips til at tørre tøj hurtigt

7. Frugt- og grøntsagspletter

Pigmenter fra rødbeder samt bær og andre farvestrålende frugter og grøntsager kan meget let sætte sig fast på tekstiler. Men i dette tilfælde kan du også fjerne pletter fra tøj med naturlige midler.

 • Læg det berørte tøj over en gryde med kogende vand. Dampen løsner pletten og gør den lettere at fjerne i den efterfølgende vask.
 • Hvis pletten stadig er der, kan du påføre lidt citronsaft og lægge tøjet i blød i varmt vand.

Fordele ved hjemmelavede tricks til at fjerne pletter på tøj

Vi kan ty til forskellige husholdningstricks for at forsøge at fjerne pletter på tøj. De giver os dog ikke nødvendigvis gode resultater i alle tilfælde. Ofte er det nødvendigt med flere behandlinger for at løse problemet fuldstændigt.

Det gode ved dem er, at du kan begynde at reducere brugen af rengøringskemikalier (pletfjernere), der, som en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Occupational and Environmental Health påpeger , ofte har negative virkninger på hudens og åndedrætsorganernes sundhed.

Blandt andre sundhedsproblemer har forskningen vist en sammenhæng  mellem rengøringsarbejde og astma, da man ved husligt arbejde udsættes for en lang række produkter, der indeholder irriterende ingredienser.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du fjerne tomatsovs fra tøj
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du fjerne tomatsovs fra tøj

Det kan virke umuligt at fjerne tomatsovs fra tøj, men det er det heldigvis ikke. Her kan du læse, hvordan du nemt kan redde dit yndlingstøj.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gerster FM, Vernez D, Wild PP, Hopf NB. Hazardous substances in frequently used professional cleaning products. Int J Occup Environ Health. 2014;20(1):46–60. doi:10.1179/2049396713Y.0000000052
 • Quirce S, Barranco P. Cleaning agents and asthma. J Investig Allergol Clin Immunol. 2010;20(7):542-50; quiz 2p following 550. PMID: 21313993.
 • Corral R, Tene M, Pauta D. Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil. Cuenca (Ecuador): Universidad del Azuay, 2017.
 • Zubir M, Darmana A, Damanik M, et al. Bleach effectively in removes the stubborn stains. Indonesian Journal of Chemical Science and Technology. 2020; 3(1): 20- 24.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.