Tvivl inden du bliver gift: Hvad kan du gøre?

Er du i tvivl, før du bliver gift? Det er helt normalt, men du skal vide, hvordan du styrer det. Derfor vil vi give dig nogle tips, som vi er sikre på, at du finder nyttige!
Tvivl inden du bliver gift: Hvad kan du gøre?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Er du i tvivl, inden du bliver gift? Måske var du allerede i tvivl, da din partner gav dig forlovelsesringen. Eller måske er det opstået nu, hvor du er ved at tage det store skridt. Tro det eller ej, denne tvivl er mere almindelig, end du måske tror.

Men er det et resultat af frygt for at forpligte sig til nogen, eller ligger der mere i det? For at finde ud af, om du skal returnere ringen eller gå videre med brylluppet, skal du fortsætte med at læse!

Ægteskabets udfordringer, alle de løfter, du giver og skal holde… Det kan virke overvældende. Dette skaber frygt og spørgsmål, der er helt normale. Det, du skal skelne mellem, er, om du virkelig ønsker en så stor forpligtelse.

Er du i tvivl, inden du bliver gift? Fire mulige årsager

Det er vigtigt, at du ved, hvor denne tvivl kommer fra. At kende oprindelsen til denne tvivl vil hjælpe dig med at berolige din angst og bekymring. Derudover giver dette dig mulighed for at afklare, hvad du virkelig føler.

1. Du tænker på, om de er den rigtige person

Tvivl, inden du bliver gift, kan dukke op, fordi du ikke ved, om det er personen, du skal gifte dig med. Men hvem ved, hvad fremtiden bringer?

Som psykolog, Silvia Congost, forklarer i flere af sine bøger, skal du vælge din partner hver dag. Derfor kan du ikke vide, om personen, du er sammen med, er den rigtige eller ej, men du kan forstå, at du vil gennemgå et ægteskab med dem.

En kvinde, der tvivler på sin partner

2. Du bringer fortidens problemer frem igen

Spørgsmålet om, hvorvidt denne person er den rette, og den usikkerhed, som dette får dig til at føle, kan få dig til at bringe fortidens problemer frem igen, som du ikke havde løst indtil nu. At fokusere på disse negative øjeblikke, diskussioner eller misforståelser kan være en måde at give dig selv grunde til ikke at blive gift.

Men hvis du på trods af disse vanskeligheder og problemer fortsatte med at vælge din partner, er der en grund til det, tror du ikke? Vi kan altid lægge det bag os, hvis det er det, vi vil gøre.

3. I har forskellige drømme

Tvivl før ægteskabet kan forekomme i dit sind, fordi dine drømme ikke passer helt sammen. Forestil dig for eksempel, at du vil slå dig ned på det sted, hvor du er, men din partner foretrækker at rejse, bo et andet sted eller arbejde uden for landet.

Dette kan være et problem. Hvis jeres stier ikke stemmer overens, kommer I ikke nogen steder sammen. I sidste ende er et pars fremtid at gå hånd i hånd i samme retning. Når dette ikke er tilfældet, skal du genoverveje forholdet.

4. Du ved ikke, om det er det rigtige tidspunkt

Måske finder du stadig ud af, hvad du vil med dit liv, eller måske er du ikke sikker på, hvor du vil hen. Dette er normalt, da du måske føler, at det er for tidligt at gifte sig med den anden person, eller de problemer, I har haft, fik dig til at tænke over at tage det hele langsommere.

Ideelt set skal du fortælle din partner, hvad du tænker. Fordi det er meget sandsynligt, at de forstår dit synspunkt og ikke har noget problem med at vente på, at du føler dig godt tilpas.

Sådan håndteres tvivl, inden du bliver gift

Nu hvor du ved lidt mere om denne tvivl, inden du bliver gift, vil vi give dig nogle tips, så du kan se dem på den bedst mulige måde. Dette hjælper dig med at berolige dig og træffe den bedste beslutning.

Træk vejret og giv dig selv tid

Den første ting at gøre, når du står over for tvivl, inden du bliver gift, er at trække vejret, tage dig tid til at være alene og gå til naturlige omgivelser. Parker eller naturstier er fremragende steder for dig at gå og tænke.

At vide, hvad den mulige årsag er, hjælper dig med at finde ud af, hvor det virkelige problem er. Så bliver det lettere at løse det på den bedst mulige måde.

Skriv ned, hvorfor du er sammen med din partner

Det er tid til at tage en blyantog et papir og skrive alle grundene til, at du vælger din partner hver dag. Måske er det, fordi du kan være dig selv med dem, fordi kommunikation er grundlaget for forholdet, fordi I har drømme og mål til fælles, fordi de er en mild person, og jeres værdier stemmer overens.

Tænk på alle grundene til at være sammen med den person, og du vil se, hvordan denne tvivl før brylluppet bare forsvinder. Ved at skrive dem ned gør man processen lettere.

En kvinde, der skriver noget

Sæt grænser for, hvad andre siger til dig

Der er mennesker omkring dig, som måske ikke har haft en god oplevelse i deres ægteskab, og alt, hvad de siger til dig, er negativt. Der er også andre, der kan presse dig, for eksempel ved at sige “hvornår får I børn?“.

Prøv at trække vejret og sæt grænser, så de ikke påvirker dig. Husk, at disse sætninger er resultatet af andre oplevelser, der ikke er de samme som dine. Så tag det ikke personligt.

Kommunikér med din partner om din tvivl, inden du bliver gift

Ud over alt det ovenstående er der et væsentligt aspekt med den tvivl inden ægteskabet, som du ikke bør overse, og det er at kommunikere med din partner.

Måske foretrækker du at udsætte brylluppet til senere for at planlægge det roligt. Det er slet ikke forkert, og det er gyldigt, hvis du beslutter det efter fælles overenskomst.

Tvivl, inden du bliver gift, er helt normalt

Endnu en gang insisterer vi på, at det er normalt at være i tvivl, før vi bliver gift. Men disse spørgsmål kan være et resultat af nerver eller usikkerhed.

Så med de råd, vi har givet dig, håber vi, at du kan afklare alle de bekymringer, du har. Frem for alt skal du kommunikere med din partner. I er begge i samme situation og ved det ikke engang!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Becerril, D. (2001). Relaciones de pareja. Revista de educación325, 49-56.
  • Quezada Betancourth, G. A. D. R. (2013). Repercusiones emocionales al contraer matrimonio por presión social e inmadurez (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.