De bedste sutter til din baby

Brugen af sut er lidt af et kontroversielt emne. Men hvis du beslutter dig for at lade din baby bruge dem, så er det vigtigt at finde ud af, hvordan du vælger de bedste sutter.
De bedste sutter til din baby
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Hvis du har lige fået et barn, eller du snart skal føde, har du sandsynligvis på et tidspunkt tænkt over, hvordan man vælger sutter. Du vil sikkert gå efter dem, der fås i den bedste kvalitet. Dette kan dog være vanskeligt, da der findes så bredt et udvalg. Hvordan finder man de bedste sutter?

I denne artikel deler vi nogle gode råd til, hvordan du vælger de bedste sutter til din baby. Det er vigtigt at holde sig informeret og opdateret, så du kan give dit barn, hvad der bedst for hans eller hendes helbred. 

Bør babyer bruge sut?

Før du anskaffer sutter til din baby, skal du overveje, om din baby bør bruge sut eller ej. Dette er et emne, der er meget debat om.

Sutter er meget almindelige i mange kulturer, da de er med til at give babyen tryghed. Men der er mange forskellige meninger angående deres facon, materiale og endda hvor længe, babyer bør bruge dem.

Den største fordel ved sutter er deres beroligende effekt. Nogle hævder endda, at disse genstande faktisk kan reducere risikoen for vuggedød.

Der er dog også mange meninger imod sutter. Nogen hævder, at det kan påvirke amningen på negativ vis. Sutter er blandt andet også forbundet med tandmisdannelser, mellemørebetændelse og en øget risiko for ulykker.

Mor tager sut fra baby

Generelle anbefalinger

På trods af den udbredte debat er der stor enighed om tre vigtige ting, hvad angår sutter:

  • Babyer må ikke bruge sut i løbet af de første 15 dage efter fødslen.
  • Brugen af sut skal gradvist begrænses efter otte måneder.
  • Brugen af sut bør stoppe, når barnet er et år gammel.

Sådan vælger du de bedste sutter til din baby

Du skal først og fremmest tage højde for forskellige faktorer såsom alder, om du har vanskeligheder med at amme mv., før du vælger de bedste sutter til din baby.

Der er nogle generelle råd, hvad angår facon og materialer. Men husk altid på din babys specifikke behov.

Suttens facon må ikke have mellemrum eller områder, hvor det er vanskeligt at gøre dem ordentligt rent.

Eksempel på en af de bedste sutter på markedet

1. Facon

Når du vælger en sut, skal du overveje, om det er en sut, der vil være nem at rengøre. Sørg for, at der ikke er huller eller områder, der kan bevare fugt og fremme forekomsten af mug.

Det er også vigtigt, at sutten kun består af én del. Det vil sige, at den ikke må være fremstillet af flere små dele, der kan skille sig ad og blive en kvælningsfare.

2. Materiale

Det mest velegnede materiale til sutter er blød silikone i medicinsk kvalitet, og det skal være fri for bisphenol A (BPA). Dette stof er direkte forbundet med forskellige tilstande såsom hormonændringer og kræft.

Husk på, at sutten er i en varm og fugtig temperatur, og at disse faktorer letter udskillelsen af denne forbindelse sammen med andre toksiner. Du bør således holde dig helt fra sutter med BPA.

Det er også vigtigt at tage højde for det materiale, du skal gøre rent. Bakterier kan for eksempel bedre lide latex end silikone.

Der findes sutter til specifikke behov såsom at lette amning.

De bedste sutter på markedet kan være gode for babyer

3. De bedste sutter til specifikke behov

Der er specielle sutter, der letter amning. Disse genstande efterligner faconen af morens brystvorte og har endda lignende tekstur, så de tilpasser sig godt til trykket fra babyens mund. Disse sutter tvinger babyen til at placere sin tunge i samme stilling, som når de bliver ammet.

Der er sutter, der er specifikt designet til for tidligt fødte børn – også til børn, der blev født før uge 30. Disse genstande er lettere og mindre.

Som det sidste er der ortodontiske sutter på markedet, der fremmer den korrekte udvikling af babyens mundhule. De har den perfekte facon til en god vækst af mund og tænder. Det er dog ikke alle babyer, der bryder sig om den.

Det vigtigste, du skal huske på, når du vælger sut, er, at det skal være en, som din baby kan lide. Det kan være tilfældet, at de til at starte med vil kunne lide faconen eller de flotte farver, men at de vil hade den, så snart den kommer i munden. Hvis du står i sådan en situation, skal du blot forblive tålmodig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.