Typer af demens, som ikke er Alzheimers

Alzheimers er ikke den eneste årsag til demens, men det er den mest almindelige. Det kan være, det er derfor, det bliver forvekslet af næsten alle.
Typer af demens, som ikke er Alzheimers

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Alzheimers og Parkinsons sygdomme er de mest kendte typer af demens, men der er andre typer af demens, der er lige så ødelæggende. Folk bør lære om dem for at forstå og forhindre dem.

Ændringer i hjernen, der forårsager Alzheimers sygdom er endnu ikke forstået ordentligt. Denne mangel på information kan være årsagen til, at folk fejlagtigt forveksler forskellige typer demens med denne sygdom. I dag vil vi gerne klare lidt op i forvirringen.

Nogle fakta om Alzheimers

De første symptomer på Alzheimers er velkendte: Svært ved at huske navne og nylige samtaler. Men som sygdommen skrider frem, forværres sådanne tegn også.

Efterfølgende symptomer omfatter problemer med at kommunikere, ændringer i adfærd og dømmekraft og endda problemer med at spise eller gå.

En persons risikoniveau for Alzheimers og andre typer af demens betragtes ofte som uheldig med hensyn til genetik i de fleste tilfælde.

Alzheimers er ikke den eneste årsag til demens, men det er den mest almindelige. Det kan være, det er derfor, det bliver forvekslet af næsten alle.

Typer af demens, som ikke er Alzheimers

Ældre par symboliserer forskellige typer af demens

Nu hvor vi har fortalt dig lidt om Alzheimers sygdom, vil vi tale om andre typer demens, der ofte forveksles med det:

1. Vaskulær demens reducerer blodgennemstrømningen til hjernen

Dette indebærer at reducere blodgennemstrømningen til hjernen på grund af en blodprop eller en blokade af blodkar.

Blandt de typer af demens kan denne forårsage slagtilfælde. Dens mest almindelige karakteristika er vanskeligheder med planlægning og organisering.

Pas på dit hjertes sundhed. Du bør undgå forhærdelse eller forhindring af blodkar. Det betyder at holde dit kolesterol og blodtryk stabilt.

Plus, den samme pleje vil også hjælpe dig med at undgå at få diabetes.

2. Typer af demens, som ikke er Alzheimers, inkluderer demens med Lewy body

Typer af demens illustreres af kvinde, der behandles af læge

Lewy body består af et protein, der er kendt som alfa-synuclein, der dannes i cerebral cortexområdet. De resulterer i hukommelsestab og problemer med at tænke.

Af de typer af demens er denne her den, der ligner Alzheimers mest.

Men hvor de to adskiller sig, er det førstnævnte årsag til forstyrrelser i søvn, hallucinationer og muskelstivhed. Takket være dette ligner virkningerne også Parkinsons sygdom.

Når patienter med demens med Lewy body går til et kendt sted, kan de føle sig tabte, fordi de har glemt de steder, de engang kendte godt.

Når en person oplever demens, kan de blive væk bare ved at prøve at finde badeværelset eller endda deres eget soveværelse.

Af de mest almindelige typer af demens kommer demens med Lewy body på andenpladsen. Alzheimers er fortsat den mest almindelige type hidtil.

Hold din hjerne aktiv for at undgå dette problem. Lær at tale et nyt sprog, lær historien om nye steder eller lav nogle undersøgelser af udenlandske kulturer.

Høje uddannelsesniveauer og stimulering af din hjerne med hobbyer kan hjælpe med at forhindre symptomerne.

3. Demens forårsaget af Parkinsons sygdom

Når de alfa-synuclein klumper, som vi talte om ovenfor, indsamles i en del af hjernen kendt som den betydelige nigra, beskadiger de de nerveceller, der producerer dopamin.

Specialister mener, at dette er, når der opstår problemer, der er forbundet med bevægelser, hvilket er karakteristisk for Parkinsons sygdom.

Det er også ledsaget af rystelser og personerne bliver nødt til at bevæge sig meget langsomt.

Den bekymrende ting om Parkinsons sygdom er, at ingen kendte årsag er blevet bestemt endnu for at hjælpe folk med at forhindre denne type demens.

4. Typer af demens, som ikke er Alzheimers, kan være frontotemporal demens

Gnaven gammel mand med frontotemporal demens

Når der er degeneration i nervecellerne i enten den forreste eller tidlige hjerneflod, er den kendt som frontotemporal demens. Dette kan medføre ændringer i personlighed, adfærd og kommunikationsfærdigheder.

Personer, der lider af denne type demens, kan blive impulsive. De kan for eksempel foretage store køb uden at konsultere deres ægtefælle.

Desværre har denne type demens ingen medicin til at kontrollere den med. Derfor er det vigtigt at vedtage en sund livsstil for at reducere skade eller mulige slagtilfælde.

5. Blandet demens er en kombination af vaskulær demens og Alzheimers sygdom

Efter alt hvad vi har talt om indtil videre, for at gøre sager værre kunne en person også få en blanding af forskellige forandringer i deres hjerne på samme tid.

Dette er kendt som blandet demens, som typisk er en kombination af vaskulær demens og Alzheimers sygdom.

Det er bedst at holde din hjerne aktiv og undgå nogen af risikofaktorerne. Det lyder måske kompliceret, men det er muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.